Van schuldsanering naar een schone lei

Nadat mensen uit de schuldsanering zijn gekomen, kunnen ze opnieuw beginnen met een schone lei. Een slechte periode is voorbij en een nieuw begin is begonnen.

Gezinnen die een schuldsanering ondergaan, moeten binnen drie jaar overleven. Ze krijgen een vast bedrag per week. Het bedrag moet net genoeg zijn om rond te komen. In de praktijk blijkt dat gezinnen in de regeling het erg moeilijk hebben om met het beperkte bedrag om te gaan. Maar ze doen het voor een goed doel. Onder bepaalde omstandigheden zijn ze na drie jaar schuldenvrij en kunnen ze beginnen met de wederopbouw van hun leven. Na schuldsanering loopt de schuld weer gevaar als ze het niet goed doen.

Van schulden, in schulden

Gezinnen die een schuldsanering hebben ondergaan, moeten er alles aan doen om nieuwe schulden te voorkomen. Een vangnet in de vorm van schuldsanering bestaat maar eens in de tien jaar. In het verleden is het wel eens voorgekomen dat gezinnen in de schulden zijn geraakt. Alles moet nu worden gedaan om nieuwe schulden te voorkomen. De eerste paar maanden zal het geen probleem zijn omdat ze weten hoe moeilijk het is om schulden te hebben. Het bijhouden van een rapport op de lange termijn is vaak een probleem.

Schuldsanering is ook een leerproces

Tijdens de schuldsaneringsperiode moeten gezinnen met het absolute minimum leven. Dit is nodig om schuldeisers zoveel mogelijk terug te betalen met beschikbaar inkomen. Als de schuldsanering achter de rug is, hebben gezinnen weer meer geld. Schuldsanering is ook een manier om huishoudens duidelijk te maken dat ze minder kunnen uitgeven om schulden te vermijden. Na de herstelperiode kunnen ze de kosten iets verhogen, maar de uitgaven moeten goed worden afgestemd op het inkomen.

Structuur en overzicht

Om goed te kunnen budgetteren, heb je een goed overzicht nodig van wat er binnenkomt en uitgaat. Zo creëer je structuur en voorkom je terugkerende problemen. Om te kunnen bepalen wat u per maand kunt uitgeven, is de eerste vereiste dat u weet wat u kunt uitgeven.

Inkomsten moeten groter zijn dan uitgaven plus reserves

Je moet er niet alleen voor zorgen dat je elke maand rond kunt komen, maar je moet ook een bedrag opzij zetten voor grote uitgaven. Vroeg of laat moet u uitgaven maken die niet in het maandbudget zijn opgenomen. Denk hierbij aan het vervangen van noodzakelijke onderdelen van uw inboedel.

Bel vroeg bij schulden

Gezinnen met schulden wachten vaak te lang met hulp. Als er al deurwaarders bij betrokken zijn, is het vaak moeilijker om goede afspraken te maken met schuldeisers. Ook deurwaarders en incassobureaus zullen de totale schuld verder opdrijven. Zodra zich een moeilijke financiële situatie voordoet, dient u contact op te nemen met de gemeente. Op dat moment kunnen ze nog steeds hulp bieden zonder de schuld te hoeven herstructureren.€