Veilig beleggen op de aandelenmarkt: gericht beleggen

Veilig beleggen en rendement zonder al te veel risico? Kies ook voor een veilige belegging op de aandelenmarkt door te beleggen in beschermde, gerichte beleggingen, risicospreiding of gegarandeerde beleggingen. Garandeer en leer uw beleggingen te diversifiëren. Zo neemt u geen onnodige risico’s en kunt u uw belegging beschermen tegen te grote koersdalingen op de beurs. Combineer eenvoudig een veilige investering en een gegarandeerde investering met een hoog rendement.

INHOUD

Garantie van beleggingsresultaten bij beleggen

De uitwisseling biedt geen garanties. U loopt altijd risico wanneer u aandelen koopt en niet beschermt. Zeker als er onzekerheid is op de aandelenmarkten, worden ook beleggers nerveus. Niemand wil immers verliezen lijden. Maar u kunt een garantie opbouwen. Garantiebeleggingen kunnen bijvoorbeeld worden gedaan met meerdere fondsen, clickfondsen, Target Click-fondsen of certificaten. U kunt kiezen uit:

De Robeco NonStop Click Euroland click foundation is hier een voorbeeld van. De garantie is 90%. Target Click Fund garandeert een bepaalde eindwaarde. Maar er zijn meer manieren om met een garantie te beleggen.

Veilige investering en de veiligste investering

Een veilige investering is een beschermde investering. U zorgt ervoor dat u geen onnodig risico neemt op de aandelenmarkt en binnen uw risicoprofiel blijft, maar aanzienlijke winsten maakt zonder geld te verliezen. U verzekert uw belegging tegen een dalende beurs. Er zijn veel manieren om dit te doen. De meest bekende veiligere beleggingsinstrumenten zijn:

Als vangnet voor dalende koersen kunt u een putoptie kopen, die u het recht geeft om aandelen tegen een bepaalde prijs te verkopen. Deze rechten kosten geld, maar bieden gemoedsrust en bescherming. Wacht niet te lang als je een prijsdaling ziet. Hoe nerveuzer de aandelenmarkt, hoe duurder de premie die u betaalt voor een putoptie.

Een kompas voor de veiligste en meest gerichte investeringen

U kunt het beste een specifiek beleggingsdoel stellen met een tijdsbestek waarin u dat doel wilt bereiken. Wie een korte termijn heeft en zijn kapitaal in een paar jaar wil verdubbelen zonder maandelijks meer geld te investeren, zal veel risico moeten nemen, en waarschijnlijk meer dan aan zijn risicoprofiel voldoet. Bij target investing kijk je wat een redelijk tijdsbestek is om de target te bereiken met niet al te veel risico. Velthuyse & Mulder Asset Management heeft hiervoor bijvoorbeeld een streefmeter ontwikkeld. Deze doelmeter is uw kompas om veilig te beleggen binnen een vooraf bepaald doel. Zelfs als de aandelenmarkt tegenvalt, hoeft het niet erg te zijn om je doelen te bereiken. Met de doelteller kunt u zien of u een extra storting moet doen en hoeveel, of dat een kleine aanpassing van de tijdshorizon voldoende is. De aandelenmarkt kan echter op een gegeven moment ook snel verbeteren, wat ofwel een hoger rendement dan verwacht ofwel een aanpassing van de beleggings- en doelhorizon betekent. Dit type investering geeft u gemoedsrust.

Investering en investeringsrisico

Niet elk type belegging gaat gepaard met hetzelfde risico:

1. Beleggen in aandelen

Direct beleggen in aandelen zonder backstop met andere beleggingsinstrumenten betekent dat elke prijsdaling een verlies is en elke prijsstijging een winst. Een aandeel is meestal slechts een bewijs van deelname in het aandelenkapitaal van een onderneming. Soms koopt dit ook het stemrecht op de aandeelhoudersvergadering.

2. Obligaties

Een obligatie is een schuldinstrument van een bedrijf of overheid met een vaste looptijd. Afhankelijk van het type obligatie ontvangt u een vaste rente en na afloop de nominale waarde, het bedrag waarvoor de obligatie is uitgegeven.

3. Volger

Beleggen in trackers of ETF’s, ook wel exchange-traded fund ETF’s genoemd, groeit vanwege hun lage en transparante kosten. Een tracker is een volger van een index en heeft exact dezelfde waarde en weging als de index die wordt gevolgd.

4. Investeren in een investeringsfonds, investeren in goederen

Er zijn veel soorten beleggingsfondsen. Het is collectief aangetrokken kapitaal dat, afhankelijk van het fonds, wordt belegd in aandelen of obligaties of een combinatie hiervan. Het beleggingsfonds wordt beheerd door een fondsbeheerder die voor zijn werkzaamheden een vergoeding ontvangt. U kunt ook beleggen in grondstoffen, maar er zijn nogal wat risico’s aan verbonden. Bepaal daarom vooraf welk deel van uw investering u in goederen wilt investeren.

5. ING sprinters, turbo’s en etappes

De sprinters, turbo’s en etappes van ING bieden de mogelijkheid om veel geld te verdienen met prijswijzigingen. Het kan riskant zijn, maar ze kunnen ook uw portefeuille beschermen. Zie de voordelen van turbo als een investering.

6. Warrants en opties

Warrants geven u het recht om gedurende de looptijd van de warrant bepaalde effecten tegen een bepaalde prijs te kopen. Er zijn zowel belorders als kooporders. De opties lijken hier erg op.

7. Gestructureerde beleggingsproducten

Gestructureerde producten zijn gestructureerde en soms complexe producten die alle soorten beleggingsinstrumenten combineren.

8. Gespreide investeringen

Met gespreide beleggingen doe je niet een eenmalige aankoop, maar koop je in de loop van de tijd meer. Op deze manier koopt u het aandeel daadwerkelijk tegen de gemiddelde prijs over de afgelopen periode. In plaats van bijvoorbeeld een keer 10.000 aandelen te kopen tegen een prijs van 50 euro, koop je 4 keer 2.500 aandelen. Het tarief kan in deze periode ook lager zijn dan € 50, zodat uw gemiddelde prijs lager is. Koop je bij stijgende prijzen te snel achter elkaar, dan betaal je meer. Daarom moet je het in de tijd spreiden, omdat prijzen meestal op en neer gaan en je dus ook kunt profiteren van prijsdalingen bij je aankopen en investeringen. Een gediversifieerde belegging is een belegging met risicospreiding.

Ga voor maximaal rendement

Maar al dit soort investeringen zijn voor professionals of individuen die precies weten hoe deze instrumenten werken. Ook moet u voldoende tijd hebben om de ups en downs van de aandelenmarkt te volgen. Alle bovenstaande verdedigingsstructuren kunnen ook aanzienlijke verliezen veroorzaken als er iets misgaat en je niet op tijd ingrijpt. U opent bijvoorbeeld een beleggingsrekening en geeft aan hoeveel risico u wilt nemen. U belegt tussen de vooraf door u aangegeven marges op de aandelenindex AEX en u hoeft deze belegging niet meer te monitoren. Na een jaar weet u hoeveel uw rendement op uw investering is geweest. Het lijkt misschien een lange tijd, maar veel mensen zijn veel armer geworden door veel te handelen en op het verkeerde moment te kopen dan door te verkopen. Dat risico neem je hier niet. U weet wat uw maximale en minimale rendement zal zijn. De kosten zijn volledig transparant zodat je niet te maken krijgt met allerlei kosten die in mindering worden gebracht op je geboekte retour. Nee, het is een simpele investering met een geweldig resultaat.

Hoe kan ik beleggen op de beurs?

Welke beleggingsoptie u kiest, hangt af van uw risicotolerantie. U kunt voor de ene geldbank een andere strategie kiezen dan voor de andere activa. Er zijn vier opties om uit te kiezen. De veiligste optie is een soort spaaroptie, waarbij je zeker bent van een bepaald rendement. Dan krijg je zeker 2,5% wat vergelijkbaar is met een goede spaarrekening. Als u meer risico wilt nemen en een beter resultaat wilt behalen, kunt u 25% winst behalen. Wees echter ook voorzichtig met deze optie, want je kunt ook een negatief resultaat krijgen. Doe het met een deel van uw vermogen, niet met al uw verplichtingen. Verdeel uw beleggingen bijvoorbeeld in meerdere opties. Door te spreiden heeft u de meeste kans op het beste resultaat.

Stop met investeren

U kunt beleggen in een beursgenoteerd fonds, maar dan moet u wel extra kosten dragen. De vraag is dan ook of de stopzetting noodzakelijk is. Als u overtuigd bent van het genoemde risico, blijft u altijd binnen. Simpelweg onbeschermd beleggen op de beurs kan immers veel slechter uitpakken dan beschermd beleggen via deze beleggingsrekening. Het is eenvoudig om online een beleggingsrekening te openen.

Slot

Bescherm uw investering. Veilig beleggen is heel slim. De beurs kan vele kanten op, en daar heb je bij een beleggingsfonds vaak veel minder last van. Maak een goed investeringsplan en gebruik een doelenmeter waarmee u kunt zien welke aanpassingen eventueel nodig zijn in uw investeringen om uw doelen te blijven behalen.

Lees verder