U heeft een kleine overwaarde lening (Hillen)

Het is fijn om weinig of geen eigen vermogen te hebben. Op een eigen woning betaalt u volgens de Wet van Hillen weinig of geen hypotheekrente en voegt u over het algemeen niet toe aan het eigenwoningforfait. Dit komt door de belastingaftrek voor weinig of geen eigen vermogen. Profiteer van de Wet van Hillen en betaal minder of niets in het eigenwoningforfait. Eigen vermogen schuld is niet hetzelfde als een hypotheek.

Law Hillen dateert uit 2005

Als Tweede Kamerlid had Hans Hillen in 2005 al een briljant plan om de aankoop van een woning en vooral de aflossing van de woningschulden van de eigenaar te belonen. Dit was lang voordat de kredietcrisis ons trof en in 2018 werden meer koopwoningen afgelost dan ooit tevoren. Zijn plan was opgenomen in de Wet op de inkomstenbelasting en staat bekend als de Wet Hillen van 2005. Er was geen grote schuld en veel hypotheekrente af te betalen, maar die schuld moest wel worden afbetaald. Vervolgens werd een compromis gevonden om de hypotheekrenteaftrek te behouden en tegelijkertijd het aflossen van de overwaarde aantrekkelijker te maken. Sindsdien blijkt uit de aangifte ook een aftrekpost met weinig of geen eigen vermogen, wat de verrekening van het eigenwoningforfait neutraliseert.

Wat is een eigenwoningschuld?

De eigenwoningschuld is het deel van uw woninghypotheek waarover de hypotheekrente aftrekbaar is van regel 1 inkomstenbelasting. Eigenwoningschuld is het bedrag van:

Ook de gedane aflossing (reserve eigen woning) wordt hierop in mindering gebracht. De eigenwoningschuld kan elk jaar veranderen, bijvoorbeeld doordat u extra schulden aangaat, aflost, uw woning verkoopt of gaat scheiden. Omdat dit een ingewikkelde zaak is, is de omschrijving eigenwoningschuld de schuld op uw woning waarover de Belastingdienst de hypotheekrente als fiscaal aftrekbare hypotheekrente accepteert.

Heb een kleine schuld bij de aankoop van een huis

Op uw aangifte staan ​​vier zaken die betrekking hebben op de hypotheekrenteaftrek die u van de Belastingdienst terugkrijgt:

  1. Eigenwoningforfait.
  2. Aftrekbare hypotheekrente over uw eigen vermogen.
  3. Rente over uw restschuld als de restschuld is ontstaan ​​na 28 oktober 2012.
  4. Aftrekpost is geen of een kleine schuld bij de aankoop van een huis.

Stand 1 is een aanvulling op uw inkomen. De posten 2 en 3 vormen de betaalde hypotheekrente. Als de bijtelling uit post 1 groter is dan de aftrek, dan verrekent post 4 de aftrekpost voor weinig of geen eigen vermogen. Maar let op, er is een verschil tussen 2018 en 2019 en 2020. In 2019 is de regeling gewijzigd.

Voorbeelden van berekeningen voor het aftrekobject of kleine eigenwoningschuld in 2018, 2019, 2020 en 2021.

Hier zijn twee voorbeelden van berekeningen:

rekenvoorbeeld 1
: stel dat het eigenwoningforfait 2.000 euro is en de totale hypotheekrente 10.000 euro. In totaal is dit € 8.000,- aftrekbaar als hypotheekrente, zonder aftrekbare goederen, geen of weinig eigen vermogen. Dit is ook het geval in 2019 en 2020.

rekenvoorbeeld 2
: stel dat het eigenwoningforfait € 2.000 is en u € 1.200 aan hypotheekrente betaalt. Dan is er over het algemeen geen hypotheekrenteaftrek, over het verschil met de huurwaarde (€ 800) zou u namelijk nog inkomstenbelasting moeten betalen. Volgens de wet van Hillen mag u een extra eigen risico invoeren als u in 2018 geen of weinig eigen vermogen heeft, € 800,- zodat uw netto bijtelling nihil is. In 2019 heeft u een beslag van 3,33% van het eigenwoningforfait, in 2020 6,67% en in 2021 zelfs 10%.

Extra aflossen op hypotheek werpt vruchten af, te weinig betalen kan duur uitpakken

Het betekent ook dat degenen die door de extra aflossing nog maar een klein bedrag aan hypotheekschuld overhouden, daarvoor een extra vergoeding krijgen, wat destijds de bedoeling was van de Wet Hillen. Sinds 2019 wordt de toeslag elk jaar iets verlaagd.

Lees verder