Uw hypotheekschuld

Echtscheiding, werkloosheid of een verminderd inkomen kunnen gemakkelijk leiden tot achterstanden. De eerste vier maanden zal de bank het u niet bijzonder moeilijk maken (behalve boeterente), maar daarna krijgt u BKR-registratie. Er wordt dan een incassobureau ingeschakeld en eventueel volgt er een executie. Het is de moeite waard om te kijken naar mogelijke bezuinigingen en extra inkomsten, hoewel het niet altijd voldoende zal zijn. Ook is het belangrijk om goed contact te houden met de bank. Dit zorgt ervoor dat de bank flexibeler en geduldiger is.

Als er structureel minder geld binnenkomt dan nodig is, kun je gemakkelijk in de problemen komen. Er ontstaan ​​betalingsachterstanden, zoals die van u
hypotheek
. Voor de
betalingsachterstand
Er zijn grofweg drie redenen: scheiding, werkloosheid en (vooral bij zzp’ers) inkomensdaling. Als er forse besparingen zijn, hoeft dit geen probleem te zijn, maar veel mensen hebben een buffer van maximaal een paar maanden. Gedurende deze tijd is het niet altijd mogelijk om een ​​nieuwe baan of andere nieuwe inkomstenbronnen te vinden. En echtscheiding is definitief. Ook hier is op korte termijn vaak geen financieel herstel van.

Wanneer wordt een hypotheekachterstand een probleem?

De eerste vier maanden gebeurt er niet veel. De bank stuurt brieven en probeert u te bellen. Sommige banken rekenen boeterente, maar het is mogelijk dat u in de eerste vier maanden betalingsachterstanden ondervindt.

Na vier maanden wordt het serieuzer. Een bank of hypotheekverstrekker registreert je
BKR
(Kredietregistratiebureau). BKR-registratie kan pas worden verwijderd als de betalingsachterstand volledig is weggewerkt. De bank schakelt dan een incassobureau in om het geld te innen. Hieronder vallen ook kosten die voor uw rekening komen als wanbetaler. Wanneer ook hiermee
gebrek aan
wordt niet geëlimineerd, uiteindelijk a
gedwongen verkoop
volgen.

Wat zijn hypotheekschuldoplossingen?

Als u bang bent voor betalingsachterstanden, moet u snel handelen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk goed contact te onderhouden met de bank. Daarover later meer. Ook kunt u proberen uw inkomsten en uitgaven onder controle te krijgen en daarmee gevaar te voorkomen.

Vriendelijke houding tegenover de bank bij te late betaling

De bank is niet blij met mensen met schulden, maar de bank heeft ook geen belang bij executies. Als klant is het belangrijk om goed contact te houden met de bank. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan ​​en kun je vaak tijd besparen.

Als je je best doet om bovenstaande tips in de praktijk te brengen, zal de bank geduldiger en flexibeler zijn.

Lees verder