Vakantiegeld is niet genoeg

Omdat vakanties steeds duurder worden, is het vakantiegeld voor de meeste gezinnen niet langer voldoende om een ​​vakantie te betalen. Dit komt mede door het wisselvallige weer in de zomer. In juli en augustus wordt het weer steeds slechter. Buitenlandse bestemmingen worden steeds populairder.

Het klimaat lijkt langzaam te veranderen. Het voorseizoen wordt beter en de maanden mei en juni worden warmer. De maanden juli en augustus worden slechter en slechter. Een vakantie boeken in Nederland wordt steeds minder aantrekkelijk. Om meer kans te maken op een leuke tijd trekken we massaal naar het zuiden. Bestemmingen als Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije profiteren van deze ontwikkeling.

Hoeveel kost een vakantie in Nederland?

Steeds minder gezinnen kunnen op vakantie. Seizoensprijzen worden steeds meer verhoogd. Vakanties die in het voorseizoen 500 euro kosten, kosten in het hoogseizoen vaak tot 1.000 euro. Een week met een gezin op een bungalowpark kost al gauw tussen de 800 en 1000 euro. Kies je voor luxere vakantieparken, zoals Centerparcs, dan betaal je nog meer.

Wat kost een vakantie in het zonnige zuiden?

Als gezin met twee ouders en twee kinderen die naar de zon gaan, kunnen de meeste mensen het vakantiegeld niet betalen. Een week vliegen naar een hotel aan de Spaanse kust kost al snel €2.000 of meer. Met de auto naar een luxe camping in Zuid-Frankrijk, een simpele kampeerplaats kost je €1.000 voor twee weken.

Ander gebruik van vakantiegeld

Door de verslechtering van de financiële situatie is het vaak nodig om extra vakantiegeld op andere manieren uit te geven. Vakantiegeld wordt meestal in de maand mei uitbetaald. Gezinnen die het financieel moeilijk hebben, wachten al maanden van tevoren op dit moment om wat extra bestedingsruimte te krijgen. Dit bedrag wordt gebruikt om het gat te dichten. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat zo’n 40 procent van de gezinnen vakantiegeld besteedt aan vakanties. Andere populaire uitgaven zijn onder meer: ​​sparen en aflossen van schulden. Voordat het vakantiegeld wordt ingezameld, hebben de meeste mensen al een bestemming voor het geld.

Het aantal gezinnen met problematische schulden neemt toe

1,9 miljoen huishoudens hebben een reguliere betalingsachterstand. Ongeveer 700.000 gezinnen hebben problematische schulden. Dit zijn schulden waarbij mensen meer moeten terugbetalen dan in de praktijk kan. Deze schulden worden vaak veroorzaakt door een gebrek aan financieel inzicht en te hoge uitgaven. Ondanks dat ze geen geld hebben om op vakantie te gaan, moet er toch veel geld worden uitgegeven. Hiervoor wordt vakantiegeld gebruikt, ondanks dat ze nauwelijks rond kunnen komen.

Een vakantie wordt beschouwd als een ontsnapping uit het dagelijks leven. Ze willen gewoon van de vakantie kunnen genieten zonder zich zorgen te maken over hun financiële problemen.€