Vakantie duur? Het hoeft niet zo te zijn!

December is meestal een dure maand. Hoe kun je de kosten beheersen en toch veel plezier hebben? Met de juiste trucs, kennis en spaartips is het makkelijker dan het lijkt. Spreid bijvoorbeeld je cadeau-inkopen over het jaar, budget voor het kerstdiner, houd deals bij zodat je goedkope kerstartikelen of sinterklaascadeaus kunt kopen, of bespaar elke maand geld.

Wijzer

Dvanu-ideeën voor Sinterklaas en Kerstmis

Stel een budget in

Geschenken zijn onderdeel van de vakantie. Maar hoe zorg je ervoor dat de kosten niet uit de hand lopen? Allereerst is het belangrijk om een ​​begroting te maken, te bepalen hoeveel geld je in totaal te besteden hebt. Deel dit bedrag vervolgens door het aantal personen. Als het budget bijvoorbeeld €75 is en je viert Sinterklaas met 3 personen (exclusief jezelf), dan is het mogelijk om €25 per persoon te besteden.
Het is gemakkelijk om als gezin af te spreken, maar ook om het budget te bespreken als je bijvoorbeeld Sinterklaas viert met vrienden.

Spreid je aankopen

Wacht niet tot vlak voor de feestdagen om cadeaus te kopen. Als je aan het begin van het jaar leuke of mooie dingen tegenkomt, koop ze dan van tevoren. Het heeft verschillende voordelen. Allereerst zo worden de kosten verdeeld zodat de toch al dure decembermaand niet nog duurder wordt. Ten tweede kan het op dat moment in de aanbieding zijn, waardoor u (veel) geld bespaart.
NB
: Speelgoeddeals voor de feestdagen, vaak helemaal niet aangeboden! Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat retailers (net voor de feestdagen) de prijzen van bepaalde producten verhogen. Als ze dan te koop worden aangeboden, kunnen ze nog steeds meer geld opbrengen dan op enig ander moment van het jaar.

Gebruikt of nieuw?

Kijk eens rond in kringloopwinkels of op de markt. In winkels zie je soms dingen die er nog als nieuw uitzien, en het is mogelijk om te zoeken naar “nieuw” en “zo goed als nieuw” in de markt. Bij dat laatste hangt soms nog een prijskaartje aan producten.

Zelfgemaakte cadeaubon

Een zelfgemaakte cadeaubon is een leuk, voordelig en origineel cadeau. Handig als je echt weinig geld hebt. Je kunt verschillende dingen op de cadeaukaart zetten. Vrienden met kleine kinderen? Bied aan om een ​​keer te babysitten zodat ze samen iets leuks kunnen doen. Het kost u geen geld, maar het bespaart u wel geld. Vrienden die binnenkort verhuizen? Bied aan om te komen werken. Je kunt ook aanbieden om voor de dieren te zorgen, een kledingstuk of iets dergelijks te naaien (de vriendin koopt het zelf), helpen met tuinieren, etc.

Boodschappen

Stel een budget in

Net als bij cadeaus is het verstandig om een ​​budget vast te stellen (en je daaraan te houden) voor boodschappen. Blijf op de hoogte van aanbiedingen en voorraad. Een goed moment om te beginnen is ongeveer een maand van tevoren. Ontvangt u geen promotiefolders? Kijk dan op internet.

Maak het zelf

Daarnaast is het gezonder en goedkoper om zelf te koken dan kant-en-klare producten te kopen. Wil je bijvoorbeeld met meerdere personen borrelen, inclusief tussendoortjes? Neem de tijd: maak je eigen soep, gevulde wraps, kruidenkaas en walnoot gevulde bleekselderij, quiche, (pasta)salade, etc. Als je goed op de aanbiedingen let en (bijna) alles zelf kookt, kun je voor €75 voor een groep van 20 volwassenen klaar zijn en misschien zelfs restjes hebben! Je kunt op Google zoeken op ‘goedkope recepten’ en op sommige sites kun je zelfs het onderwerp ‘budget’ aanvinken. Je zult versteld staan ​​van de mogelijkheden en relatief goedkoop shoppen.

Uitgaan

Waar ga je eten?

Ga je met de feestdagen uit eten, zoek dan een restaurant dat niet al te duur is. En als je bijvoorbeeld met een groep vrienden gaat, bied dan aan om een ​​tafel voor jezelf te reserveren (en kies dan een goedkoop restaurant). Ook hier gelden standaardtips: drink in plaats van wijn of andere duurdere snacks frisdrank of bier en kijk bijvoorbeeld wat de dagelijkse snack is. Ook hier is het verstandig om vooraf een budget voor jezelf vast te stellen. Nog wijn? Dan kun je bijvoorbeeld het toetje overslaan of een goedkoper gerecht kiezen.

Wees creatief!

De andere kant opgaan levert vaak ook wat op: je kunt met Airmiles naar de bioscoop, en soms hebben theaters op de dag van de show tickets te koop die goedkoper zijn (dan tickets van mensen die moesten annuleren). Soms is het ook mogelijk om een ​​tweede kaartje gratis te krijgen. Hiervoor zul je weer op de aanbiedingen moeten letten. Even googlen kan natuurlijk geen kwaad.

Kleding

Oud en nieuw

Vanaf november staan ​​de winkels vol feestelijke kleding. Een kledingstuk dat vaak alleen bij speciale gelegenheden gedragen kan worden en mede daardoor vaak jarenlang mooi blijft. Kijk dus eerst eens wat je nog meer in je kast hebt hangen om een ​​mooie kerstoutfit te creëren! Het is vaak heel gemakkelijk om nieuwe kleding te combineren met iets dat je al hebt. Of koop gewoon nieuwe accessoires, die ook een groot verschil kunnen maken. Handige informatie: De uitverkoop begint altijd rond 17 december (en de zomeruitverkoop is 17 juni). Soms begint het 2 of 3 dagen eerder of later, maar het is altijd rond die datum.

Wijzigen, lenen en andere opties

Heb je vrienden, vriendinnen of familie die even groot zijn? Shop dan elkaars kasten en leen iets van elkaar. Natuurlijk is het ook mogelijk om een ​​kledingruilmarkt te bezoeken of zelf een ruilfeestje te organiseren met je vrienden. Net als bij cadeaus kun je natuurlijk ook een kijkje nemen op de kledingmarkt. Vind je het niet leuk als anderen de kleding al hebben gedragen? Ook hier kan alleen op “nieuw” worden gezocht.

Goedkope kerstspullen

Een echte kerstboom is heel mooi en ruikt heerlijk, maar is best wel duur. Een goedkoper alternatief is een kunstkerstboom. Het is in eerste instantie een vrij grote investering, maar een kunstkerstboom gaat jaren mee, dus de jaarlijkse kosten vallen mee. Houd er ook rekening mee dat verkopen (die net voor of vlak na Kerstmis beginnen) een financieel voordeel opleveren. Een geweldige manier om goedkope kerstartikelen te krijgen, zoals decoraties voor de boom en je huis!

Onderhouden

Als nadenken over je uitgaven te veel ‘gek’ lijkt, bedenk dan dat je eraan gewend bent. Alle verandering is moeilijk, en gedragsverandering hoort daarbij. Weet je zeker dat je bovenstaande tips niet wilt volgen? Dan kun je ervoor kiezen om te sparen voor de feestdagen. Bedenk hoeveel je nodig hebt en deel dit door twaalf. Dan zet je dat geld elke maand opzij. Ben jij iemand die aan het eind van de maand niets meer over heeft? Dan kan het handig zijn om het geld opzij te zetten zodra het salaris of de uitkering is uitbetaald. Tijdens de feestdagen kun je natuurlijk op andere manieren sparen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om regelmatig goederen op de markt te verkopen en dit geld opzij te houden. Wil je boeken verkopen? Het is beter met Bol.com. Hier is een kans om een ​​hogere prijs te krijgen.

Als het je lukt om je aan je budget te houden, zul je merken dat de feestdagen minder invloed hebben op je financiën, zodat je beter kunt genieten van al het plezier dat deze dagen te bieden hebben!

Lees verder