Veilige banken in Nederland voor sparen

Waar in Nederland kun je veilig sparen in 2020 en 2021? Welke banken zijn veilig in geval van faillissement of voor bankieren met spaargeld? Verschillende staatsbanken zijn nu volledig veilig, zoals SNS Reaal en ABN AMRO. Hoe veilig je ook spaart bij andere banken in ons land, er zijn immers veel meer banken in ons land.

Wat is een veilige bank?

In ons land, waar het land nog een triple-A rating, AAA-status heeft, zijn vier banken staatseigendom en dus sowieso veilig. En ze zijn in 2020 en 2021:

ASN Bank, Regio Bank en SNS Bank waren eigendom van SNS Reaal, maar deze groep is op 1 februari 2013 genationaliseerd en is nu van ons allemaal. Zolang Nederland niet failliet gaat, is je geld daar 100% veilig.

Nederlandse gemeentebank veilig voor overheden, BNG

Een gemeente, een instelling met maatschappelijke belangen of een gemeente kan geld lenen bij Bank Nederlandse Gemeenten, BNG. Dit is al jaren de veiligste bank, maar helaas zijn BNG-diensten niet beschikbaar voor particulieren. De bank is opgericht in 1914 en is gevestigd in Den Haag. De bank heeft een triple A-status, het hoogst haalbare.

Is het veilig om bij andere banken te sparen?

Alle banken die in ons land actief zijn en een Nederlandse bankvergunning hebben, zijn opgenomen in het depositogarantiestelsel. Als zo’n bank failliet gaat, is 100% van je geld niet gegarandeerd, maar tot 100.000 euro per persoon in één instelling. De garantie gaat echter pas in als de bank failliet gaat en De Nederlandsche Bank een depositogarantiestelsel start. Alle banken nemen deel aan deze garantie. Houd er rekening mee dat nationalisatie, zoals SNS Reaal, iets anders is dan faillissement.

Verschil tussen nationalisatie en faillissement

Bij een nationalisatie zoals SNS Reaal wordt de Nederlandse staat bij wet eigenaar van alle aandelen van de houdstermaatschappij SNS Reaal en daarmee eigenaar van alle aandelen en dus ook eigenaar van de betreffende banken. De Wet op het financieel toezicht, en in het bijzonder een onderdeel van de Interventiewet, staat dergelijke onteigening toe als andere oplossingen niet helpen of als het risico van het financiële stelsel inmiddels te groot is geworden. SNS Bank was een systeembank en als die omvalt, kunnen de gevolgen voor iedereen ernstig zijn. Daarnaast bleek er een groeiende tendens te bestaan ​​bij banken om banken over te nemen en het vertrouwen te verliezen in verzekeraars die onderdeel zijn van SNS Reaal. Hoewel dit als een noodsituatie werd beschouwd en de reden was voor de nationalisatie die nu is doorgevoerd. Dit is toegestaan ​​als de stabiliteit van het financiële stelsel ernstig en direct wordt bedreigd, maar het faillissement niet wordt uitgesproken en het depositogarantiestelsel niet wordt toegepast. Banken en verzekeraars blijven bestaan, maar de aandelen van SNS Reaal, die geen waarde meer hebben, en achtergestelde leningen worden aangetast. Let op: SNS Bank, ASN Bank en RegioBank hebben circa 1 miljoen betaalrekeningen.

Bij welke bank is veilig sparen in 2020 en 2021?

Er zijn vier systeembanken in Nederland:

Conclusie veilige banken in Nederland

De helft van de systeembanken is al in handen van de Staat, veiliger kan niet. ING Bank is ook too big to fail en Rabobank is altijd dubbel A AA. Veiliger kan bijna niet als een bank failliet wordt verklaard, niet al uw geld is gegarandeerd. Bovendien is het niet verstandig om achtergestelde deposito’s of achtergestelde leningen aan te houden bij banken. Natuurlijk zijn er veel meer banken actief in Nederland en het is altijd een goed idee om te kijken hoe stabiel deze banken zijn. In veel gevallen is het zinvol om het geld over meerdere banken te spreiden.€