Vakantiewoning of B&B bij u thuis: Amsterdam

Verdien extra geld met vakantieverhuur of bed and breakfasts tijdens de vakantieperiode of feestdagen. Het lijkt zo aantrekkelijk, maar mag het ook in 2021 en 2022? Huren via Airbnb, Wimdu, HomeAway of Booking.com is heel eenvoudig en wat is er mooier dan een appartement of huis te verhuren terwijl je ergens anders op vakantie bent. Het zal je je vakantie terugkopen en je waarschijnlijk met veel zakgeld achterlaten. Maar dan zijn er regels om in gedachten te houden. Reglement gemeente, bank, Vereniging van Eigenaars misschien. Amsterdam is een goed voorbeeld van voorwaarden die ook in uw gemeente van toepassing kunnen zijn.

Staat uw gemeente vakantieverhuur of bed & breakfast toe?

Uw appartement of flat verhuren: akte van scheiding en VvE

Stel, u wilt uw appartement verhuren tijdens de vakantieperiode. In deze periode ben je afwezig, en dan is een beetje bijverdienen natuurlijk heel aantrekkelijk. Dus wat ben je van plan? Bij een appartement moet eerst de scheidingsakte worden afgehandeld. Als uit de akte van verdeling van uw appartement blijkt dat de bestemming een woonplaats is, loopt u tijdens uw vakantie al tegen de eerste belemmering aan om tijdelijk te huren. Hiervoor heeft u eerst toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren. Als de VvE-leden je zo’n toestemming geven, is de eerste horde genomen. Iets soortgelijks geldt voor bed and breakfasts, maar je bent er nog niet. Uiteraard zullen huurders en uw gasten zich ook aan de huisregels van de vereniging moeten houden.

Uw huis of appartement huren voor de feestdagen met een hypotheek

Heeft u een hypotheek op uw woning of appartement, dan is er ook een hypotheekakte waarin staat of onderverhuur is toegestaan. In de meeste gevallen is dit niet automatisch toegestaan, maar de bank kan je wel toestemming geven om te huren. Informeer daarom vooraf de bank over uw plannen en wacht op goedkeuring. Als u geen hypotheek heeft, kunt u de bank overslaan.

Woont u niet in een appartement, maar heeft u een eigen woning die geschikt is voor vakantieverhuur of bed & breakfast, dan is er natuurlijk geen VvE waarmee u overeenkomsten hoeft aan te gaan.

Meld vakantiewoningen en bed & breakfasts aan bij de gemeente

Zo kan elke gemeente haar eigen eisen en regels ontwikkelen. Aangezien vakantiewoningen en tijdelijke B&B’s aan de orde van de dag zijn in Amsterdam, geeft de regelgeving daar je een goed beeld van wat er nodig is. Allereerst moeten huur en pensionstalling vooraf worden gemeld bij de gemeente:

U ontvangt van de gemeente een meldingsbevestiging per e-mail. Geef altijd de huur door, want de boetes kunnen hoog zijn, tot € 20.500,- per woning in Amsterdam.

Voorwaarden voor vakantiewoningen in 2021 en 2022 in Amsterdam

Amsterdam stelt de volgende voorwaarden voor vakantieverhuur in de stad:

Voorwaarden voor instappen (B&B) in 2021 en 2022 in Amsterdam

De gemeentelijke voorwaarden voor een pension in Amsterdam zijn als volgt:

Conclusie Vakantiewoning of B&B

De feestdagen en feestdagen zijn een geweldige tijd om geld te verdienen aan toeristen. Of je kiest voor een vakantiewoning, verhuurt je woning terwijl je ergens anders verblijft, of je houdt een B&B voor een paar maanden. Maar het mag niet onbeperkt zijn en je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Dan kun je snel aan de slag. Als je nog wat te doen hebt, begin dan op tijd, want de boetes van de gemeente kunnen flink oplopen als je later op een fout wordt betrapt.€