Verdienen met je studieschuld

Grote schulden kunnen mensen in ernstige problemen brengen. U kunt dit oplossen met een restitutie. Maar met studieschuld kun je er wel aan verdienen zonder terug te betalen.

Goedkoop lenen van de staat

Als student kun je goedkoop geld lenen bij de overheid. De rente is relatief laag en u heeft 15 jaar de tijd om af te lossen. Veel studenten gebruiken het. In 2013 bedroeg de studieschuld gemiddeld 14.500 euro, terwijl ongeveer een half miljoen afgestudeerden hun vruchten afwierpen.

Rente en aflossing studieschuld

De rente op studieschuld wordt jaarlijks voor 5 jaar vastgesteld door de DUO (Uitvoeringsdienst Onderwijs, voorheen IB-Groep). Percentages hebben betrekking op studenten die in het betreffende jaar zijn afgestudeerd. De maximale aflossingstermijn van de totale studieschuld is 15 jaar, terwijl de minimale aflossingsverplichting 45 euro per maand is.

Hoe redelijk is het om studieschuld af te lossen?

Of het (extra) aflossen van je studieschuld redelijk is, hangt sterk af van de rente op de lening. Stel dat je een studielening hebt van € 15.000,-, dan betaal je 15 jaar lang maandelijks € 83,33 af. En dan is er interesse. Je kunt natuurlijk meer terugbetalen, maar of het slim is hangt sterk af van de rentevoet

Voorbeelden

In de bovenstaande voorbeelden is de wiskunde snel: als je slechts 0,6% rente betaalt over je schuld, kun je je geld beter op een spaarrekening zetten tegen ongeveer 2% in plaats van je studieschuld af te betalen.

Verdienen met je studieschuld

Geld verdienen met studieschuld lijkt onrealistisch, maar door de lage rente van DUO is het mogelijk. Weliswaar is de spaarrente de afgelopen jaren gestaag gedaald, maar na wat onderzoek kun je gemakkelijk 2% van je spaargeld in spaargeld opbouwen, dat is bijna 1,5% meer dan wat je aan DUO verschuldigd bent.

De studieschuld van € 15.000 in ons voorbeeld zou dus profiteren van € 300 rente-inkomsten op een bankspaarrekening, terwijl DUO slechts € 90 rente verschuldigd is, een klein bedrag van € 210.

Geld verdienen tijdens het studeren

Het is dus niet zo erg om het geld op een spaarrekening te zetten in plaats van je studieschuld eerder af te lossen. Sterker nog, studenten lenen tijdens hun studie bewust meer dan ze voor hun studie nodig hebben om met sparen of beleggen te verdienen.

Studiefinanciering gebruiken voor een hypotheek

In juni 2014 spraken meerdere partijen in de Tweede Kamer de zorg uit dat studenten in theorie studiefinanciering zouden kunnen gebruiken om hun huisvesting te financieren. Dit kan hen vele duizenden euro’s schelen.

In het nieuwe studiefinancieringsstelsel mogen studenten er langer over doen om hun studieschuld af te lossen. Dit opent de mogelijkheid om voor het maximale bedrag een studielening af te sluiten en deze te gebruiken om een ​​woning te kopen. Dit type constructie is zeer winstgevend omdat de rente op studieleningen aanzienlijk lager is dan de hypotheekrente.

Als studenten deze mogelijkheid vaak gebruiken, is er een groter risico op niet-terugbetaling. Omdat de staat garant staat voor de toegekende studievoorschotten, betaalt de belastingbetaler die in die gevallen.€