Veilig thuis: tips en adviezen, veilig thuis

Veel mensen hebben het vertrouwen in financiële instellingen verloren en zorgen daarom voor hun oude dag met materiële goederen. Naast onroerend goed wordt er belegd in goud, zilver, muntenverzamelingen of kunstwerken. Het verlies van deze waardevolle voorwerpen zou financieel fataal zijn. Daarom hebben steeds meer mensen een kluis in huis nodig. Want de dagen van onze grootouders die gewoon hun geld en andere waardevolle spullen onder de matras bewaarden, zijn voorbij. Maar wat is een veilige thuiskluis? Tips en advies.

Hoe kunt u uw geld veilig bewaren?

Sparen loont niet meer. Door het “lage rentebeleid” van de Europese Centrale Bank zullen spaargelden in 2020 praktisch geen rente opleveren. Voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008 was dat nog 3,51%.

Moet je je geld op de bank laten staan ​​voor een paar rammelaars? Want er kunnen twijfels zijn of het nu wel veilig is om ook overheden te bedreigen. Velen herinneren zich de Cyprus-crisis nog steeds. Het zou logisch zijn om op zijn minst een deel van uw geld veilig te houden. Maar waar?

Ook meubelkluizen worden gestolen

Sommige rapporten zijn in dit opzicht niet erg gelukkig. Bijvoorbeeld dit politierapport, dat geldhouders aan het denken zet: “Dieven in Olst gingen er bij drie inbraken vandoor met juwelen en horloges. In één geval stalen ze ook twee meubelkluizen. In totaal is er zo’n 70.000 euro aan schade aangericht.”

Maar je kunt ook leren van vakantiewaarschuwingen. Zo lees je in relevante brochures dat vakantiegangers niet altijd al hun waardevolle spullen bij zich hoeven te hebben. Waardevolle spullen die u niet nodig heeft, zijn veiliger en handiger om in uw hotelkamerkluis te laten. Maar de bescherming die sommige hotelkluizen bieden, is frustrerend.

Wees voorzichtig met de hoofdcode

Wat veel mensen niet weten: kluizen met een elektronisch cijferslot zijn vaak te openen met een zogenaamde mastercode. Het kan een hele simpele getallenreeks zijn die ook op internet te vinden is. Hoewel hotelgasten hun persoonlijke code kunnen gebruiken bij elektronisch vergrendelde kluizen, werkt een mastercode ook. Voorkom dat de kluis permanent wordt gesloten wanneer gasten hun cijfercombinatie vergeten of laat hun kluis ontgrendeld bij het verlaten.

Een ouderwetse kluissleutel heeft vaak de voorkeur

Daarom moet na installatie van de hotelkamerkluis de door de fabrikant ingestelde mastercode onmiddellijk worden gewijzigd. Als dit niet gebeurt, kunt u de betreffende kluis blijven openen met een standaardcode, wat een prima optie is voor criminelen. Dus onder bepaalde omstandigheden krijg je veel meer veiligheid dan met een gewoon ouderwets veilig slot.

Mobiele kluis

Grotere spullen kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in de mobiele kluis, die ter plaatse met een kabelslot aan een vast object wordt bevestigd. Lichtgekleurde koffers, die meestal van flexibel maar duurzaam materiaal zijn gemaakt, moeten op zijn minst incidentele dieven afschrikken van hun duistere activiteiten.

Kluis op de bank

Misdaadstatistieken maken duidelijk dat juwelen, goud, contant geld en dure verzamelobjecten zoals horloges of postzegels in huis niet meer erg veilig zijn. Een kluis thuis of bij de bank kan een betere bescherming bieden. Maar feit is dat er steeds minder bankkluizen te huur zijn. Er zijn immers steeds minder bankkantoren. Banken vinden het ook te duur om bij elk filiaal voldoende zekerheid te bieden aan bankmedewerkers.

Huur een kluis bij particuliere bedrijven

Gelukkig hebben particuliere instellingen zoals De Nederlandse Kluis deze activiteit van de banken overgenomen. Het voordeel ten opzichte van banken is dat ze niets anders doen dan kluisjes huren. Dit is hun core business, dus hun beveiliging is er volledig op gericht. Men is bijvoorbeeld direct verbonden met de meldkamer van de politie. Slaagt iemand er ondanks alle beveiliging in de kluis binnen te dringen, dan staat de kluis binnen enkele seconden helemaal vol met rook.

Lees verder