Uw hypotheek aflossen met een lineaire hypotheek

Met ingang van 2013 is het aantal toegestane hypotheekvormen teruggebracht tot twee, namelijk een lineaire hypotheek en een annuïtaire hypotheek. Bij dit soort hypotheken wordt de aflossing van de hypotheek niet uitgesteld tot de einddatum, maar wordt maandelijks afgelost.

Populaire hypotheekvormen zoals spaarhypotheken, beleggingshypotheken en aflossingsvrije hypotheken kunnen sinds 1 januari 2013 niet meer als nieuw worden afgesloten. Deze beperking is er om de hypotheekrenteaftrekregeling beschikbaar te houden. Hypotheken waarbij de hypotheekschuld niet direct wordt afgelost, zijn te duur voor de Nederlandse schatkist. Huiseigenaren blijven 30 jaar hypotheekrente aftrekken van hun inkomen. Het aanvragen van een tussentijdse teruggaaf vermindert het belastingvoordeel.

Lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek?

De meeste huizenkopers geven de voorkeur aan een annuïtaire hypotheek boven een lineaire hypotheek. Het grootste nadeel van een lineaire hypotheek is dat de maandlasten in eerste instantie hoog zijn. De maandlasten van een annuïteitenhypotheek blijven over het algemeen gelijk. Gedurende de rentevaste periode blijft u elke maand hetzelfde bedrag betalen. De netto kosten van deze hypotheekvorm nemen toe naarmate er steeds minder hypotheekrente wordt geheven. Maandelijkse betalingen stijgen gedurende de looptijd. Bij een lineaire hypotheek wordt de aflossing in gelijke delen verdeeld.

Hoeveel bedragen de maandelijkse betalingen voor een lineaire hypotheek?

De maandelijkse kosten bestaan ​​uit hypotheekrente, aflossingen en premies voor overlijdensrisicoverzekeringen. Het bedrag aan hypotheekrente dat u betaalt, neemt af naarmate de hypotheek maandelijks wordt afgelost. Een levensverzekering gekoppeld aan een hypotheek bevat een lineair afnemend verzekerd bedrag. Uitgaande van een hypotheek van € 216.000 en een hypotheekrente van 5% is de hypotheekrente in de eerste maand € 900. Te doen aflossing: € 216.000 / 360 maanden = € 600. De kosten van de hypotheek zijn de eerste maand
€ 15000,00
.

In de tweede maand dalen de kosten doordat de hypotheekrente wordt berekend over minder hypotheekschuld. Hypotheekrente in de tweede maand: € 897,50. Totale hypotheeklasten dalen tot
1497,50 euro
.

De hoogte van de overlijdensrisicoverzekering is afhankelijk van veel factoren. De premie vooraf is afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde en het verzekerde bedrag.

Is een lineaire hypotheek een slimme keuze?

Lineaire hypotheken zijn in vergelijking met hypotheekvormen waarbij de hypotheek wordt uitgesteld, een dure hypotheekvorm. Er zijn echter voordelen aan een lineaire hypotheek. De hypotheekvorm is erop gericht om uw hypotheekschuld zo snel mogelijk af te bouwen. Na slechts een paar jaar looptijd is een groot deel van de hypotheek al afgelost. Een lineaire hypotheek is een slimme hypotheek, maar je moet wel de kosten kunnen dekken.

Lager maximaal hypotheekbedrag

De eerste maandelijkse betaling is de grootste. De volgende maandelijkse termijnen zullen geleidelijk afnemen. Het maximale bedrag dat u voor een hypotheek kunt krijgen, is mede afhankelijk van de kosten die u moet dekken. Banken houden rekening met de hoge maandlasten in de eerste jaren van de hypotheektermijn en zullen voorzichtiger zijn bij het verstrekken van een hypotheek. Hierdoor wordt het hypotheekbedrag lager.

Waarom kiezen voor een lineaire hypotheek?

De meeste huiseigenaren zullen bij het afsluiten van hun hypotheek voor een annuïteitenhypotheek kiezen. Waarom kiezen voor een lineaire hypotheek? Huiseigenaren die hun schuld zo snel mogelijk willen afbouwen, moeten kiezen voor een lineaire hypotheek. Een van de redenen om snel bij te betalen is om te voorkomen dat uw woning door dalende huizenprijzen onverkoopbaar wordt. Een andere goede reden is dat uw inkomen in de toekomst zal dalen, zoals uw pensioen.€