Verhoogde rente op de hypotheek

Veel mensen kiezen bij het afsluiten van een hypotheek voor een korte rentevaste periode. Na deze korte periode kan de rente echter aanzienlijk hoger zijn.

Hypotheek nemen

Bij het afsluiten van een hypotheek zijn de maandlasten voor de meeste mensen de doorslaggevende factor. Dit verklaart het succes van aflossingsvrije hypotheken en beleggingshypotheken. Hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar, waardoor aflossen over de looptijd minder gebruikelijk is geworden. Het is beter om het geld op een spaarrekening te zetten in plaats van het te gebruiken voor aflossing.

Korte rentevaste periodes

In tijden van lage rente kunt u een vijfjarige rentevaste hypotheek afsluiten met een rente lager dan 5%. Voor langere periodes moet u een hoger percentage van de hypotheekrente betalen. In veel gevallen is het echter veiliger om voor een langere periode te kiezen, aangezien de rente in korte tijd snel kan stijgen. De meeste mensen kopen een huis op basis van het maximale bedrag dat ze kunnen besteden. De keerzijde hiervan is dat u de komende periode een forse stijging van de hypotheekrente wellicht niet kunt weerstaan ​​(ervan uitgaande dat uw inkomen ongeveer gelijk is aan dat van vijf jaar geleden).

Lange rentevaste periodes

Als u een hypotheek afsluit in een periode met hoge rente, moet u overwegen deze niet voor een lange periode, bijvoorbeeld twintig jaar, vast te zetten. Begin jaren tachtig hadden we in Nederland te maken met hypotheekrentes van meer dan 10%. Als je in deze periode een huis had gekocht met een lange vaste rente, zat je ook in tijden van lage rente aan een hogere rente vast.

Onzekerheid

Helaas weet u van tevoren niet hoe de rente zich zal ontwikkelen. Als de hypotheekrente op een bepaald moment hoog is, loopt deze waarschijnlijk nog verder op. Maar wie een hypotheek afsluit, moet in de toekomst kiezen voor zekerheid. Kies een langere rentevaste periode. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je in een nieuwe periode niet over de hoogste kosten beschikt.€