Verantwoord lenen en negatieve BKR registratie

Lenen is soms een noodzakelijk kwaad, maar lenen kan gepaard gaan met veel financiële risico’s. Om financiële problemen te voorkomen hebben we een aantal tips voor verantwoord lenen op een rij gezet. In dit artikel gaan we ook in op de negatieve gevolgen van BKR-registratie.

lening advies

Volgende

Als je deze tips hebt gevolgd en besluit een lening af te sluiten, zorg dan dat je alle informatie over de lening in één oogopslag hebt. De looptijd, de effectieve rentevoet, de totale kosten van de lening en de terugbetalingsdata moeten volledig duidelijk zijn. Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen van een onafhankelijke specialist als u er zelf niet uit komt.

BKR

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Dit bureau, gevestigd in Tiela, registreert wanneer iemand een lening aangaat. Dit kan gelden voor een grote lening, maar ook voor een klein telefoonabonnement. Elke lening wordt geregistreerd en elke registratie duurt vijf jaar. De meeste kredietverstrekkers in Nederland zijn aangesloten bij het BKR en zullen bij het afsluiten van een lening kijken naar de registratiegegevens van de consument bij het BKR. De kredietverstrekker kan dan zien welke leningen de consument de afgelopen vijf jaar heeft afgesloten en hoe het met die leningen gaat.

Negatieve BKR registratie

Registratie in BKR is dus in principe niet per se negatief. Het wordt pas vervelend als er kredietproblemen zijn geweest en daardoor een betalingsachterstand. Wanneer u een betalingsachterstand heeft met een bepaalde lening, krijgt u een negatieve BKR-registratie. Het kan worden gezien door andere kredietverstrekkers en in de meeste gevallen kun je bijna overal een lening krijgen. Pas als de negatieve quote uit het systeem is gehaald (na vijf jaar) kun je weer een lening afsluiten.

Wat te doen met een negatieve BKR registratie?

Bovenstaande geldt niet voor alle gevallen. Er zijn kredietverstrekkers die niet gekoppeld zijn aan het BKR in Tiel en er zijn kredietverstrekkers die ondanks een negatieve BKR registratie toch geld verstrekken. Deze kredietverstrekkers zijn echter maar beperkt beschikbaar en het is aan te raden om een ​​negatieve BKR registratie te vermijden.€