Uw bankgegevens online verzenden is geen goed idee

Online kopen en verkopen is mogelijk. Daar is in principe niets mis mee, want handelen via internet is eenvoudig en zeker bij aankopen heb je de gekochte goederen snel in huis. Helemaal veilig is dit echter niet, gezien de toenemende kennis van de criminele sector op internet. Vaak komen ze via bedrieglijke omwegen uw bankgegevens te weten en misbruiken ze deze vervolgens. Ook worden bankgegevens opgevraagd en regelmatig per e-mail verstrekt. Maar uw bank zal er nooit om vragen via e-mail! Als ze je gegevens willen controleren, sturen ze je een brief en moet je zelf naar de bank om het te regelen. Daarom moet u geen bank-e-mail vertrouwen die om uw gegevens vraagt, aangezien de afzender nep is en meestal een crimineel is.

Criminelen schrijven beter in het Nederlands

In eerste instantie waren strafbrieven van (zogenaamde) ABN Amro of Rabobank gemakkelijk te herkennen als strafbrieven van buitenlandse oorsprong, omdat de tekst vaak in slecht Nederlands was geschreven of Engelse verbuigingen bevatte. Criminelen hebben zich echter gerealiseerd dat deze grove taal vooral de reden was waarom e-mails als crimineel werden aangemerkt en onbeantwoord bleven. Nu zijn deze e-mails meestal in perfect Nederlands geschreven.

Een fout in de goede bedoelingen van de afzender

Zo’n correct geschreven e-mail kan sommige internetjongeren verwarren met de goede bedoelingen van de afzender. De ontvanger denkt misschien dat de e-mail echt van zijn of haar bank is en beantwoordt de vraag om de bankgegevens door te sturen. Geen enkele bank zal echter via internet om uw gegevens vragen.

Uw bankrekening is niet geblokkeerd

Inmiddels kent iedereen de e-mails van de zogenaamde banken die van tijd tot tijd in uw e-mail binnenkomen. Hij geeft dan aan dat je bankrekening is geblokkeerd (bij een bank waar je vaak geen rekening hebt!) en dat je deze kunt opzeggen door je gegevens achter te laten via een link in de e-mail (wat nooit via e-mail).

Kijk goed naar het adres op de postbrief

Als u niet zeker weet of het juist is, controleer dan eerst het adres. Als de e-mail aan u is geadresseerd met uw voor- en achternaam correct gespeld bovenaan, Google dan het e-mailadres van de afzender via internet (blokkeren en in de Google-zoekregel plaatsen). Dan weet je automatisch of de afzender correct is. Is de post geadresseerd aan “beste klant” of iets dergelijks, dan is de post niet persoonlijk aan u geadresseerd en bijna gegarandeerd van een crimineel.

Als je nog steeds twijfelt over de juistheid van de post, bel dan eerst je bank

Als u het nog steeds niet zeker weet, belt u uw bank en vraagt ​​u of zij u deze e-mail hebben gestuurd. Waarschijnlijk een overbodig telefoontje omdat uw bank nooit digitaal om uw gegevens vraagt. Neem echter geen risico en reageer niet op een e-mail voordat u belt. Het is immers beter om een ​​paar centen te verliezen aan een telefoontje dan ineens een lege bankrekening te hebben met alle nare gevolgen van dien.

Verstuur nooit bankgegevens online

Soms krijg je ook een e-mail waarin je wordt gevraagd je gegevens op te sturen, zodat de bank kan zien of alles nog klopt. Die e-mail komt ook niet van uw bank, want om veiligheidsredenen zou hij zoiets nooit via e-mail willen doen. In dit geval krijgt u altijd een brief per post waarin u wordt verzocht langs te komen. Gooi dus direct e-mails van welke bank dan ook weg en beantwoord ze nooit. Ze komen rechtstreeks van criminelen die je willen oplichten.

Kopers en verkopers op Marktplaats

Als u iets op de markt wilt kopen of verkopen en de potentiële koper of verkoper vraagt ​​om uw bankrekeningnummer, is dat meestal geen probleem, maar geef niet meer. In dat geval is het heel verstandig om de koper heen en weer te mailen, en in je e-mail ook het telefoonnummer van de koper te vragen en dit online of door simpelweg te bellen. Mocht het later mis blijken te zijn gegaan, dan heb je in ieder geval een e-mailadres en een telefoonnummer waarmee je naar de politie kunt stappen om aangifte te doen.

Andere criminele activiteiten op internet

Veel criminelen zijn elke dag online actief om uw geld uit uw zak te halen, en dat doen ze op verschillende manieren. Ze blijven nieuwe mogelijkheden bedenken. Daarnaast zijn de reeds bestaande mogelijkheden door internet sterk uitgebreid. Ze sturen bijvoorbeeld niet alleen misleidende e-mails van zogenaamde banken, maar kopiëren vaak websites van gerenommeerde bedrijven en gebruiken deze kopie om producten te bestellen en af ​​te rekenen.

De koper ontdekt de diefstal te laat

De koper merkt pas later dat hij betaald heeft, maar niets ontvangt. Als hij de site wil doorzoeken om te vragen waar het item is, is het weg en is er niets besteld op de oorspronkelijke site. Dan is het niet meer mogelijk om het verhaal te krijgen.

Sites die zijn ontworpen om geld van u af te persen

Er zijn ook criminelen die kortstondig een website hebben voor een bepaald veelgevraagd product, zoals iPads, smartphones en andere moderne apparaten. Dan bieden ze het tegen een veel lagere prijs aan. Mensen die denken dat ze het goedkoop kunnen redden, zullen teleurgesteld zijn. Een paar dagen later is de site offline, is het geld opgehaald en zijn de criminelen al bezig met een andere site elders op internet.

Het internet is anoniem

Cybercriminelen zijn moeilijk op te sporen. Het is niet moeilijk om anoniem transacties uit te voeren op internet, en criminelen maken er graag misbruik van. Voor u als klant betekent dit extra voorzichtig zijn met wat u online koopt en verkoopt. Als je het niet vertrouwt, als er een nieuw item wordt aangeboden tegen een zeer lage prijs, dan is het “van de vrachtwagen gevallen” (of in gewoon Nederlands: gestolen) of je kunt het item betalen en het vervolgens niet ontvangen.

Te goedkoop is meestal verkeerd

In beide gevallen neem je een risico. Het is natuurlijk altijd mogelijk om iets met korting te kopen, maar als het product wordt aangeboden voor bijvoorbeeld tweederde of de helft, is er iets mis. De verkoper zou het product dan immers met verlies verkopen en dat doet geen enkele betrouwbare zakenman.

Koop en verkoop online met in-house services, maar wees voorzichtig

Dit alles betekent niet dat u helemaal niets online moet kopen of verkopen. Het is voor u als consument heel gemakkelijk om online via internet een kinderwagen, huishoudelijke apparaten of een goede tv te kopen. U hoeft niet naar de winkel te gaan om het te krijgen, en u kunt eenvoudig de prijzen van verschillende dingen vanaf uw computer vergelijken en hun beoordelingen (recensies) bekijken. Zelf tweedehands spullen verkopen kan ook winstgevend zijn, maar je moet wel voorzichtig zijn.

Lees recensies en informatie op internet

Door de meningen van meerdere mensen te lezen, kunt u gemakkelijker bepalen of het product dat u overweegt voor u interessant is. Als je er in de winkel naar vraagt, is het alleen de mening van die winkelier en zal hij je niet altijd vertellen over de nadelen van het product. Het is echter goed om heel goed naar de aanbiedingen te kijken en nog voorzichtiger te zijn bij het bestellen.

Online verkopen via marktplaats

Wees ook voorzichtig bij het verkopen van grotere stukken via marktplaats en dergelijke. Als je veel krijgt voor een mooie maar niet te dure ketting waarvan je nooit had durven dromen dat je die in handen zou kunnen krijgen, dan word je al snel achterdochtig omdat er meestal iets mis mee is. Een gebruikte hoed die voor 40 euro wordt aangeboden laat al zien dat de “koper” niet serieus is en andere belangen nastreeft. Je kunt vaak wel opsturen, maar je krijgt het geld niet en het adres blijkt later niet te kloppen.

Wees extra voorzichtig bij het kopen van dure stukken

Als het item niet veel waard is en je hebt geen bankgegevens opgegeven, dan gaat er niet veel verloren, maar bij duurdere stukken is het verstandig om eerst te betalen en het dan naar ons op te sturen. Ook is het niet verstandig om het item thuis op te halen, omdat de crimineel al snel een duur item van je af wil pakken en er niet voor wil betalen. Niet iedereen die je uitnodigt om een ​​duur artikel thuis op te halen en te betalen, is te vertrouwen. Voor de verkoop van dergelijke duurdere stukken is het beter om elkaar op een openbare plaats in de stad te ontmoeten, om thuis geen risico te lopen.

Ga zo verstandig mogelijk om met uw online bankgegevens

Er zijn en zullen altijd criminelen zijn. Het blijft voorzichtig. Vooral op internet. Geef dus niet meer dan je bereid bent te verliezen. Hoe meer gegevens er op internet staan, hoe sneller criminelen de rest van de informatie over u en de mensen in uw directe omgeving te weten komen. Vooral uw bankgegevens zijn belangrijk. Ontdek ze daarom niet achteloos op internet.€