Van sparen word je blij

U kunt niet zonder spaargeld. Om grote uitgaven te kunnen doen, moet u een klein kapitaal in reserve hebben. Van de besparing word je niet blij, maar het is fijn om iets achter de hand te hebben.

In Nederland ontvangt u een maandelijks inkomen. Dit is meestal het inkomen dat u ontvangt in verband met de uitvoering van uw werk. Dit geld hebben we ook elke maand nodig om rond te komen. Er kunnen zich situaties voordoen waarin u (een deel van) uw inkomen verliest. Dan kunnen we gebruikmaken van vangnetten in de vorm van sociale zekerheid. Het inkomen is echter laag en biedt vaak alleen basisvoorzieningen. Om ook in slechte tijden te kunnen overleven, is het verstandig om spaarkapitaal op te bouwen.

Maakt geld gelukkig?

Geld alleen maakt je niet gelukkig. Financiële zorgen kunnen je ongelukkig maken. Mensen die het financieel moeilijk hebben, moeten zorgvuldig nadenken over elke dollar waaraan ze het uitgeven. Schulden hebben maakt het leven erg moeilijk. Gezinnen moeten er echter voor blijven zorgen dat de vaste kosten worden gedekt, anders riskeren ze huisuitzetting. Gezinnen die niet sparen maar elke maand rondkomen, zullen op een gegeven moment in de problemen komen. Er zullen hoge kosten zijn. Het kan een kapotte wasmachine zijn, een auto (waar ze niet zonder kunnen) of achterstallige rekeningen.

Maakt sparen gelukkig?

Een buffer aan spaargeld kan u een veilig en gelukkig gevoel geven. Mensen die te ver zijn gegaan, zijn vrekels. Deze spaarders doen er alles aan om kosten te besparen en te besparen. Geld sparen is voor hen een manier van leven geworden. Ze zullen nooit genoeg geld hebben, want er kan altijd meer zijn. Spaargeld moet worden gebruikt om het geluk te vergroten. Je kunt niet zomaar sparen zonder te profiteren.

Hoeveel spaargeld moet ik bij de hand hebben?

Om dit te bepalen heeft het Nibud een bumpercalculator op haar website geplaatst. Nadat je een reeks vragen over je burgerlijke staat hebt beantwoord, krijg je een geweldig advies van het Nibud. Voor een gezin met kinderen geldt een buffer van minimaal 10.000 euro. De hoeveelheid die ze aanbevelen, hangt af van verschillende factoren. De grootte van uw buffer hangt grotendeels af van uw financiële mogelijkheden. Niet iedereen is in staat om $ 10.000 of meer aan eigen vermogen te verzamelen. Hiervoor moet je maandelijkse middelen hebben.

Bij welke bank kan ik het beste een spaarrekening openen?

Er zijn tientallen banken met veel verschillende spaarrekeningen. Spaarrekeningen zijn grofweg in te delen in twee soorten, namelijk spaarrekeningen met en zonder limiet. U krijgt de hoogste gemiddelde spaarrente op rekeningen met limieten. Beperkingen kunnen ook een groot nadeel zijn. De limiet is bijvoorbeeld dat je elke maand tussen de € 50 en € 250 moet storten. Een andere spaarrekening heeft een limiet die vereist dat u een of twee procent van de uitbetaling betaalt wanneer u een opname doet.

Kies een bank op basis van de hoogte van de spaarrente

Het is het beste om geld te storten bij een bank die een redelijke rente biedt. U kunt niet streven naar de hoogste spaarrentes omdat deze vaak fluctueren. U kunt ervan uitgaan dat een bank die nu een redelijke vergoeding biedt, dit ook op korte termijn zal blijven doen. Als de rente daalt, zal deze ook dalen, maar ook concurrerende banken zullen de spaarrente moeten verlagen.€