Vastgoed en of u een nieuwbouw of een bestaande woning koopt

Bent u van plan om in 2021 een nieuwe woning of een bestaande woning te kopen? De kosten voor het kopen van onroerend goed zijn laag door de verlaagde overdrachtsbelasting. Nieuwbouw voldoet aan de laatste eisen op het gebied van materialen en isolatie, wat bij bestaande bouw vaak niet het geval is. Je bent de eerste bewoner van het nieuwe pand. Denk aan het bestemmingsplan en de kosten van het kopen van uw woning. Hoeveel kost het huis? Btw op nieuwbouw is nog steeds 21 procent, overdrachtsbelasting slechts 2%.

Wat voor huis koopt u, nieuwbouw?

Locatie van onroerend goed

De bepalende factor voor de waarde van een huis is de ligging. Ook als de woningwaarde daalt, zullen woningen op een aantrekkelijke locatie veel stabieler in waarde blijken te zijn dan andere. Dan is het aan jou wat voor huis je wilt, nieuwbouw of bestaande bouw.

Nieuwbouw en woningaanpassing

Een groot voordeel van nieuwbouw kan zijn dat je van alles naar eigen smaak en voorkeur kunt inrichten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bestaande gebouwen hoeft een oude keuken vaak niet eerst gesloopt te worden. Je kiest meteen de te plaatsen keuken zonder de oude te veranderen. Ook de tuin moet naar uw smaak worden ingericht. De een houdt van deze keuzevrijheid, de ander geeft de voorkeur aan een woning die kant-en-klaar wordt opgeleverd. Overigens dienen er in ons land goede maatregelen genomen te worden, zie: als uw nieuwbouw gebreken vertoont.

Verschillen tussen nieuw gebouwde bestaande gebouwen

Er zijn een aantal opvallende verschillen tussen het kopen van nieuwbouw en bestaande bouw:

Nieuwbouw huis bestaande structuur
Aanschafkosten Gratis op naam. Kosten koper.
Koopovereenkomst U betaalt in fasen wanneer een bepaalde fase is voltooid. U gebruikt hiervoor een bouwrekening. Er kan sprake zijn van renteverlies. U betaalt in één keer.
Beoordelingskosten Geen taxatie nodig, geen taxatiekosten. Evaluatie is vaak nodig.
Zie in de tekening Ja, u koopt nieuwbouw volgens tekening. Nee, u kunt de gehele woning persoonlijk bekijken en beoordelen.
Indeling en constructie Als eerste bewoner moet alles nog ingericht worden en de tuin moet nog ingericht worden. Aan de andere kant kan een huis meer op bestelling worden gebouwd. De tuin is reeds aangelegd en de woning is gemeubileerd. Soms kunnen dingen overweldigend worden.
Onderhoudskosten De eerste jaren geen kosten. Ja, er is onderhoud nodig, eventueel ook extra isolatie.
Levering Het begint met een algemene leveringsprognose die steeds nauwkeuriger wordt. Bij het overeenkomen van de koop wordt ook afgesproken wanneer de woning vrij beschikbaar is.
Garantie Er is een garantie tegen onvolkomenheden en duidelijke gebreken. Het hangt af van de koopovereenkomst.

Aankoopkosten nieuwbouw op rij voor 2021

Wie een nieuwe woning koopt, hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen. En dat is nog eens 2% verschil. Maar veel mensen maken de fout dat je ook belasting betaalt over een nieuwe woning. De koopprijs van een nieuwbouwwoning is inclusief 21% btw. Het is een beetje verborgen omdat het al in de aankoopprijs is inbegrepen, maar de schatkist verdient meer aan het nieuw gebouwde huis. We noemen het gratis kopen bij naam, VON. Nu, als je verkoopt, krijg je niet automatisch de overdrachtsbelasting terug, maar de btw komt er zeker bij. Er zijn nog wel wat verschillen. Om het verschil te weten tussen een aankoopprijs voor de koper en een aankoop op naam, moet u altijd kijken hoe u kosten kunt besparen bij het kopen van uw huis.

Koopt u in 2021 een nieuwe of bestaande woning?

Bij nieuwbouw moet je je vaak inschrijven omdat er meerdere kandidaten zijn. Daarna wordt aan de hand van de trekking duidelijk of u de nieuwe eigenaar wordt. Sommigen vinden het niet erg en melden zich aan voor meerdere nieuwbouwprojecten. Anderen willen direct zekerheid of moeten snel verhuizen, waardoor ze eerder voor een bestaande woning kiezen. Controleer altijd goed of het bestemmingsplan en de bouwvergunningen er goed uitzien en kloppen. U wilt geen vertragingen, extra kosten en een hoogbouw woontoren of coffeeshop voor de deur.

Hypotheek voor een nieuw huis

Een hypotheek voor nieuwbouw heeft vaak een lagere rente dan voor conventionele bestaande bouw en bestaat uit twee delen:

Wat is een bouwdepot?

Zowel nieuwbouw als renovatie kan een bouwdepot hebben, dat in de hypotheek wordt gestort. Het betaalt zowel de bouwperiodes van het nieuwe gebouw als de renovatie. Binnen twee jaar na ontvangst van de aanbetaling kan de betaalde bouwrente over het depot fiscaal worden afgetrokken. Net als bij de hypotheekrente gebeurt dit in kolom 1 voor particulieren. Bij overschrijding van de termijn van twee jaar wordt het saldo van de inleg overgeheveld naar kolom 3 in de inkomstenbelastingberekeningen.

Verlies van interesse, wat is dat?

U heeft aan het begin van de bouwperiode meer kapitaal op de bank dan aan het einde van de periode. U ontvangt rente over het geld dat in depot staat, dus ook dit rendement zal lager zijn. Een lager renterendement wordt renteverlies genoemd. Heeft u een andere woning terwijl de nieuwbouw nog niet volledig gebouwd is, let dan op dubbele woonlasten.

De notaris maakt de hypotheekakte op

Voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw moet een hypotheekakte voor een pandrecht worden getekend bij een notaris. Dit gebeurt meestal tegelijk met de ondertekening van de koopovereenkomst, waarin de afspraken tussen de bouwer en de klant zijn opgenomen. Bij nieuwbouw zijn de notariskosten voor de oplevering van de woning bij de koopsom inbegrepen. Voor een bestaande woning betaal je naast de aankoopprijs van de woning ook bezorgkosten (akte van levering).

U betaalt een nieuwe woning in fasen

De betaling zal gefaseerd plaatsvinden. De bouwer ontvangt 20% van de totale bouwkosten wanneer de bouw begint en nog eens 20% wanneer de fundering gereed is. Zodra het hoogste punt van het huis is bereikt, wordt nog eens 20% betaald. Deze blijft op 40%, waarvan de helft verschuldigd is als de woning glas- en waterdicht is, en de laatste 20% is bij oplevering van de nieuwbouwwoning.

Hypotheekrente aftrekbaar en historisch laag in 2021

Het verdient de voorkeur om een ​​hypotheek voor nieuwbouw zo op te bouwen dat de hypotheek ook de rentebetalingen tijdens de bouwperiode omvat. Dit noemen we renteverlies tijdens de bouw. Het goede nieuws is dat deze rente ook fiscaal aftrekbaar is.

Slot

Wat je ook kiest, nieuwbouw of bestaand, je kunt genoeg aanbiedingen vergelijken voor de juiste hypotheek. En als je eenmaal de juiste keuze hebt gemaakt, blijf je er ongetwijfeld van genieten.€