Uw spaargeld is online waardevoller

Internetbankieren zit al een tijdje in de lift. Het was even stil tijdens de financiële crisis, net zoals de hele financiële sector stil werd. Maar nu beginnen mensen meer te sparen. Normale spaarrekeningen betalen echter bijna niets, en meer dan ooit is internetbankieren de enige optie om te genieten van fatsoenlijke rentetarieven.

Mensen geloven niet meer in risicovolle beleggingen op de aandelenmarkt en keren terug naar wat ze altijd hebben gekend, namelijk de traditionele spaarrekening en kasbons. Jarenlang werd er steeds minder gespaard, maar sinds de financiële crisis is de som van onze spaarrekeningen nog nooit zo laag geweest. Veel banken bieden online spaarrekeningen aan. Als klant moet u alle transacties vanaf uw computer uitvoeren. Maar het is ook een spaarrekening die u snel en eenvoudig kunt openen en beheren.

Principe van spaarrekening

Op elke spaarrekening heb je een basisrente en een loyaliteitsbonus. Vroeger had je ook een groeibonus, maar die is nu weg. Niet slecht, want het maakt het berekenen van rente eenvoudiger.

basistarief

De basisrente die u kunt ontvangen op een spaarrekening is wettelijk beperkt tot een maximum. Deze basisrente is tijdens de financiële crisis sterk gedaald en bedraagt ​​momenteel maximaal 3% (2009). De rente is afhankelijk van de ontwikkeling van de rente van de Europese Centrale Bank en wordt twee keer per jaar herberekend. Vrijwel iedere bank geeft op de spaarrekening een rente die iets onder het wettelijk maximum ligt. In de praktijk kunt u dus een basisrente hanteren van rond de 2,0% tot 2,5%. Voor goede en minder goede klanten kan de bank op elk moment verschillende basisrentes hanteren en de rente onder het wettelijk maximum wijzigen.

Loyaliteit bonus

De trustpremie varieert van 25% tot 50% van het basistarief. In de praktijk betekent dit dat deze bij een basisrente van 3% tussen 0,75% en 1,5% ligt. Als je als spaarder 12 maanden geld op je spaarrekening laat staan, verschijnt deze loyaliteitsbonus vanaf 1 januari volgend jaar op je rekening. Sommige banken verplichten je om geld slechts 11 maanden op de rekening te houden in plaats van 12 maanden. Ook het fiduciaire vergoedingspercentage kan veranderen, maar als klant ben je verzekerd van de afgesproken fiduciaire vergoeding wanneer het geld op de bank wordt gezet. spaarrekening. Daarna kan dit percentage gedurende 12 maanden niet wijzigen. Als je in de tussentijd geld van je spaarrekening opneemt, ontvang je natuurlijk geen trustbonus over het opnamebedrag.

Het principe van online sparen

Bij de meeste banken kunt u ervoor kiezen om online te sparen. Als je thuis een internetverbinding hebt, kan de rekening sneller worden geopend en beheerd dan met een gewone spaarrekening. Het is het beste om vooraf de voorwaarden van verschillende banken met elkaar te vergelijken. Het belangrijkste voordeel van online sparen is de hogere basisrente, vaak wel 1,5% hoger. Daarom ontvangt u als klant meestal het wettelijke maximumpercentage als basisrente ongeacht het bedrag dat u wilt sparen. Dit wordt uiteraard gedaan om internetbankieren te stimuleren.

Vast in het gras

Wees voorzichtig voordat u een bankrekening opent. De voorwaarden die banken stellen aan internetbankieren zijn heel verschillend. Daarom wil meer dan de helft van de banken dat u eerst een betaalrekening bij hen opent. Bij ongeveer de helft van de banken zult u een of meerdere keren naar het filiaal zelf moeten om de documenten te sorteren, terwijl dat bij andere gewoon per post kan. Bij sommige banken ben je zelfs meer dan een maand onderweg voordat je kunt beginnen. Ook zijn sommige banken niet erg duidelijk over de kosten die zij rekenen voor internetbankieren. Handige en overzichtelijke online spaarrekeningen zijn onder meer Azur spaarrekeningen van Keytrade, Lion Deposit van ING en Excellence van BKCP. Met deze 3 online spaarrekeningen hoef je geen extra betaalrekening te openen en hoef je ook niet naar de bank zelf, daarnaast vindt het openen van een rekening binnen 5 werkdagen plaats en een duidelijk overzicht van de kosten verbonden aan de rekening wordt verstrekt. U hoeft alleen speciale software op uw ING-computer te installeren. Bij alle andere banken logt u eenvoudig in op de eigen website van de bank. Hoe dan ook, u kunt online afschriften opvragen en geld overboeken van uw spaarrekening naar uw betaalrekening. Na je vertrek is het een fluitje van een cent.€