Uw hypotheek en boeterente omrekenen

De hypotheekrente is historisch laag met gemiddeld 2,0%. Vrijwel alle in Nederland afgesloten hypotheken hebben een hogere rente. Als hypotheekhouder kunt u profiteren van deze rentetarieven door uw hypotheek om te zetten naar een laagrentende hypotheek. Dit kan u veel geld besparen. Waar moet ik op letten en wat zijn de kosten?

boetepercentage

Wanneer u uw hypotheek overdraagt ​​naar een nieuwe rentevaste looptijd met een lagere rente, moet u een boete betalen in de vorm van boeterente. U verbreekt de hypotheekovereenkomst die u met de bank heeft gesloten. Dit boeterentebedrag kunt u gratis claimen bij uw hypotheekverstrekker. De boete is grofweg het verschil tussen de oude rente en de huidige rente gedurende de periode dat de hypotheekrente nog vaststaat. Het kan oplopen tot duizenden euro’s. Het is verstandig om na te gaan of deze boete jarenlang opweegt tegen de voordelen van een lage hypotheekrente.

Gemiddelde rente

Omdat de boeterente nog steeds hoog kan zijn, zullen de meeste mensen deze boete niet kunnen betalen. Sommige banken en hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om de gemiddelde rente te berekenen. Door de gemiddelde rente te berekenen, is het mogelijk om de dwangsom te spreiden over de nieuwe rentevaste periode. Simpel gezegd, u betaalt in termijnen. Het voordeel is dat u niet meteen een boete hoeft te betalen, maar dat u direct profiteert van een lagere hypotheekrente. Helaas bieden niet alle kredietverstrekkers de mogelijkheid om de gemiddelde rente te berekenen.

Top 10 hypotheekverstrekkers

Hypotheekverstrekker Mogelijkheid om het gemiddelde percentage te berekenen
Rabobank nee
ING Ja
Aegon nee
Florius nee
Argenta spaarbank nee
Nationaal Nederland nee
ABN Amro Bank nee
Syntrus Achmea hypotheken nee
SNS Bank Ja
Voor de hand liggend Ja met Obvion Hypotheek

andere betalingen

Natuurlijk kun je op de rentevaste periode gaan zitten en hopen dat de rente laag blijft. Dit kan echter niet worden gegarandeerd. Je moet het zelf wegen. Naast de boeterente zijn er nog hogere kosten verbonden aan het omzetten van een hypotheek.

Bij sommige kredietverstrekkers moet u administratie- of overstapkosten betalen voordat u overstapt naar een lagere rente. Dit zijn: € 225 ING, € 150 ABN Amro en € 250 Rabobank, Nationale Nederlanden en SNS bank. Andere hypotheekverstrekkers hierboven rekenen geen kosten.

Je hebt niet van bijna alle banken advies nodig om te converteren. U hoeft alleen maar de boeterente te claimen en de nieuwe rente te kennen om te berekenen of dit nuttig voor u kan zijn. Florius en SNS banka zijn de enige grote hypotheekverstrekkers waar consultatie verplicht is en consultatiekosten betaald moeten worden. De administratiekosten eindigen dan alleen bij SNS Bank. Bij andere banken regelt u de ombouw zelf zonder advies.

Notariskosten?

Ook is het mogelijk dat er een notaris om de hoek komt kijken. Als u uw hypotheek overdraagt ​​maar bij dezelfde hypotheekverstrekker blijft, hoeft u geen nieuwe hypotheekakte af te sluiten. Het heeft niets te maken met notariskosten. Verandert u van hypotheekverstrekker, dan is voor het omzetten van uw hypotheek een bezoek aan de notaris nodig, waardoor er ook taxatiekosten komen. De hoogte van de notaris- en taxatiekosten is afhankelijk van de hoogte van de hypotheek, maar het bedrag van € 1.000 is snel bereikt.

Aflossingsvrije en investeringshypotheken

De tijdelijke renteaanpassing is alleen interessant voor rente- en beleggingshypotheken. Bij spaarhypotheken zijn de voordelen meestal zeer beperkt. Door de lage rente die je betaalt over de lening betaal je ook minder rente over het spaardeel. Sinds 1 januari 2013 kunt u alleen annuïteiten en lineaire hypotheken afsluiten. Aangezien deze hypotheken recent zijn afgesloten, zal de rente op deze hypotheken laag zijn, waardoor de omzet niet erg aantrekkelijk zal zijn.€