Verhuizen naar een huurhuis en hypotheek

Je kunt de woning van je verhuurder verhuren als verhuur, maar dan wil je ook weten wat dat financieel betekent en of alles is opgelost. Wat gebeurt er met de hypotheek-, schuld- en hypotheekrenteaftrek voor uw fiscale eigen woning als u die woning verkoopt en kiest voor een huurwoning? Wat gebeurt er met de overwaarde-, restschuld- of spaarverzekering bij verhuizing naar een huurwoning en wat is de rol van de Belastingdienst hierin?

Verhuizen van je eigen huis naar een huurhuis

Er kunnen veel redenen zijn om uw woning te verlaten om een ​​woning te huren. Een paar voorbeelden:

U heeft een woning met een hypotheek

Als u gaat verhuizen en de verkoper of de eigen woning heeft een hypotheek, dan moet de hypotheek op het moment van overdracht worden afgelost. Als de woning overgewaardeerd is omdat de hypotheek lager is dan de marktwaarde van uw woning, kan de schuld eenvoudig worden afbetaald. Als er een restschuld is, zijn er drie opties:

De rente over de resterende schuld is vijftien jaar fiscaal aftrekbaar als hypotheekrente, of u nu verhuist naar een nieuwe eigen woning of een nieuwe huurwoning. Na deze vijftien jaar gaat de schuld of wat er nog van over is naar kolom 3 van de inkomstenbelasting.

Verhuizen naar een huurwoning en bijleenregeling, fiscale gevolgen

Iedereen die een woning van een nieuwe eigenaar koopt die overwaarde had op zijn oude woning, krijgt te maken met een aanvullende leningregeling die ervoor zorgt dat de overwaarde moet worden gebruikt om de nieuwe woning te kopen. Iedereen die naar een huurwoning verhuist, is vrij om zijn overwaarde te besteden zoals hij wil. Let op: als u de overwaarde aflost, kunt u het beste minimaal drie jaar in de huurwoning blijven, omdat na drie jaar huren de bijtellingsregeling niet meer voor u geldt. Dus als u na drie jaar weer een huis wilt kopen, kunt u uw gang gaan. U betaalt geen vermogensrendementsheffing.

Verhuis- en spaarverzekering

Een kapitaalverzekering of spaarrekening eigen woning afgesloten op of voor 1 april 2013 heeft als grote voordeel dat u fiscaal voordelig kunt sparen voor uw woning. U bouwt kapitaal op, krijgt hypotheekrenteaftrek en spaart tegelijkertijd belastingvrij. Als u uw woning verkoopt en een accumulatieverzekering eigen woning heeft, wordt het opgebouwde vermogen in de meeste gevallen uitgekeerd tegen uw belastingvrijstelling. Als u uw woning verkoopt en naar een huurwoning verhuist, kunt u ook vrijstelling krijgen als u voldoet aan de voorwaarde dat de hoogste jaarpremie of inleg niet hoger is dan tien keer de laagste jaarinleg.

Tijdelijk van het huis van de eigenaar naar een huurhuis

Ga je tijdelijk naar een huurwoning en koop je daarna een nieuwe woning, dan kun je een nieuwe hypotheek afsluiten met de bestaande voorwaarden van de oude hypotheek, maar dan krijg je ook te maken met een bijleenregeling als de woning eerder is verkocht . met eigen vermogen. Dat laatste kan lastig zijn als je al eigen vermogen aan andere dingen hebt uitgegeven. Vaak is het mogelijk om de woning van een leegstaande eigenaar te verhuren om extra inkomen te hebben.

Verhuisslot en hypotheek

Iedereen die een huurwoning betrekt en zijn oude woning verkoopt, kan de overwaarde van zijn woning besteden aan allerlei leuke en nuttige dingen, maar dan kun je het beste minimaal drie jaar in je huurwoning blijven en niet kiezen. voor tijdelijke huur. Als er een restschuld is, kunt u maximaal vijftien jaar rente over die lening blijven aftrekken.

Lees verder