Van AAA-rating naar C-rating: kredietratings van banken

Voor banken en landen zijn de zogenaamde “credit ratings” of credit ratings erg belangrijk. Als een bank of land een negatieve rating krijgt van een ratingbureau, kan dat ernstige financiële en economische gevolgen hebben. Kredietbeoordelaars zijn internationale organisaties die de financiële gezondheid van banken en overheden onder de loep nemen. Ze bestuderen zorgvuldig de financiële toestand van een bank of land en ontwikkelen vervolgens een rating van AAA tot CCC. Wat is precies de betekenis van deze verschillende soorten kredietbeoordelingen en welke banken zijn de “gezondste” of veiligste ter wereld?

Wat zijn kredietscores?

In de financiële wereld is de analyse en evaluatie van zogenaamde credit ratings, of credit ratings, een favoriete bezigheid van economen. Het wil daarom reageren op berichten dat sommige banken downgrades van hun kredietwaardigheid hebben moeten accepteren. Internationale ratingbureaus onderzoeken banken, inclusief activa, passiva, schulden en kredieten. Er wordt dan een beslissing genomen om te downgraden, te upgraden of de status quo te behouden. De meest genomen kredietbeoordelingen zijn de kredietbeoordelingen van de meest bekende internationale bureaus
Standard & Poor’s
Moody’s en Fitch.

Credit ratings of “credit scores”.

Banken

Kredietbeoordelingen zijn als
beoordelingen
of “rapporten” die door onafhankelijke organisaties aan banken en overheden worden verstrekt. Dit is van groot belang voor het vertrouwen van banken in de financiële markten. Zo zal een bank die last heeft van een ratingverlaging van het bureau minder populair worden bij beleggers. De aandelen van de bank kunnen dalen en het kan voor de bank moeilijker worden om obligaties aan beleggers te verkopen.

Landen

Een goede of slechte kredietwaardigheid kan ook landen raken. Een land met een goede kredietwaardigheid, zoals Nederland, zal het makkelijker vinden om staatsobligaties aan beleggers te verkopen. Hierdoor zal de Nederlandse staat een lage rente moeten betalen voor de leningen. In dit geval kiest de belegger voor zekerheid en een lager rendement dan de staat krijgt. Het andere uiterste is een land met een lage rating (bijv. Griekenland tijdens de schuldencrisis van 2010-2011)
interesse
te betalen voor uitgegeven staatsobligaties.

Soorten beoordelingen

De ratings van de grote ratingbureaus Standard & Poors, Moody’s en Fitch zijn over het algemeen vergelijkbaar. Er moeten slechts enkele kleine verschillen worden opgemerkt, b.v.
AA+ beoordeling
van Standard & Poor’s en Fitch, wat overeenkomt met Aa1 van Moody’s. Hoe hoger de rating (AAA of Aaa), hoe gezonder de bank of overheid. Hoe lager de rating (CCC of D), des te minder wordt de bank aanbevolen voor beleggers. Dan hebben we het ook over “vuilnis” of afval.

Zoek een bankbeoordeling

U kunt de rating van de bank waar u klant bent te weten komen, of u kunt deze eenvoudig vinden op de websites van ’s werelds belangrijkste ratingbureaus:

De meeste “gezonde” banken

Als het over banken met de hoogste kredietwaardigheid gaat, hebben ze het ook over de “gezondste” of
de veiligste banken
. Gespecialiseerde tijdschriften, tijdschriften en websites publiceren regelmatig lijsten met actuele ratings van banken en financiële instellingen over de hele wereld. Een voorbeeld van zo’n tijdschrift is beroemd
Journal of Global Finance
. Global Finance Magazine publiceert jaarlijks een lijst van de gezondste banken. De meest recente lijst is van november 2019 en er staan ​​verrassend veel banken uit Duitsland, Zwitserland en Nederland in de topposities. Geen enkele Belgische bank staat in de top 50 van veiligste banken, terwijl Nederland maar liefst drie banken telt. Op de homepage van Global Finance Magazine kunt u kennis maken met de meest actuele lijst van de gezondste banken.€