Verleng de rentevaste periode

De meeste huiseigenaren kiezen ervoor om een ​​hypotheek af te sluiten voor een periode van vijf tot vijftien jaar. Aan het einde van deze periode moet een nieuwe verkiezing voor een bepaalde periode worden gedaan.

Bij het afsluiten van een hypotheek worden afspraken gemaakt over de looptijd van de vaste rente. Als u zekerheid zoekt, kunt u kiezen voor een rentevaste periode van vijftien jaar of langer. In de praktijk blijkt het vaak handig om voor een kortere periode te kiezen. Onder normale omstandigheden is de hypotheekrente lager als u kiest voor een korte looptijd. Aan de andere kant zijn er risico’s verbonden aan het verstrekken van dekking voor een kortere periode. In het geval dat de hypotheekrente fors stijgt, stijgen de maandlasten voor de volgende periode na afloop van de rentevaste periode.

De rentevaste periode loopt af

Enkele maanden of weken (verschilt per kredietverstrekker) voor het einde van de rentevaste periode wordt u geïnformeerd over uw mogelijkheden bij de kredietverstrekker. Over het algemeen stijgt de hypotheekrente als u ervoor kiest om de hypotheekrente voor een lange periode vast te leggen. Het is dus een keuze voor veiligheid of lagere maandlasten met onzekerheid over de toekomst na afloop van de periode. U kunt er ook voor kiezen om uw hypotheek over te dragen naar een andere geldverstrekker. Nu kunt u uw hypotheek boetevrij aflossen.

Hoe lang moet de rente worden vastgezet?

De lengte van de rentevaste periode is afhankelijk van wat de rente de komende jaren gaat doen. Het probleem is echter dat niemand het weet. Als de rente de komende jaren gaat stijgen, kiest u best voor een lange rentevaste periode. Als de rente daalt of redelijk stabiel blijft, is een korte termijn de beste keuze. Zo profiteert u van lagere kosten en kunt u mogelijk profiteren van een lagere hypotheekrente voor de volgende periode na afloop van de periode.

Reden om voor een lange rentevaste periode te kiezen

Door te kiezen voor onderpand betaalt u maandelijks meer hypotheekrente. Het voordeel is dat u minder last heeft van stijgende rentes. Huiseigenaren die moeite hebben om hun maandelijkse lasten te betalen, moeten de langst mogelijke rentevaste periode kiezen. Hiermee kan worden voorkomen dat kosten in de komende periode onbetaalbaar worden. We hebben in het verleden periodes gehad waarin de hypotheekrente boven de tien procent lag.

Reden om te kiezen voor een kortere rentevaste periode

Over het algemeen is het altijd goedkoper om voor een kortere periode te kiezen. De gemiddelde hypotheekrente lijkt over een aantal jaren niet significant te veranderen. Door voor een korte termijn te kiezen, hoeft u niet extra te betalen om zekerheid te krijgen voor de toekomst. Hierdoor loop je het risico dat je hypotheekrente omhoog schiet, maar kun je nu profiteren van een lagere rente ten opzichte van langere rentevaste perioden.

Het is verstandig om ruim voor het einde van de rentevaste periode contact op te nemen met de geldverstrekker. Anders loop je het risico dat de bank je te laat informeert over de mogelijkheden, waardoor je bijvoorbeeld niet meer kunt overstappen naar een andere bank.€