Verdien ik genoeg: klopt mijn salaris?
Niemand wil natuurlijk te weinig verdienen voor zijn werk. Vragen die tijdens het werk opkomen, hebben vaak te maken met het salarisniveau. Men moet zich afvragen of er wel genoeg verdiend wordt. Is mijn salaris hoog genoeg? Verdienen mijn collega’s meer dan ik voor hetzelfde werk? Wat is het minimumloon voor het werk dat ik doe? Over deze financiële vraagstukken leest u in dit artikel.
Vragen om een salarisverhoging
Tijdens een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk weten wat je salaris is. Dit is niet altijd duidelijk in de vacature en moet tijdens het gesprek worden verduidelijkt. Dit vereist vaak subtiliteit, want niet iedereen acht het gepast om genadeloos naar salaris te vragen. Vragen mag je natuurlijk altijd stellen en is geen probleem. Het is echter niet altijd eenvoudig om te berekenen wat uw eindsalaris zal zijn. Externe opdrachten kunnen uiteraard van invloed zijn op het salarisniveau.
Je sollicitatiegesprek is een persoonlijk iets. Salarisonderhandelingen blijven vaak binnen vier muren. Tijdens deze gesprekken weet je vaak niet hoe het met je collega’s gaat, dus het kan zijn dat je collega’s meer of minder verdienen voor hetzelfde werk als jij.
Wat is het minimumloon voor 2011/2012?
Het minimumloon in Nederland is bij wet vastgesteld. Dit betekent dat u niet lager mag verdienen. Het minimumloon is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. Het minimumloon is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder leeftijd. Sommige uitkeringen kunnen ook van invloed zijn op uw minimumloon. Als u bijvoorbeeld een Wajong-uitkering heeft, kan uw minimumloon in sommige gevallen lager zijn. Ook is het zo dat het minimumloon voor een 16-jarige natuurlijk lager is dan voor een 25-jarige.
Waarom verdienen mijn collega’s meer?
Het kan zijn dat uw collega’s meer verdienen dan u. De reden hiervoor is niet altijd duidelijk. Je vraagt je vaak af hoe dit kan. Je doet tenslotte hetzelfde werk? Echter? Vaak hebben mensen het bij het verkeerde eind omdat deze veronderstelling niet altijd waar is. Uw collega’s hebben wellicht andere taken op zich genomen. Denk bijvoorbeeld aan management- of leiderschapstaken. Leeftijd kan ook een factor zijn in het eindsalaris. Werkervaring is ook een zeer belangrijke factor als het gaat om het salarisniveau. Hoe meer relevante werkervaring je hebt, hoe meer je kunt verdienen.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik meer verdien?
Wanneer de hoogte van het salaris op papier staat, hoeft het zeker niet voor lange tijd vast te staan. U heeft in principe ook invloed op de hoogte van het salaris. Denk na over het actief bijscholen van je kennis. Meer kennis betekent vaak meer loon. Hoe langer u bij het bedrijf werkt, hoe meer geld u kunt verwachten. Deze stijging stopt na een bepaald aantal jaren werk.
Hoe vraag ik een verhoging aan?
Dit is vaak een lastig punt. Kun je om opslag vragen of krijg je rare blikken? Wat zullen mijn collega’s denken als ik meer loon ga vragen? Ik mag helemaal niet zeuren, heb ik nooit altijd verkeerd geschoten? In sommige situaties is het toegestaan om opslag te vragen. U kunt het beste zelf het initiatief nemen om over uw salaris te onderhandelen. Als je denkt dat je te weinig verdient voor het werk dat je doet, moet je het zeker proberen. Dan is het belangrijk om vooraf te beseffen en te bedenken waarom uw salaris verhoogd zou moeten worden. Wat maakt jou zo waardevol voor het bedrijf? Ben jij degene die het geld in de la stopt? Kun jij veilig iets meer verdienen dan je collega die toch niet veel verdient? Bedenk goede argumenten voordat je over je salaris gaat onderhandelen.
Ankereffecten
De economische psychologie staat natuurlijk niet stil en komt voortdurend met nieuwe ontdekkingen. Een al bekende ontdekking is het ankereffect. Dit betekent dat er een vaste beginwaarde in de geest is en dat er wijzigingen worden aangebracht van deze beginwaarde. Bij het onderhandelen over een salaris kan het in acht nemen van dit psychologische fenomeen voorkomen dat je bepaalde fouten maakt. Onthoud het volgende:
- Als u een bepaalde waarde noemt, kunt u beter een waarde noemen die hoger is dan waar u zich prettig bij voelt. De andere partij (zoals uw opdrachtgever of uw werkgever) zal zijn waarde baseren op de waarde die u levert. De andere partij gebruikt jouw waarde als anker en gaat vanaf dat startbedrag wijzigingen doorvoeren. Het is aan jou om het anker niet te ver te leggen, maar precies op de goede plek.
- Houd er rekening mee dat ook jij het slachtoffer kunt worden van het ankereffect. Jij bent ook maar een mens! Als je vanuit een bijbaan (laag inkomen) een vaste baan aanneemt, heb je vaak te weinig startbedrag. Je kunt een bedrag accepteren dat veel hoger is dan je bijbaan, maar niet realistisch met wat je collega’s krijgen voor hetzelfde werk.
€
€