Vastgoed: Aanbieders van particuliere vastgoedfondsen

Tot een paar jaar geleden was het aantal particuliere aanbieders van vastgoedfondsen zeer beperkt. Het aantal dienstverleners is de afgelopen jaren echter snel gegroeid, vooral sinds 2002. Vervolgens kwamen er drie banken bij, waaronder ING Bank (ING Real Estate), ABN Amro Bank (Bouwfonds) en Rabobank (Lage Landen en FGH Bank). Er zijn momenteel meer dan 75 dienstverleners die particuliere vastgoedfondsen aanbieden. Dit artikel onderzoekt de vijf grootste.

Nederlandse particuliere vastgoedfondsen

Wat zijn de belangrijkste aanbieders op de Nederlandse markt?

Deze fondsen worden hieronder uitgelicht.

Hanzevast Capital (voorheen MPC Capital NV)

Deze vennootschap wordt ook wel MPC Capital NV genoemd, maar sinds 2006 heeft Hanzevast Holding BV de meerderheid (92,5%) van MPC Capital NV verworven. Sindsdien blijft het bedrijf opereren onder de naam Hanzevast Capital NV.

Naast het beheer van bestaande fondsen houdt Hanzevast Capital NV zich ook bezig met het initiëren en uitgeven van nieuwe fondsen. Het bedrijf is in relatief korte tijd flink gegroeid en heeft een groot marktaandeel gewonnen. Met het totaal geplaatste eigen vermogen staat Hanzevast op dit moment op de 1e plaats in de lijst van grootste CV aanbieders van vastgoed.

Het segment waar Hanzevast zich op richt zijn voornamelijk kantoren. En dan bij voorkeur de bestaande objecten waarvan ze een reële winststijging verwachten. Het verrassende aan dit bedrijf is dat het bijna het enige is dat laat zien hoe lopende projecten werken. Naast onroerend goed, dat echt in de schijnwerpers staat, investeert dit bedrijf ook in scheeps-cv’s en heeft het meerdere aandelenfondsen ingezet.

De hoofdstad van de Hanzevast aantal Fondsvermogen Eigen vermogen
hervat 19 681,5 miljoen 315,9 miljoen

Stalen bankiers

Binnen Staalbankiers worden gesloten vastgoedfondsen afgehandeld door de afdeling Vastgoedsyndicatie, die daar al veel ervaring mee heeft. Deze afdeling bemiddelt voor vele particulieren en bedrijven (bouwbedrijven en woningcorporaties) bij de aan- en verkoop van onroerend goed. Niet alleen in de commerciële sector, maar ook in de residentiële sector.

Na 1999 heeft Staalbankiers niet alleen private samenwerkingsverbanden opgezet, maar ook andere samenwerkingsverbanden waaronder winkels, bedrijfsruimten en kantoren. Staalbankiers is de op één na grootste CV aanbieder van particulier vastgoed in Nederland.

Stalen bankiers aantal Fondsvermogen Eigen vermogen
hervat 39 706,1 miljoen 177 miljoen

Van Boom & Slettenhaar Vastgoedfondsen

Dit bedrijf is opgericht in 1997 en is gespecialiseerd in particuliere investeringen. Sindsdien heeft deze onafhankelijke organisatie een schat aan ervaring opgebouwd in het structureren en aanbieden van vastgoed-cv’s. Naast deze vastgoed-cv’s is Van Boom & Slettenhaar in 2006 gestart met het uitlenen van obligaties. Het bedrijf richt zich voornamelijk op nieuwbouw kantoren. En dat doen ze met succes, met een gemiddeld gerealiseerd rendement van rond de 11%.

Het bedrijf is de afgelopen jaren gestart in twaalf vastgoedfondsen en staat met ruim 154 miljoen euro aan eigen vermogen op de derde plaats in de lijst van grootste aanbieders van particuliere vastgoedfondsen in Nederland.

Van Boom & Sluthaar aantal Fondsvermogen Eigen vermogen
hervat 12 455,5 miljoen 154 miljoen
obligaties 1 21,5 miljoen 9,7 miljoen
In totaal 13 476,9 miljoen 163,7 miljoen

Zeeland Vermogensbeheer (ZIB)

Dit bedrijf is in 1990 opgericht als 100% dochter van Roompot Recreatie Beheer. Maar sinds eind 2003 is ZIB een zelfstandig werkend bedrijf. En het is zeer succesvol. Zeeland Investment Beheer heeft nu 15 vastgoedfondsen met een totaal fondsvermogen van ruim EUR 428 miljoen.

ZIB-fondsen investeren (zoals het de oorsprong betaamt) in recreatief vastgoed. ZIB wil een goede winst maken voor haar investeerders door het ontwikkelen, exploiteren en uiteindelijk verkopen van vakantiehuizen. ZIB beheert ook huisvesting en woningcorporaties. Door deze activiteiten staat deze onderneming (naar geplaatst eigen vermogen) op de vierde plaats van de grootste aanbieders van closed-end vastgoedfondsen in Nederland.

Zeeland Investments Management aantal Fondsvermogen Eigen vermogen
hervat 15 428,2 miljoen 129,1 miljoen

Holland Immo Groep (HIG)

Dit bedrijf, dat initiatiefnemer is van particuliere vastgoedfondsen (uit Eindhoven), is tevens een van de grootste dienstverleners. Het bedrijf is sinds 2000 actief en heeft sindsdien veertien vastgoedfondsen opgericht die investeren in kantoren, woningen en winkels. Bij de plaatsing van een aantal van deze fondsen waren Amsterdamse Bank en Bank Insinger de Beaufort betrokken.

Holland Immo Group is momenteel de vijfde grootste leverancier van vastgoed-cv’s in Nederland, met een totaal geplaatst kapitaal van ruim EUR 121 miljoen.

Holland Immo Groep aantal Fondsvermogen Eigen vermogen
hervat 14 443,3 miljoen 121,7 miljoen

Belastingen en onroerend goed

Als u belegt, moet u er ook belasting over betalen. Hierbij kunt u denken aan de berekening van de onroerende voorheffing (ORT) en het Onroerendgoed Taxatierecht (ORR).€