Vader of moeder hertrouwt: wie krijgt de erfenis, welk kind?

Als de vader of moeder in 2021 of 2022 hertrouwt, kan dit directe gevolgen hebben voor de erfenis van het kind. Het kind is de wettelijke erfgenaam, maar bij het tweede huwelijk van de ouders verschijnt er een nieuwe partner, die ook de erfgenaam wordt. De langstlevende partner heeft belangrijke erfrechten en kan ervoor zorgen dat het lang duurt voordat het kind iets van de erfenis ziet. Met een testament kan veel geregeld worden, maar niet iedereen heeft een testament. Dus als mama of papa hertrouwt, erft het kind dan nog iets of verliest het kind alles?

Gevolgen van hertrouwen op de erfenis van het kind

Mama of papa hertrouwt

Veel gezinnen maken dit mee, het huwelijk eindigt of een ouder overlijdt, en dan hertrouwt de langstlevende ouder. Dit is natuurlijk het recht van deze ouder, maar wat betekent dit tweede huwelijk in termen van erfrecht? En wat betekent dit in het bijzonder voor kinderen uit een eerste huwelijk? Uiteindelijk komt er een nieuwe partner van de vader of moeder in beeld, een partner die niet in bloedverwantschap is met de eerste kinderen, maar een partner die erfrecht heeft.

Rechten en plichten van de trustee

Als er geen testament is opgesteld, treden de wettelijke rechten en plichten van de langstlevende partner in het huwelijk in werking. Dit betekent dat de nieuwe huwelijkspartner van de vader of moeder toegang krijgt tot de volledige erfenis. Zij krijgen als toekomstige kinderen een erfrechtaanspraak, maar de uitkering moet wachten tot de langstlevende (nieuwe) partner ook overlijdt. Overigens kan de langstlevende partner binnen drie maanden na het overlijden van de partner afstand doen van zijn rechten en plichten. Anderzijds kunnen kinderen uit het eerste huwelijk ook de erfenis weigeren. Als er minderjarige kinderen zijn, moet er ook een inventarisatie worden gemaakt, zodat duidelijk is waar het kind recht op heeft. Wettelijk erfrecht geldt niet voor ongehuwd samenwonenden.

Moeder overleden, vader hertrouwd

Stel dat de moeder dood is. De kinderen krijgen dan een vordering op de langstlevende echtgenoot, de vader. Stel nu dat de vader hertrouwt, dan kunnen de kinderen naar de rechtbank en verwijzen naar hun testament. Dit betekent dat ze emotionele en familiegerelateerde zaken zoveel mogelijk uit de erfenis van hun moeder willen houden om te voorkomen dat ze in handen vallen van de nieuwe partner van hun vader. De rechtbank beslist hierover op verzoek.

De vader in het nieuwe huwelijk overlijdt eerder, wat betekent dit voor de erfenis van het kind

Als de vader vroegtijdig overlijdt, gaat zijn erfenis naar de langstlevende partner, de stiefmoeder en hebben de kinderen een vordering op de langstlevende echtgenoot die gelijk is aan het deel van hun kind. Als de moeder is overleden, de vader is hertrouwd, maar helaas voortijdig overlijdt, dan kunnen de kinderen aanspraak maken op het deel van hun kind in de erfenis van de moeder. Deze erfenissen werden beheerd door de vader, maar worden vrijgegeven na zijn overlijden. Kinderen moeten wachten op het deel van de vader totdat de langstlevende uit het tweede huwelijk ook overlijdt.

Kinderen uit het eerste of tweede huwelijk, wie erft wat?

Zonder testament erft een kind van zijn vader of moeder. Dit betekent dat kinderen uit het eerste huwelijk niet erven van de stiefmoeder of stiefvader, kinderen uit het tweede huwelijk (halfbroers en halfzussen) erven van hun ouders uit dit tweede huwelijk. Dus als de vader hertrouwt en weer kinderen krijgt, wordt zijn vermogen ook over meerdere kinderen verdeeld.

De bepalingen van het testament zijn opgemaakt (testament)

Natuurlijk kunt u een testament maken. In het testament kunnen de rechten van de erfgenamen worden uitgebreid, maar ook verminderd. Bij een tweede huwelijk kan de vader de vrouw bijvoorbeeld extra rechten geven, zodat zij tot haar overlijden in het huis kan blijven wonen of een extra erfenis kan ontvangen. Rechten kunnen echter ook worden beperkt, bijvoorbeeld door te bepalen dat zodra de langstlevende echtgenoot hertrouwt, bepaalde rechten worden beperkt en de kinderen recht hebben op betaling. Testament biedt nog veel meer mogelijkheden. Zo kunnen andere mensen dan hun eigen kinderen worden nagelaten, kinderen kunnen zelfs onterfd worden (om maar een paar voorbeelden te noemen).

Een tweede huwelijk is leuk, maar de gevolgen voor het kind kunnen zwaar zijn

Uw situatie kan iets anders zijn, maar de gevolgen van een tweede huwelijk kunnen ingewikkeld zijn. Zeker als er kinderen zijn, een ex, of een ex die inmiddels is overleden. Hoe zit het met de nieuwe kinderen uit het tweede huwelijk? Als u twijfelt over uw situatie en de gevolgen daarvan, is het verstandig om langs een notaris te gaan. Zij kunnen ter plaatse uw persoonlijke omstandigheden bekijken en u adviseren. In veel gevallen is een testament aan te raden. De wet regelt veel met erfenissen, maar misschien wilt u het anders regelen, en Goodwill biedt u die mogelijkheid. Gebruik dit.

Lees verder