Uw bankrekening is misbruikt voor het witwassen van geld

Geld verdienen door niets te doen? Criminelen verschuilen zich meestal achter deze geweldig klinkende kreten. Veel mensen stellen klakkeloos hun bankrekening beschikbaar voor overboekingen en worden zo medeplichtig.

Maak uw bankrekening beschikbaar voor financiële overboekingen

Als een aanbieding te mooi klinkt om waar te zijn, is dat in de meeste gevallen ook zo. Toegegeven, het is niet veel wijsheid, maar mensen moeten af ​​en toe herinnerd worden aan de mindere wijsheid. “Geef ons je bankrekening voor financiële overschrijvingen en reken er een flinke premie voor.” Het probleem is dit: wie een dergelijk aanbod aanvaardt en zichzelf aanbiedt als financieel tussenpersoon, riskeert onder bepaalde omstandigheden als geldezel te worden vervolgd. Tegoeden die op uw rekening worden gestort, zijn vaak afkomstig van derden die het slachtoffer zijn geworden van fraude.

Waarom gebruiken criminelen graag uw bankrekening?

Criminelen maken tegenwoordig bij voorkeur gebruik van zogenaamde “financiële koeriers” voor hun geldtransfers. Als ze het geld gewoon van de rekeningen van de slachtoffers naar hun eigen rekening zouden overmaken, zouden de opsporingsambtenaren ze gemakkelijk kunnen traceren. Voor hen is het risico om bij zo’n transactie ontdekt te worden te groot.

Criminelen laten niet graag sporen achter

Om aan geld te komen zonder een spoor achter te laten, gebruiken criminelen speciale “money mules”. Ze worden op verschillende manieren geworven. Bijzonder populair zijn:

Hoe werkt een?

Het principe, met kleine variaties, is altijd hetzelfde: de rol van een financiële koerier is om geld dat door criminelen is overgemaakt in contanten op te halen en naar het buitenland te sturen, meestal via Western Union. Het spoor is verloren gegaan door inmenging van Western Union. Er is geen geld meer voor opsporingsambtenaren. Op deze manier komen criminelen volledig anoniem aan geld.

Slachtoffers zijn ook bonafide bankrekeninghouders

Iedereen die een geldezel blijkt te zijn, riskeert een zware straf. Zelfs de persoon wiens bankrekening zonder hun medeweten is misbruikt, kan worden vervolgd. De truc werkt als volgt:

Rekeninghouders hebben vaak grote verliezen

Het probleem is dat u in zo’n geval als bankrekeninghouder kan worden vervolgd voor witwassen. Daarnaast bestaat er ook het risico van civielrechtelijke boetes als de benadeelde partij van wie de overgemaakte gelden zijn afgenomen een proces tegen u start. Aangezien klanten van deze oplichting vaak onvindbaar zijn, blijft u als accounteigenaar meestal achter met de totale schade.

Hoe kunt u voorkomen dat criminelen uw bankrekening misbruiken?

Lees verder