Verander van bank. Is het het waard?

Met hoge welkomstbonussen verleiden sommige banken klanten om een ​​rekening bij hen te openen. Een dergelijke stap loont echter meestal niet. In plaats van te vertrouwen op verleidelijke aanbiedingen van financiële instellingen, zouden consumenten er goed aan doen de kleine lettertjes aandachtig te lezen.

Trek banken aan met grote welkomstbonussen

Banken lokken vaak met grote welkomstbonussen, maar bonussen mogen nooit een reden zijn om van bank te veranderen. Sommige financiële instellingen bieden niet alleen gratis betaalrekeningen aan, maar soms kunnen klanten zelfs een welkomstbonus van tientallen euro’s verdienen bij het overstappen van bank. Het klinkt als een wildwest-scène die soms voorkomt bij het wisselen van energieleverancier. Maar in tegenstelling tot energieleveranciers mogen bonussen nooit een reden zijn om van bankrekening te veranderen. In het beste geval zou dit de geplande bankselectie alleen maar vergemakkelijken.

Redenen om van bank te veranderen

In principe zijn er twee hoofdredenen om van bankrekening te veranderen:

Kosten voor het gebruik van een betaalrekening

De kosten van het gebruik van een betaalrekening en de hoge rente op rood staan ​​is de perfecte manier voor banken om te profiteren van hun klanten. Omdat deze kosten voor het gebruik van betaalrekeningen behoorlijk hoog kunnen zijn. De maandelijkse vergoeding van 7,50 euro komt overeen met 90 euro per jaar. Tel 20 euro op op je creditcard, 10 euro op de kaart van je partner en hoge kosten voor geld opnemen in het buitenland. Kosten van meer dan 100 euro per jaar zijn voor veel bankklanten niet ongebruikelijk.

Interesse om in het rood te staan

En dan is er nog debetrente. Als klanten niet oppassen en regelmatig te veel uitgeven, is dat de kassa van de bank. Er zijn banken die voldoen aan vijf tot zes procent. Maar veel andere banken staken genadeloos toe. Er zijn mensen die meer dan 13 procent eisen.

Van bank veranderen?

Moet u nog van bank wisselen? Omdat ze bestaan, rekenen online banken met een gratis betaalrekening ook vrijwel geen andere kosten. Klanten hebben echter vaak de mogelijkheid om bij hun bank over te stappen naar een goedkoop pakket en zo 100 euro per jaar te besparen.

Laat de welkomstbonus niet de beslissende factor zijn

Overstappen van bank kan een effectieve manier zijn om hoge bankkosten te vermijden. En natuurlijk is er een welkomstbonus inbegrepen. Maar het mag niet beslissend zijn aan het einde van de reis. Lees eerst de kleine lettertjes. Een voorbeeld kan dit illustreren. Een bank bij onze oosterburen bood nieuwe klanten een welkomstbonus tot 250 euro:

Het is echter allemaal alleen in de vorm van Amazon-cadeaubonnen. De bank betaalde alleen contante bonussen als er ook een andere klant werd geïntroduceerd. Iedereen die de kleine lettertjes had gelezen, zou hebben gezien dat er nogal wat argumenten zijn tegen een dergelijk aanbod.€