Variabele hypotheekrente

De afgelopen jaren hebben veel consumenten hypotheken met variabele rente afgesloten. De hypotheekrente wordt iedere keer na een bepaalde periode opnieuw ingesteld. Aangezien deze rente de afgelopen decennia grotendeels is afgenomen, lijkt het aantrekkelijk om een ​​variabele rentehypotheek af te sluiten. Het is echter van groot belang om dit goed geïnformeerd te doen, aangezien er grote verschillen kunnen zijn tussen de hypotheekrentetarieven die door verschillende hypotheekaanbieders worden gehanteerd.

Variabele hypotheekrente

Een variabele hypotheekrente kenmerkt zich door een periodieke (bijvoorbeeld maandelijks, driemaandelijks of halfjaarlijks) herziening van de hypotheekrente. Hierdoor kunt u direct profiteren van een daling van de rente, maar kan ook de hoogte van de rente toenemen, waardoor u meer geld verliest op de hypotheek. Hypotheken met variabele rente zijn de afgelopen jaren relatief goedkoop geweest, waardoor veel mensen dergelijke hypotheken hebben afgesloten. De rente wordt bepaald door vraag en aanbod op de geldmarkt; als de tarieven op die markt stijgen,
variabele hypotheekrente
Als de rente stijgt, stijgt ook de hypotheekrente. Het uiteindelijk te betalen bedrag is gebaseerd op de
Euribor
tarief. Dit is het officiële tarief dat banken elkaar in rekening brengen en wordt verrekend op basis van een één-, drie- of zesmaands tarief. Het Euribor-tarief wordt dagelijks in kranten gepubliceerd, zodat consumenten er kennis van kunnen nemen en tijdig kunnen overstappen op een vast tarief als zij op basis van deze informatie verwachten dat de rente in de toekomst zal stijgen. Naast dit Euribor-tarief rekenen banken een renteopslag (die kosten en winstmarge dekt); dit totaalbedrag is de uiteindelijke variabele hypotheekrente die de consument moet betalen. In een periode dat de hypotheekrente laag is, kan het aantrekkelijk zijn om die rente voor langere tijd vast te zetten. Dit kan eenmalig en de consument bepaalt zelf hoe lang de rentevaste periode is.

Grote verschillen

In juli 2009 bleek uit een onderzoek van Independer en RTL Nieuws dat er grote verschillen kunnen zijn tussen de rentetarieven van verschillende hypotheekaanbieders. Speciale aandacht werd besteed
hypotheken met variabele rente
. Zo bleek dat bijna elke bank in de periode voor het onderzoek de rentelasten had verhoogd. Alleen ING deed dat niet, waardoor klanten van andere banken soms honderden euro’s per maand meer moesten betalen voor dezelfde hypotheek. Destijds lag de Euribor-rente rond de 1%, en consumenten met variabele hypotheken hadden moeten profiteren van zo’n lage rente en tegelijkertijd een klein bedrag aan hypotheekrente moeten betalen. Maar sommige banken rekenden hun klanten meer dan 4% rente, wat volgens De Vereniging Eigen Huis erg oneerlijk was.

Waarop letten bij het kiezen van een hypotheek met variabele rente?

Omdat niet elke bank even snel de rente aanpast
variabele hypotheekrente
Wanneer de rente daalt, is het belangrijk om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Daarnaast moet de variabele hypotheekrente helder gestructureerd zijn en moet deze informatie open beschikbaar zijn. Een vaste renteopslag bovenop het Euribor-tarief is een pluspunt omdat je nu kunt kiezen voor een lage rente, maar als de bank de rentepremie over een paar maanden verhoogt, ben je toch relatief duur. Bij het kiezen van een variabele hypotheekrente is het daarom van groot belang om rekening te houden met de volgende vragen: