Vergelijk beleggingsfondsen met Morningstar

Beleggers in beleggingsfondsen, zoals aandelenbeleggers, hebben een grote verscheidenheid aan beleggingsfondsen om uit te kiezen. Hoe zorg je er als beleggingsfondsbelegger voor dat je door de bomen het bos nog ziet? De fondsgids en vergelijking van Morningstar kan hier de oplossing bieden.

Beleggingsfondsen van activaklasse

Fondsen kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Ten eerste is het belangrijk om te bepalen in welke activaklassen u wilt beleggen, zodat u verschillende fondsen gemakkelijker kunt vergelijken. Natuurlijk kun je beginnen met vergelijken zonder deze eerste subsectie, maar het beeld dat je krijgt zal niet duidelijk zijn. Als u bijvoorbeeld alle fondsen vergelijkt met een rendement van 3 of 5 jaar, vergelijkt u ook obligatiefondsen in Australische dollar met wereldwijd beleggende aandelenfondsen. Het zou niet verwonderlijk zijn als een exotisch fonds uit opkomende markten de top zou bereiken. Door eerst onder te verdelen in aandelen, vastgoed, obligaties en themafondsen, maak je het makkelijker en begrijpelijker.

Morningstar Mutual Fund-vergelijking

Zodra u de juiste verdeling over activaklassen heeft bepaald, kunt u binnen categorieën gaan vergelijken. Het beeld dat u dan krijgt van de fondsen is veel duidelijker. Dan vergelijk je bijvoorbeeld verschillende grondstoffenfondsen, of verschillende fondsen die beleggen in Europese bedrijfsobligaties, waardoor je geen appels met peren meer vergelijkt. U kunt op de website van Morningstar een goede vergelijking maken en uit vele fondsen kiezen om te vergelijken.

Selectiecriteria voor beleggingsfondsen

Je kunt verschillende dingen vergelijken, denk eens na over de volgende vragen:

Kosten

Het is ook bekend als Total Expense Ratio (TER), wat de totale kosten weergeeft die moeten worden betaald om in dat specifieke fonds te mogen beleggen. Bedenk dat deze TER een groot verschil kan maken in het rendement. Dit kan zeker een groot verschil maken in bijvoorbeeld obligatiefondsen, waar het totaalrendement al wat lager is dan bijvoorbeeld een Emerging Markets fonds, een hoge TER kan betekenen dat er niets meer over is van dat lage rendement.

efficiëntie

De meeste beleggers zullen naar winst kijken. Pas op, er is een goede reden voor de oude beurswijsheid “rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.” Als u naar rendementen kijkt, is het een goed idee om te kijken naar een meerjarig rendement, zoals een rendement van 5 of 10 jaar. Als beleggingsfondsen jaar na jaar bovengemiddelde rendementen hebben behaald, zegt dat iets over de kwaliteit van het fonds. Dit kan betekenen dat de fondsbeheerder zijn toegevoegde waarde laat zien door jaar na jaar beter te presteren dan de markt, of dat het fonds zelfs in kleinere markttijden winst kan maken, of in ieder geval minder kan verliezen dan andere fondsen.

beoordeling van ochtendsterren

Morningstar heeft ook een eigen rating, die werkt met een star rating, hoe hoger het aantal sterren, hoe beter het fonds. Naast het rendement kijkt deze Morningstar-rating ook naar het risico en de kosten van een bepaald beleggingsfonds.

Volgen van beleggingsfondsen

Na het aanmaken van een beleggingsfondsportefeuille is het natuurlijk belangrijk om deze bij te werken. Dit kan door wijzigingen aan te brengen in de asset class allocatie. De beslissing wordt vaak genomen, hoe dichter bij de pensioengerechtigde leeftijd, hoe minder in aandelen en meer in obligaties om te beleggen. Dit om 1 jaar voor pensionering grote verliezen te voorkomen omdat er nog teveel in aandelen wordt belegd. Een goede vuistregel is in dit geval 100 min uw leeftijd. Op je 60ste beleg je nog steeds 40% in aandelen en 60% in obligaties. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen naar het rendement van uw portefeuille te kijken, maar ook naar het vermogen in de portefeuille en hoe vergelijkbare beleggingsfondsen hebben gepresteerd. Als u bijvoorbeeld een beleggingsfonds in uw portefeuille heeft dat het slechter doet dan vergelijkbare beleggingsfondsen, wilt u misschien die positie herzien en mogelijk overstappen naar een van de betere fondsen.€