U kunt uw hypotheekrente eenvoudig zelf verlagen

Huiseigenaren realiseren zich vaak niet dat slim denken hun hypotheekrente kan verlagen. Heeft u overwaarde in uw woning? De kans is groot dat uw hypotheekrisicopremie nog te hoog is. Wist u dat het versturen van een WOZ-beschikking al voldoende kan zijn om uw hypotheekrente te verlagen? Kiest u voor een nieuwe rentevaste periode? Overweeg om voor een kortere periode te pinnen.

Bij het afsluiten van een hypotheek zet u de hypotheekrente voor een bepaalde tijd vast. Gedurende deze periode staan ​​uw maandlasten in principe vast. Nieuwe contracten kunnen pas worden aangegaan als de einddatum van de rentevaste periode is bereikt. In sommige gevallen zijn er echter mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen. U kunt ook veel geld besparen door iets meer risico te nemen op de einddatum van uw rentevaste periode. Pas op! Een kleine verlaging van de rente kan u honderden of zelfs duizenden euro’s per jaar besparen.

Banken werken met risicocategorieën

De hoogte van de hypotheekrente is mede afhankelijk van de risicocategorie waarin de hypotheek valt. De meeste banken hanteren vier categorieën, namelijk:

Met hypotheken die in de eerste categorie vallen, hebben banken het laagste risico. Als de huiseigenaar de hypotheek niet meer kan betalen, kan de woning gemakkelijk worden verkocht voor meer dan de verschuldigde hypotheek.

Heeft u overwaarde in uw woning? Schat de marktwaarde van uw huis

Als uw woning overwaarde heeft, kunt u de bank vragen de hypotheekrisicopremie te verlagen naar de juiste risicocategorie. Dit kan op basis van het laatste WOZ-besluit. Banken zijn de afgelopen jaren voorzichtiger geworden met het beoordelen van potentieel eigen vermogen. Steeds meer banken eisen een taxatierapport. Het taxatierapport moet de actuele marktwaarde weergeven. Dit is het bedrag waarvoor de woning nu verkocht kan worden. Ondertussen kan de bank op basis van deze beoordeling de hypotheekrente verlagen.

Een deel van de hypotheek aflossen

Door een deel van uw hypotheek af te lossen, kunt u in een lagere risicocategorie terechtkomen. Dit kan op de resterende looptijd vele duizenden euro’s besparen. Doe dit in overleg met een hypotheekadviseur. Extra teruggaven kunnen fiscale gevolgen hebben.

Kies een kortere rentevaste periode

Huiseigenaren die ervoor kiezen hun hypotheekrente voor vijftien jaar of langer vast te zetten, betalen gemiddeld te veel rente. In de praktijk blijkt dat je over de hele looptijd veel geld kunt besparen door te kiezen voor een vaste looptijd tot tien jaar. Laten we zeggen dat over tien jaar de hypotheekrente erg hoog is. U kunt er dan voor kiezen om de rente opnieuw voor een jaar vast te stellen. Zodra de rente weer daalt, kunt u alsnog kiezen voor een langere rentevaste periode.

Uw hypotheek oversluiten om kosten te besparen

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om uw hypotheek over te hevelen naar een andere bank en/of leenvorm. U ruilt de herprijsde hypotheek in voor een andere vorm. Dit brengt vaak een prijs met zich mee, maar zolang de voordelen opwegen tegen de kosten, is het zeker iets om te overwegen. Praat met uw hypotheekadviseur om uw mogelijkheden te verkennen.€