Verdien je geld met Bitcoins

Geld verdienen door te speculeren met Bitcoins is al bekend. Wat echter minder bekend is, is dat Bitcoins ook door iedereen gemaakt kunnen worden. Dit wordt “Bitcoin Mining” genoemd.

Bitcoin

Bitcoin is een cryptografische vorm van geld. Kortom, elke Bitcoin is een beloning voor het oplossen van een complex wiskundig probleem dat met behulp van computers kan worden opgelost. Dit betekent dat de waarde van Bitcoin wordt bepaald door de rekenkracht (en dus de investering en capaciteit) die nodig is om Bitcoin te produceren.

De eerste Bitcoins

In januari 2009 begon Satoshi Nakamoto met het maken van de eerste Bitcoins. Hij loste een complexe reeks puzzels op met de computer en verdiende de eerste 50 bitcoins. De echte financiële waarde werd toen nog bepaald door meerdere mensen op bitcointalk waar ze twee pizza’s lieten bezorgen door Papa John’s voor 10.000 Bitcoins. Bitcoin is nu een formeel genoteerde valuta en de wisselkoers ten opzichte van de dollar.

Algoritme

De rekentaak die moet worden voltooid om Bitcoins te verdienen, bestaat uit het herhaaldelijk berekenen van een controlesom (een dubbele SHA256-hash) voor een bepaalde hoeveelheid gegevens. Deze data wordt opgeslagen op het Bitcoin peer-to-peer netwerk en bestaat uit transactiedata die is opgedeeld in blokken. De puzzel die de computer dan moet oplossen is het berekenen van een controlesom en een willekeurig getal die dan een waarde onder een vooraf bepaalde moeilijkheidsgraad moeten bereiken. Deze berekening zal dan meerdere keren moeten worden herhaald voordat er een oplossing wordt gevonden.

computer kracht

De hoeveelheid rekenkracht die nodig is om Bitcoins te verdienen was in 2009 nog beheersbaar. In die tijd konden nog gewone computers en processors worden gebruikt om het algoritme uit te voeren. Naarmate echter meer mensen Bitcoins begonnen te maken en computers krachtiger werden, is de beloning voor het vinden van een oplossing gehalveerd en is de complexiteit omhooggeschoten. De hoeveelheid rekenkracht om een ​​andere Bitcoin te berekenen is nu zo groot dat het niet meer rendabel is om deze op gewone computers te berekenen, omdat het benodigde vermogen nu groter is dan de waarde van Bitcoin die ermee verdiend kan worden.

Hardware-ontwikkeling

Sinds 2009 zijn er slimmere manieren ontwikkeld om het rekenalgoritme sneller te maken met steeds snellere hardware. De volgende stap na het gebruik van conventionele processors was om alle rekenkracht te gebruiken die in de grafische kaarten zat die je gewoonlijk aantreft in meer geavanceerde computers zoals die gamers graag kopen. Daarna is er speciale hardware ontwikkeld die er volledig op is gericht om de Bitcoin-puzzel zo snel mogelijk op te lossen. Ze ontwikkelden eerst een FPGA (afkorting van field-programmable gate array), een processor die bestaat uit programmeerbare logische componenten zoals AND’s en OR’s. Tot slot worden in 2014 nu ASIC’s (afkorting van Application Specific Integrated Circuits) gebruikt. Deze hardware-ontwikkelingswedstrijd heeft ertoe geleid dat de puzzel gemiddeld 256 keer sneller is opgelost. Deze race zal waarschijnlijk nog wel een tijdje doorgaan.

Deelnemen

Als je nog steeds Bitcoins wilt minen, moet je eerst wat ASIC-hardware kopen of huren. Het valt nog te bezien of u uw investering en de stoom die u gebruikt, terugverdient. Nu ASIC-apparatuur op grote schaal beschikbaar komt in de markt, is de verwachting dat de beloning zal afnemen en het niveau van complexiteit zal toenemen. Daarnaast heb je ook te maken met de sterke prijsschommelingen op de Bitcoin-valutamarkt. Het is nog niet duidelijk of en wanneer u geld gaat verdienen met uw investeringen en inspanningen.

Eindelijk

Als je vroeg genoeg op de Bitcoin-trein was gesprongen, had je misschien een goede kans gehad om er geld mee te verdienen. Nu, vijf jaar later (in 2014), lijkt het nogal onduidelijk. Natuurlijk kunnen er nog andere redenen zijn waarom je aan de slag wilt met Bitcoins. Een voorbeeld is dat Bitcoins die je zelf verdient (en dus niet hoeft te kopen) moeilijker te volgen zijn, waardoor je betalingen ook moeilijker te volgen zijn.€