Van contant naar elektronisch geld
Contant geld is nog steeds een onderdeel van het dagelijks leven, vooral voor particulieren, ondanks alle mogelijkheden van digitale betalingen. Maar als het aan de Europese Commissie ligt, worden vanaf augustus 2012 contante betalingen in de Europese Unie aanzienlijk beperkt.
De EU stimuleert de overgang naar elektronisch geld vanaf augustus 2012
Als het aan de Europese Commissie ligt, vanaf augustus 2012
Richtlijn 2009/110/EG
de weg vrijmaken voor “innovatieve en veilige elektronische gelddiensten”. Hierdoor wordt contant geld overbodig. Zo wil de Europese Commissie snel en volledig een elektronische portemonnee invoeren in de vorm van een betaalkaart of andere smartcard, die ook bedoeld is als opslagmiddel voor elektronisch geld. Er zijn ook mobiele telefoons die kunnen worden gebruikt om betalingen te doen, evenals online betaalrekeningen.
Bankbiljetten en munten inleveren
Zweden is al een stap verder gegaan, blijkt uit een onderzoek van de Bank for International Settlements (BIS). Zweden was het eerste land in Europa dat in 1661 papiergeld invoerde. Maar Scandinaviërs kunnen ook de eersten zijn die bankbiljetten en munten in hun portemonnee laten en volledig afstappen van digitaal geld.
Omdat creditcards een alledaags onderdeel zijn van dit hightech land, om zelfs voor kleine bedragen te winkelen. Smartphones worden ook veel gebruikt voor niet-contante betalingen, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer.
Dit wordt ook bevestigd door de door de Bank for International Settlements (BIS) gepubliceerde landenvergelijking, die de verdeling van bankbiljetten en munten over de wereld laat zien. Bovenaan deze lijst van landen staat Zweden, en dat is geen verrassing.
Zweden wil contant betalen eerder afschaffen
Daarom circuleren er in Zweden al concrete plannen om contant betalen volledig af te schaffen en te vervangen door elektronische betaalmiddelen. Bankbiljetten en munten in omloop vertegenwoordigen immers slechts 3 procent van de economische output.
Een kerk in de Zuid-Zweedse stad Karlsham betaalt de inzameling al met een creditcard. Op verzoek van de gelovigen werd in de kerk een kaartlezer geïnstalleerd.
Betalen met contant geld neemt af
Volgens de Bank voor Internationale Betalingen bedroeg het aandeel van contant geld in het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone in 2010 slechts 9,44 procent. Mensen betalen niet langer contant voor grote uitgaven zoals huur, ziektekostenverzekering of een mobiele telefoonrekening.
De BIS schatte ook dat er eind 2010 in totaal 14,9 miljard eurobankbiljetten in portemonnees zaten, goed voor zo’n 1,2 biljoen dollar. De euro wordt op de voet gevolgd door de yen en de dollar met een uitstaand volume van ongeveer $ 1 biljoen. Wat de waarde van bankbiljetten en munten in omloop betreft, is de Europese eenheidsmunt het meest gebruikte betaalmiddel ter wereld. Het was echter niet mogelijk om precies vast te stellen hoeveel hiervan geldt voor individuele lidstaten van de eurozone.
De Bank of Japan schat dat er ongeveer 350 miljard dollar onder de hoofdkussens van spaarders ligt. Japan staat echter bovenaan de vergelijkende lijst van landen wat betreft de circulatie van bankbiljetten en munten: wereldwijd is Japans contant geld in omloop, goed voor meer dan 18 procent van het bruto binnenlands product. Dit hoge aandeel kan erop wijzen dat bankbiljetten niet alleen als betaalmiddel worden gebruikt, maar vooral ook als opslagmiddel.€