Uw geld zonder te worstelen met een lening aan een familie of vriend

Iemand in uw familie of kennissenkring heeft financiële problemen gehad en vraagt ​​u om geld te lenen. Geld geven en ontvangen is niet zo ingewikkeld. Helaas blijkt in de praktijk dat het correct aflossen van de lening volgens het contract veel problematischer is. Met een schriftelijke schuldbekentenis verkleint u de kans op een hopeloos familieconflict. Schrijf je contracten dus zwart op wit op zodat je geen geld en vrienden kwijtraakt.

Van lenen komt huilen

Bovenstaand spreekwoord spreekt boekdelen over de risico’s die verbonden zijn aan het rechtstreeks uitlenen van geld aan een ander. Een ander oud gezegde dat waarschuwt tegen het lenen van geld aan kennissen is: “De beste manier om vrienden te houden is door ze nooit te lenen.” Deze spreuken geven aan hoe oud het probleem is en hoe makkelijk het is om in een conflict te komen bij het lenen van geld van een vriend, kennis of familielid. Want elk jaar zijn er vele duizenden broers, zussen en ouders die elkaar geld lenen dat niet meer (volledig) wordt terugbetaald.

Wel of geen geld lenen?

Het Nibud adviseert om nooit geld te lenen aan familieleden die in financiële moeilijkheden verkeren. Het onderliggende probleem wordt niet opgelost door de lening, terwijl de schuldenlast alleen maar toeneemt door een andere lening. Vooral als iemand geld leent om andere schulden af ​​te betalen, wordt de financiële ellende alleen maar erger.

Deskundige hulp

Vaak is het verstandiger om met deze persoon langs te gaan bij een schuldhulpverlening om tot een oplossing te komen. U kunt ook uw eigen vragen aan de experts stellen. Ook kunt u aanbieden om de administratie van de betrokkene te organiseren en inzicht te geven in vaste en variabele kosten. Dan kunt u meteen alle minder noodzakelijke uitgaven plannen. Want een abonnement op een dagblad en een bijdrage aan een sportschool of vereniging zijn geen eerste levensbehoeften. En veel aankopen kunnen voor minder geld worden gedaan op een rommelmarkt of kringloopwinkel.

IOU

Om het risico op wanbetaling en het ontstaan ​​van langdurige conflicten te verkleinen, is het handig om de geldzaken die u afspreekt duidelijk op papier vast te leggen. Schriftelijke schuldbekentenis. In het Nibuda (Nationaal Budget Informatie Instituut) is het dringend aan te raden om in ieder geval de belangrijkste afspraken vast te leggen, ook als het familie, vrienden of kennissen betreft.

Notaris

Voor kleine bedragen kan sms of e-mail voldoende zijn. Maar voor grotere bedragen kan het verstandig zijn om de lening aan te melden bij een notaris. Voor zeer grote bedragen moet de lening zeker worden opgemaakt met een notariële akte, aangezien deze soms ook fiscale voordelen kan bieden (bij aankoop van een woning). Uiteraard geeft de handtekening geen absolute garantie op geld terug, maar het voorkomt wel een hoop gedoe en misverstanden.

Risico van de Garant

Als u bereid bent om bij een bank garant te staan ​​voor een lening of hypotheek, moet u zich goed bewust zijn van het bedrag waartoe uw risico kan oplopen. Zodat u niet de hele hypotheek van uw zoon of dochter voor uw rekening kunt nemen. Zorg ervoor dat u bij het ondertekenen niet voor de pad staat en daardoor mogelijk te gemakkelijk uw handtekening plaatst. Vraag documenten voor onderzoeken op tijd aan en bedenk goed wat het maximale risico is dat u loopt.

Zoon en dochter

Als dit het geval is voor uw kind, is het misschien beter om te geven dan te lenen met de nodige voorwaarden, want om een ​​oud spreekwoord te gebruiken: “Het is beter te geven met een warme hand dan met een koude hand.”€