Vals geld en anti-vervalsingselementen van eurobankbiljetten
Het aantal valse eurobankbiljetten in Nederland is hoog, in 2019 zijn er 60.000 valse bankbiljetten in beslag genomen in Nederland. Hoe vals geld te herkennen in 2021? Op eurobankbiljetten zijn verschillende echtheidskenmerken toegepast. In 2021 zal er echter nog veel vals geld in omloop zijn. Het aantal valse eurobankbiljetten lijkt toe te nemen. Wat te doen in zo’n geval en wat zijn de echtheidskenmerken van eurobankbiljetten? Hoe voorkom je dat je vals geld ontvangt? Ook De Nederlandsche Bank wijst erop dat met name het vervalsen van het €50-biljet veel voorkomt.
Vals geld in omloop
Tot voor kort waren dollarbiljetten zo gemakkelijk te imiteren dat een leek nooit zeker kon weten of een biljet echt was. Het spook van de invoering van de euro. Daarom zijn eurobankbiljetten uitgerust met veel gemakkelijk herkenbare echtheidskenmerken. Ondanks deze signalen worden er jaarlijks in Nederland nog zo’n 50.000 valse bankbiljetten in beslag genomen en geregistreerd. In 2013 ontdekte de ECB van de Europese Centrale Bank in totaal 666.000 valse eurobankbiljetten. Let op: gevonden, er zijn er dus ongetwijfeld nog veel meer in omloop.
Vals geld herkennen: echtheidskenmerken van eurobankbiljetten
Voor de invoering van de euro stond Nederland bekend om zijn prachtige bankbiljetten en echtheidskenmerken en had De Nederlandse Bank een drukker in huis. Koninklijke Drukkerij Joh. Enschede. DNB geeft jaarlijks 20 miljoen euro uit aan het drukken van papiergeld. Dit papiergeld heeft verschillende beveiligingsfuncties. De meest bekende zijn:
- watermerk;
- veiligheidsdraad;
- transparantienummer;
- Hologram van zilveren strepen;
- Vierkant hologram;
- Glanzende zilveren band;
- Kleurvariabele waardenummers op een notitie;
- soort papier;
- Tastbare inkt.
Vals geld en wat nu?
In principe kan iedereen zonder het te weten aan vals geld komen. Ook voor 2021. En dat is een probleem, want valse biljetten worden niet vergoed. Bovendien is iedereen die herhaaldelijk vals geld uitgeeft strafbaar. Officieel kun je drie dingen doen met nepgeld:
- Er wordt aangifte gedaan bij de politie. Dit heeft alleen zin als u meer weet over de herkomst van de bankbiljetten. U ontvangt een certificaat van afgifte. Alleen als de politie vaststelt dat het geld echt is, krijgt u uw geld of het equivalent daarvan terug.
- Overboeken naar uw bank. Ook hier ontvangt u een bewijs van uitgifte en alleen als het echte biljetten zijn, ontvangt u de biljetten of het equivalent daarvan terug.
- Stuur naar De Nederlandse Bank te Amsterdam. Gebruik het formulier Verdachte inzending van eurobankbiljetten. Voor de rest hetzelfde als hierboven.
In alle gevallen betekent nepgeld pech voor je. Het is geweldig. Vergelijk dit met verliezen als gevolg van diefstal of verlies van een bankpas of het accepteren van beschadigd geld, waarvoor meestal iets andere regels gelden.
Bankpas kwijt of gestolen
Bij verlies of diefstal van je bankpas rekent de bank vaak een klein eigen risico, maar de rest krijg je meestal terug. Hetzelfde geldt voor fraude met internetbankieren. Als u op een phishing-e-mail klikt, doet u het zelf, maar de meeste banken hanteren nog steeds een hoge tolerantie die steeds minder lijkt te worden.
Beschadigde eurobankbiljetten
DNB vergoedt ook beschadigde eurobankbiljetten als meer dan de helft van het originele bankbiljet overblijft. Niet als je ze opzettelijk en opzettelijk verknoeit, maar anders doe je dat wel. Alleen biljetten met slechts 50% of minder resterend worden niet vergoed, tenzij onomstotelijk bewezen is dat het ontbrekende deel daadwerkelijk is vernietigd.
Vals geld blokkeren in 2021, wat nu?
Dus iedereen die vals geld in handen heeft, zit in de problemen. Tegelijkertijd zien we een sterke toename van namaak in Europa. Dit betekent dat betalen met een bankkaart meer voordelen heeft dan u op het eerste gezicht zou denken. Ja, pinnen is toegestaan. Al is het maar een klein bedrag.€