U kunt uw echtgenoot onteigenen met een testament
Met een testament kun je onterven. In 2022 kunt u ook uw echtgenoot en kind meenemen. Met het juiste beding in uw testament kunt u ervoor zorgen dat u geen erfenis nalaat aan uw man of vrouw. Leg dit testament vast. Zo bent u duidelijk over wie uw eigendom wel en niet zal erven. U kunt uw kinderen ook onterven met een testament. De echtgeno(o)t(e) of partner behoudt bepaalde wettelijke rechten en de kinderen kunnen dan aanspraak maken op het wettelijke aandeel. Hoe zit het daarmee?
Is het mogelijk om een man of vrouw weg te nemen?
- Een testament maken om uw nalatenschap te regelen
- De bevoorrechte positie van de echtgenoot en kinderen bij de verdeling van de erfenis: wettelijke rechten
- Ontneming van de erfenis van de echtgenoot is inderdaad mogelijk
- De preambule legt uit:
- Ontneming van de erfenis van een kind, hoe dat te doen en wat zijn de regels in 2022?
Een testament maken om uw nalatenschap te regelen
Wees niet bang om een testament te maken. Voor een paar honderd euro regelt u uw eigendom en erfenis en maakt u een testament op bij een notaris. Je hoeft je ook niet in te houden, want dit is jouw nalatenschap waar we het over hebben en jij bepaalt wat er volgens jou mee moet gebeuren. Spreek daarom vooraf het testament af aan wie uw eigendom wordt overgedragen. De notaris is niet alleen uw klankbord, hij geeft advies en zorgt voor het opstellen van het testament en de inschrijving ervan in het testamentenregister.
De bevoorrechte positie van de echtgenoot en kinderen bij de verdeling van de erfenis: wettelijke rechten
Een echtgenoot, echtgenote of partner heeft een bijzondere positie in erfrecht, zowel financieel als juridisch:
- Zij kunnen na uw overlijden aanspraak maken op het gebruik van de woning en de inboedel, anderen niet.
- Ze hebben een grote vrijstelling van successierechten.
- Zonder testament hebben de kinderen een vordering op de langstlevende ouder, maar deze hoeft niet direct te worden betaald om de langstlevende ouder te beschermen. Afgezien van de erfbelasting over deze erfenis heeft de langstlevende ouder er weinig last van.
- Kinderen hebben ook een bevoorrechte positie met betrekking tot erfenis en erfenis. Een kind kan bijvoorbeeld worden onterfd maar toch het recht op een wettelijk deel behouden.
Ontneming van de erfenis van de echtgenoot is inderdaad mogelijk
Geen enkele erflater kiest ervoor om een erfgenaam zonder reden te ontnemen, maar soms is ontneming de beste optie. JIJ
U kunt zich bijvoorbeeld erg slecht behandeld voelen of denken dat de persoon in kwestie niet goed met uw geld om zal gaan
Rond hangen. U kunt zelfs meer te weten komen over uw partner en kinderen. Beide behouden, zoals aangegeven, bepaalde rechten, maar
anders kunt u bij testament anders bepalen.
De preambule legt uit:
Niemand vindt het leuk om gescheiden te zijn van de erfenis, en de ontneming van slechts één kind leidt vaak tot een langdurig geschil. Wat je wel kunt doen, is een preambule gebruiken. Hiermee motiveer je je keuzes in het testament. Daarin kun je aangeven dat iemand iets extra’s krijgt omdat hij zo goed voor je zorgt. Of andersom, dat iemand niets of minder krijgt omdat ze je nooit hebben bezocht en nooit voor je hebben gezorgd. Ik zou zeggen zoek een goede notaris en regel je nalatenschap zelf nu het nog kan. Dan weet u zeker dat de splitsing van de woning zal plaatsvinden zoals u deze heeft gepland. U kunt ook een executeur aanwijzen om de executie voor u af te handelen. Door hier vooraf duidelijk over te zijn, voorkomt u verwarring en discussie achteraf.
Ontneming van de erfenis van een kind, hoe dat te doen en wat zijn de regels in 2022?
U kunt kinderen ook bij testament verwijderen. Een onterfd kind of kinderen kunnen altijd terugvallen op hun rechtmatige deel. Let bij het scheiden van de erfenis goed op de details. Is het mogelijk om een kind weg te halen zonder testament of notaris? Ja, dat kan als je het goed doet.
Lees verder
€