Uw financiële situatie verandert als u in aanmerking komt voor AOW

Veel 67-plussers zijn verbaasd over hoeveel hun netto-inkomen zal zijn als ze met pensioen gaan of in aanmerking komen voor de AOW. Meestal weet niemand vooraf het exacte nettobedrag. Zeker als je al gestopt bent met werken en bijvoorbeeld nog een toeslag ontvangt, is de grote vraag of je inkomen gaat stijgen of dalen en wat de financiële gevolgen van de AOW zijn. Gelukkig zijn er ook genoeg voordelen, alsof je niet gebonden bent aan spitsuren kun je profiteren van de daluren NS-korting, terwijl daluren onder andere ‘koffie plus gebak’ bieden. HEMA. En je kunt urenlang de krant lezen bij IKEA en de openbare leeszaal en heerlijke koffie drinken in kwartieren (je kent die munten uit de gouden eeuw). Thuis zetten we de thermostaat heel laag, dan snijdt het mes in beide richtingen.

AOW-leeftijd

Als u de AOW-leeftijd bereikt, verandert er veel in uw leven, ook in uw financiën. Behalve dat uw inkomensniveau verandert, krijgt u in veel gevallen ook inkomsten uit een andere bron, zoals het Pensioenfonds en de AOW. In het algemeen zijn er naast nadelen ook financiële voordelen verbonden aan het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Andere belastingschalen

Als u AOW-gerechtigde bent, betaalt u een ander tarief omdat u geen AOW-uitkering meer betaalt. Ook krijgt u heffingskortingen: de zogenaamde heffingskortingen. Per 1 januari 2019 is de berekening van de ouderenkorting gewijzigd. Als u uw belastingaangifte doet, krijgt u automatisch de seniorenkorting. Voor tarieven en toeslagen kunt u contact opnemen met de Belastingdienst.nl

Houd er ook rekening mee dat belasting, loonbelasting en premie volksverzekeringen vaak onterecht worden ingehouden op uw bruto maandelijkse AOW-uitkering. Want als u naast uw AOW nog andere inkomsten ontvangt, zoals een pensioenuitkering, moet u mogelijk nog belasting over uw AOW betalen en krijgt u dus achteraf een aanslag. Het is eigenlijk heel simpel: stel dat uw werkgeverspensioen zo is dat u bijvoorbeeld 49,5% loonheffing betaalt, dan krijgt u alsnog met terugwerkende kracht 49,5% van uw gehele AOW. En als je een redelijk kapitaal hebt opgebouwd, betaal je ook spaar- en beleggingskosten.

gezondheidsrecht

In het verleden betaalde de werkgever ook een deel van de inkomensafhankelijke bijdragen aan de Zorgverzekeringswet. Helaas moet u dit werkgeversdeel van uw pensioen betalen, waardoor u meer uitgeeft aan de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Kortingen

Hoewel het verlaagd is, heb je nog steeds leuke kortingen van verschillende bureaus die het leven betaalbaarder kunnen maken:

Openbaar vervoer

Voor verschillende soorten trein-, tram- en buspassen zijn er dalurenkortingen mogelijk. Met NS Flex Dal Voordeel reist u in de daluren en in het weekend met 40% korting. Ook meereizende personen kunnen soms profiteren van kortingen: Als u vaak een gehandicapte vergezelt in een trein, tram of bus die niet alleen kan reizen, kunt u een speciale gratis OV-begeleiderskaart aanvragen.

gemeenten

Verschillende gemeenten geven speciale kortingen aan 65-plussers, vaak op vertoon van een speciale pas. Bijvoorbeeld de Amsterdamse Stadspas of de Haagse Ooievaarspas. Meer informatie hierover kunt u krijgen van de gemeente. Of zo’n pas wordt afgegeven hangt vaak af van het inkomen.

Musea

Sommige musea bieden seniorenkortingen. Overigens is de museumjaarkaart voor alle leeftijdscategorieën gelijk.

Hotels en huisjes

Hotelketens en cottageparken zijn vaak bereid om iets extra’s te doen voor senioren in de vorm van een seniorenkorting.

Bioscoop en theater

U kunt ook genieten van allerlei soorten nachtleven, vaak met speciale tijden en daluren. Vergeet dit niet tijdens de reservering door te geven en eventueel korting aan te vragen.

Winkels

In de winkels van ons land is het ook de normaalste zaak van de wereld dat jongeren korting vragen op luxe kleding en andere duurdere aankopen. Als oudere persoon is er een extra controverse. Vertel het winkelpersoneel dat uw pensioenbudget niet genoeg is om die dure stoel of matras te kopen en vraag of ze iets aan de prijs kunnen doen. Natuurlijk is het verstandig om eerst te onderzoeken of hetzelfde product elders voor minder wordt aangeboden, want dan heb je een sterk argument voor die korting.

Wat Jans Modāls verdient

Het is altijd interessant om uw inkomen te vergelijken met het gemiddelde inkomen. Modaal betekent het meest voorkomende, dus niet het gemiddelde inkomen. Het gemiddelde inkomen in 2020 was 37.000 euro bruto per jaar.

Onnodige energievreters en ruimtezwijnen

Als je nog twee mensen in huis hebt, vraag je dan af of je die krachtige elektrische droger, vriezer en vaatwasser wel echt nodig hebt. Vaak heb je er meer last van dan dat je ervan geniet. Alle supermarkten zijn elke dag open tot ’s avonds, dus er is niets om je zorgen over te maken bij onverwachte bezoekers en je gaat gewoon voor die gratis vrieskisten van de supermarkt. En die twee borden zijn na de maaltijd in een mum van tijd opgeruimd met bestek. En wat je niet hebt, kan niet kapot gaan.

Lees verder