Veelgestelde vragen van huiseigenaren

ING heeft de meest gestelde vragen van huiseigenaren over hun hypotheek op Mijngeld.nl gezet. In dit artikel vind je de zeven meest gestelde vragen.

Bij het afsluiten van een hypotheek moet u een aantal belangrijke beslissingen nemen. Dit is ook de reden waarom huizenkopers de begeleiding van een deskundige adviseur nodig hebben. Huizenkopers moeten goed worden begeleid om te voorkomen dat ze de verkeerde keuze maken.

Door uw hypotheekrente voor korte tijd vast te stellen, blijven uw maandlasten laag, maar het gevolg kan zijn dat u op korte termijn een andere beslissing moet nemen over uw hypotheekrente. In die tijd is de rente mogelijk omhooggeschoten en is de hypotheek onbetaalbaar geworden.

Wat is de maximale hypotheekrenteaftrektermijn?

Over het algemeen heeft u dertig jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Voor hypotheken die vóór 2001 zijn afgesloten, kan tot 1 januari 2031 de hypotheekrente worden afgetrokken. De maximale looptijd geldt niet voor een enkele hypotheek. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek houden wij rekening met de tijd dat u al recht heeft op heffingskorting.

Kan een kredietverstrekker een lening terugnemen?

Als dat mogelijk is. U kunt een deel van de lening overdragen naar een andere bank. De overnemende partij krijgt een tweede pandrecht omdat het als een tweede hypotheek wordt beschouwd.

Is het verstandig om tussentijds een deel van de hypotheek af te lossen?

Het hangt af van uw persoonlijke situatie. Je moet begrijpen dat het onomkeerbaar is. Het bedrag dat u fiscaal kunt aftrekken daalt, waardoor uw fiscaal voordeel daalt.

Aflossingsvrije hypotheken zijn niet meer toegestaan, wat gebeurt er met bestaande aflossingsvrije hypotheken?

Per 1 augustus 2011 is het niet meer toegestaan ​​om hypotheken volledig met alleen rente af te sluiten. Bestaande hypotheken kunnen blijven draaien, maar herfinancieringen moeten aan de nieuwe regels voldoen. Het is nog steeds mogelijk om de rentevaste periode te verlengen.

Kan een meerdelige hypotheek worden gecombineerd?

Aan het einde van de rentevaste periode kunt u de aandelen samenvoegen. U heeft ook de mogelijkheid om uw bestaande hypotheek op te splitsen in meerdere delen. Zo kunt u kiezen voor verschillende rentevaste periodes. De kredietverstrekker kan hiervoor een vergoeding vragen.

Wanneer moet ik weer naar de notaris?

Als u gaat overstappen naar een andere kredietverstrekker of als u een aanvullende hypotheek afsluit, moet u naar een notaris. Dit is niet nodig voor alle administratieve wijzigingen in uw hypotheek. Bij het beëindigen van de hypotheek heeft u de mogelijkheid om u aan te melden voor een verhoogde inschrijving. U kunt dan later een extra hypotheek afsluiten zonder eerst naar de notaris te gaan.

Wat gebeurt er de komende jaren met de hypotheekrente?

Niemand weet hoe de hypotheekrente zich zal ontwikkelen. Bij het bepalen van de lengte van de rentevaste periode dient rekening te worden gehouden met de beschikbaarheid van maandelijkse betalingen. U kunt in eerste instantie kiezen voor de laagste maandlasten door te onderhandelen over een variabele rente. Wel is het verstandiger om de hypotheekrente voor een langere periode vast te leggen.€