vakantiegeld; wat is het en wanneer krijg je het?

Het is weer zover op de vijfde of zesde, dan wordt het vakantiegeld samen met het salaris uitbetaald. Velen wachten erop. Wat is vakantiegeld, wanneer krijg je het en hoeveel krijg je?

Wat is vakantiegeld?

Vakantiegeld wordt ook wel vakantiegeld of verloftoeslag genoemd.

Als u een arbeidsovereenkomst heeft en in Nederland woont, ontvangt u jaarlijks vakantiegeld. Dit geld wordt uitgekeerd om extra vakantiekosten te dekken. Je kunt het geld natuurlijk ook ergens anders voor gebruiken. Het geld staat los van betaalde vakantie. Vakantiegeld wordt opgebouwd van 1 juni tot 1 juni van het volgende jaar. Dit is 8% van uw brutosalaris. Dit is vastgelegd in de Wet Minimumloon en Minimumverloftoeslag (WMM). In de cao kan een hoger percentage worden afgesproken, maar nooit een lager percentage. Aangezien vakantiegeld als loon kan worden beschouwd, is het ook onderworpen aan loonheffing.

Ziekte en vakantiegeld

Ook tijdens ziekte heb je recht op het opbouwen en ontvangen van vakantiegeld, net zoals je recht hebt op een maandsalaris tijdens ziekte.

Wanneer wordt vakantie betaald?

Vakantiegeld wordt meestal eind mei uitbetaald. Soms gebeurt het in juni. Het hangt af van uw werkgever. Het vakantiegeld wordt tegelijk met het salaris uitbetaald. Voor uitzendkrachten geldt een andere procedure. Ze kunnen op elk moment hun gespaarde vakantiegeld uitbetaald krijgen. Soms kunt u ervoor kiezen om uw vakantiegeld in termijnen te betalen. Dit moet in uw arbeidsovereenkomst of in uw cao staan.

Uitzondering voor vakantiegeld

Sommige werknemers krijgen minder dan 8% van het vakantiegeld uitbetaald. Tenminste, als het salaris hoger is dan driemaal het minimumloon (meer dan 4.273 euro per maand). Deze werknemers hoeven voor het meerdere geen vakantiegeld te ontvangen.

Vakantiegeld te laat ontvangen

WMM schrijft voor dat vakantiegeld uiterlijk in juni betaald moet zijn. Als u als werknemer uw vakantiegeld te laat heeft ontvangen, kunt u uw werkgever verzoeken uw vakantiegeld met maximaal 50% te verhogen.

vakantie tip

Ga je later op vakantie dan wanneer je je vakantiegeld hebt ontvangen en wil je het geld voor je vakantie gebruiken, zet het dan even op een spaarrekening. Zo verspil je je geld niet aan iets anders.

U kunt ook vakantiegeld sparen voor aanstaande grote uitgaven, zoals auto-onderhoud.€