Verbruik verminderen: minder geld uitgeven

Consumptie lijkt de nieuwe hype van de 21e eeuw. Vooral sinds de beurscrash van 2009 letten mensen op hun uitgaven. Dit doen ze door op zoek te gaan naar aanbiedingen en afgeprijsde artikelen te kopen. Consumptie is dan hun nieuwe hobby.

Waar komt het vandaan?

Downsizing komt van consumeren waarbij “meer” is vervangen door “minder”. Hierdoor zullen mensen minder producten gebruiken of producten kopen tegen een zeer lage prijs. Het ontstond in de tweede helft van de jaren negentig en tot in de 20e eeuw, toen de economie een beurscrash kreeg en de overheid een forse prijsstijging veroorzaakte. Bewoners bedachten vervolgens creatieve manieren om afgeprijsde producten te kopen of ergens anders goedkoper te kopen. Dit fenomeen is door de hoogconjunctuur op de achtergrond geraakt, maar herleeft door de beurskrach van 2009.

Wie doet het?

Je kunt je niet eens voorstellen dat die mensen minder consumeren. Het is een misvatting dat arme mensen, immigranten en vooral ouderen minder consumeren. Ook jonge gezinnen proberen te sparen in hun budget. Het verbruik kan beginnen te dalen omdat er geen geld is om duurdere producten te kopen of omdat je niet op aanbiedingen let, maar ook omdat het een hobby is geworden om op aanbiedingen te jagen en goederen zo goedkoop mogelijk te krijgen.

Hoe doe je dat?

Verbruiken kan op verschillende manieren:

Is het gemakkelijk te onderhouden?

Het is verleidelijk om in eerste instantie over uw budget te gaan, maar hoe meer u het doet, hoe meer u zult merken dat winkelen voor de goedkoopste een sport wordt. Je kunt de rest van je leven minder consumeren, ook als de economie weer aantrekt.

Wat zijn de gevolgen?

Door minder uit te geven, leer je bewuster om te gaan met je geld. Zo heb je elke maand meer geld dat je kunt sparen of uitbesteden voor iets anders. Hoe beter je bezuinigt op je consumptie, hoe meer geld je overhoudt, en laten we eerlijk zijn, is dat geen goed vooruitzicht? Ook weet u welke producten u heeft gekocht: de producten zullen eerder moeten worden weggegooid omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Door een weekschema te maken van de goedkoopste en lekkerste producten, weet je precies hoeveel je nodig hebt.

Eindelijk

Bovenal moet consumeren een leuke uitdaging zijn! Dus neem niets van jezelf af en gun jezelf een beetje meer. Consumptie is een hobby, geen plicht.€