Vals geld, vals geld herkenning

De kans dat u een vals biljet ontvangt is niet zo groot. Het is handig om te weten hoe u valse eurobankbiljetten herkent en wat u moet doen als u er een vindt.

Veiligheidsvoorzieningen

Hoe te controleren zonder gereedschap

U kunt controleren of een bankbiljet nep of echt is door een paar eenvoudige stappen te volgen zonder detectietools te gebruiken.

Embossing Watermerk Veiligheidsdraad Zie afbeelding Perforaties Hologram

Voelen

Het papier is gemaakt van puur katoen, waardoor het stevig en fris aanvoelt. Door het speciale reliëf is de inkt voelbaar.

Kijken

Het watermerk moet in het papier zitten, niet op het papier. Het biljet heeft een veiligheidsdraad ingebed in het midden van het papier. Het is donker van kleur, toont de waarde van het bankbiljet en de letters EURO. Deze draad is ook niet scheurbaar, vouw het bankbiljet dubbel langs de veiligheidsdraad en kijk of deze makkelijk door het midden kan worden gescheurd.

Wanneer het tegen het licht wordt gehouden, moet het transparantnummer goed overeenkomen.

Waardenummer Waardenummer[Hethologramheeftperforatiesdiezichtbaarwordenwanneerdebanktegenhetlichtwordtgewrevenendeeurozegelzichtbaarwordt.

helling

Een vierkant hologram wordt afgewisseld met een raam of deur. De regenboogkleurige cirkels bewegen van het midden naar de rand. Stripe Hologram werkt op dezelfde manier.

Het waardecijfer verandert van kleur op de achterkant van het biljet door de optisch variabele inkt. De kleur verandert van paars naar bruin/groen.

Goudgele band Op de achterkant van het bankbiljet verschijnt een goudgele glanzende band.

Inspectie met instrumenten

Verschillende functies worden zichtbaar bij het gebruik van tools. Wanneer bekeken met een vergrootglas, wordt de microtekst op sommige plaatsen op het bankbiljet zichtbaar. Bij speciale lampen lichten sommige delen van het biljet op en worden de speciale krasjes zichtbaar. Er zijn hulpmiddelen als een marker met speciale inkt, een infraroodkijker en een UV-lamp.

Verdachte opmerking Wat nu?

U kunt het biljet op verschillende manieren retourneren om te controleren of het echt of nep is. Als het echt blijkt te zijn, krijg je de waarde van het biljet terug. Als het een vals biljet blijkt te zijn, is dat jammer, valse biljetten worden niet vergoed.

Bank

U kunt het verdachte biljet naar de bank brengen, die dan kan bepalen of het een vals biljet is.

Politie

Zodra u weet van wie of waar u het verdachte briefje hebt gekregen, kunt u contact opnemen met de politie.

Versturen

Het is ook mogelijk om het biljet op te sturen naar De Nederlandsche Bank (DNB) met het formulier “Verdachte afgifte bankbiljet”. Het kan worden gedownload van de DNB-website: Aanleverformulier verdacht bankbiljet

Als blijkt dat het geld echt was, krijgt u het bedrag teruggestort op uw bank- of girorekening.€