Verborgen creditcardkosten: dubbele wisselkoersen?

Creditcards… Je kunt er niet omheen, creditcards zijn handig. Maar hoeveel kost het echt en welke risico’s loop je? In deze kwestie blijven de meeste eigenaren onbeantwoord. In een serie artikelen over de “verborgen kosten” van creditcards worden alle adders uit het gras verjaagd. In dit artikel wordt nader ingegaan op de tarieven voor betalingen in vreemde valuta.

Verborgen creditcardkosten: GEEN dubbele wisselkoers bij American Express

Creditcards… De meeste mensen die regelmatig een creditcard gebruiken, zijn er erg enthousiast over. Je hoeft niet meer in de rij te staan ​​bij garages, je gaat snel door de tolpoortjes, je kunt gemakkelijk een huurauto garanderen, er is geen ontkomen aan, creditcards zijn erg handig. Maar hoeveel kost het echt en welke risico’s loop je? In deze kwestie blijven de meeste eigenaren onbeantwoord. Want naast de jaarlijkse vergoeding worden er natuurlijk ook andere kosten in rekening gebracht. In een serie artikelen over de “verborgen kosten” van creditcards worden alle adders uit het gras verjaagd. In dit artikel wordt nader ingegaan op de tarieven voor betalingen in vreemde valuta.

Betalingen in het buitenland

Het gemak van een creditcard blijkt vaak pas als je de grens overgaat. Een pinpas gaat vaak stuk, ook contant geld is op een gegeven moment op, maar een creditcard faalt zelden. Elke winkel die ook maar de geringste afhankelijkheid van toerisme heeft, tovert een glimlach op je gezicht zodra je je creditcard tevoorschijn haalt.

Zodra u echter betalingen doet in buitenlandse transacties, begint de kostenteller te werken. Op zich is dat niet zo verwonderlijk, want als je euro’s inwisselt voor andere valuta, betaal je ook een wisselkoerspremie. De creditcardmaatschappijen tellen echter zelf een percentage op dat varieert van 0,95% tot 2,3%. Het volgende rapport toont buitenlandse transactiekosten voor verschillende populaire creditcards:

De meeste creditcards uitgegeven door banken of andere partijen zijn gebaseerd op Visa (ASN Bank Visa creditcard, Visa Green Card) of MasterCard (ANWB MasterCard) creditcards en hebben dezelfde rente. Over het algemeen is MasterCard iets goedkoper dan Visa buiten de EU en zijn de duurdere creditcards in het buitenland goedkoper dan de goedkoopste creditcards. American Express hanteert de hoogste toeslag.

American Express verborgen kosten?

Nu zijn deze kosten niet bijzonder verborgen. De meeste sites vermelden niet direct de kosten, maar je kunt het vinden in de eerste 20 regels van de meeste algemene voorwaarden, en elke helpdeskmedewerker zal je vertellen hoe het is zonder een ooglid te knipperen. Als je weet wat de kosten zijn, kom je er snel achter. Alleen American Express lijkt aan de haak te zijn…

American Express is van oorsprong een Amerikaans bedrijf en heeft dus niets met de Euro te maken. Ze zetten elke betaling eerst om in dollars voordat ze terug naar euro’s converteren. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom American Express duurder is dan MasterCard en Visa voor buitenlandse transactiekosten, ze moeten twee keer zo hard werken. Maar als je 2 keer omrekent, betaal je ook 2 keer de bankrente? Nee. U betaalt alleen de kosten voor het omrekenen van dollars naar euro’s. Het zal niet 100% hetzelfde zijn als een directe conversie, maar het is een beetje lood rond het oude strijkijzer. American Express is misschien duurder, maar de kosten zijn niet verborgen.

Word je opgelicht of zijn de kosten reëel?

Dat buitenlandse transacties een premie in rekening brengen is terecht. Er zijn meer stappen nodig om een ​​buitenlandse transactie te verwerken, meer stappen betekent meer tijd en moeite, en die kosten, al dan niet verborgen, worden meestal aan u doorberekend bij elk product dat u koopt. Buitenlandse transacties hebben echter een aanzienlijk kostenvoordeel. Maar uiteindelijk zijn de verschillen niet zo groot dat het een groot verschil zal maken in je keuze. Verschillende creditcardvoorwaarden zijn van invloed op de totale kosten die u uiteindelijk betaalt, maar het is goed om in gedachten te houden.€