Uw huis verkopen met schulden: moet u dat wel of niet doen?

Wat als uw huis al lang te koop staat en u het niet kunt verkopen voor een bedrag waarmee u uw huidige hypotheek kunt aflossen? Is het slim om een ​​huis met restschuld te verkopen of niet? Wanneer kies je ervoor om te wachten en wanneer kies je ervoor om ruim onder de vraagprijs te verkopen zodat je met verlies achterblijft? Verkopen met verlies: wanneer doe je het en hoe doe je het?

Wat gebeurt er als u uw woning met verlies verkoopt?

Als u op dit moment een hypotheek heeft, is het de bedoeling dat u deze kunt afbetalen met het inkomen van uw woning. Als het rendement van de woning lager is dan de hypotheek die op de bank staat, zal het verschil op de een of andere manier moeten worden aangevuld om de hypotheek te kunnen betalen. Over het algemeen gebeurt dit ofwel met spaargeld ofwel met een nieuwe lening, zoals een persoonlijke lening of flexibel krediet. Ook kunt u bij de aankoop van een nieuwe woning de resterende schuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek.

Wat zijn de voordelen van het verkopen van een huis met schulden?

Met een nieuwe woning en daarmee een nieuwe hypotheek of hoge huurlasten kun je voor twee huizen niet eindeloos dubbele rekeningen inclusief gas en elektra betalen. En als het huis langer te koop staat, kun je niet naar een nieuw huis verhuizen of in twee huizen tegelijk blijven wonen. Wanneer een oud huis een te grote last voor u en uw gezin wordt, financieel of emotioneel, is het een goed idee om uw verlies te accepteren en verder te gaan, zelfs als u denkt dat het niet eerlijk is.

Wat zijn de nadelen van het verkopen van een huis met openstaande schulden?

Als je niet genoeg spaargeld hebt om het verschil te dekken, zit je automatisch vast aan een nieuwe lening, wat je in de toekomst kan tegenhouden. De vraag is echter of je een keuze hebt als de markt stagneert en woningen steeds minder waard worden. Er zijn nadelen, maar de vraag is welke van de twee kwaden onder bepaalde omstandigheden het ergst is. Wachten is geen strategie op zich en is alleen een optie als er een reële mogelijkheid is om binnen een redelijke termijn te verkopen voor een hoger bedrag dan wat u tot nu toe van potentiële kopers hebt ontvangen.

Hoe het verlies te berekenen en wat te doen met de schuld?

U kunt de resterende schuld in de nieuwe hypotheek storten als u meer kunt lenen van uw inkomen dan alleen de aankoopprijs plus alle koperskosten van de nieuwe woning. Bij het kiezen van een huurwoning moet u ofwel uw spaargeld gebruiken of een lening afsluiten. Ook hier wordt getest hoeveel u kunt lenen, zodat u en uw partner maandelijks de rente en aflossing van uw inkomen moeten kunnen betalen, rekening houdend met uw vaste lasten en eventuele andere verplichtingen. .

Waar moet je op letten voordat je je huis met verlies verkoopt?

Zorg ervoor dat het geld dat u krijgt door het huis te verkopen, uw bestaande hypotheek ook daadwerkelijk kan afbetalen. Als dit betekent dat u extra krediet moet afsluiten, moet u er natuurlijk zeker van zijn dat u dit extra geld kunt lenen bovenop uw bestaande schulden. Als je je hypotheek niet kunt aflossen en dus een restschuld hebt die niet kan worden ingevuld, heb je als woningverkoper een probleem. Dit kan zeker voordelig zijn als je niet voor langere tijd dubbel hoeft te betalen aan huisvesting, maar voorwaarde is natuurlijk dat je je bestaande hypotheekschuld realistisch kunt aflossen.€