Tweede hypotheek

Een tweede hypotheek is handig voor wie zijn bestaande woning wil verbouwen of uitbreiden. In hoeverre is de verplichting om een ​​tweede hypotheek af te sluiten bij de huidige hypotheekverstrekker? Een tweede hypotheek wordt alleen afgesloten als er een taxatierapport is. En tot slot het verschil in een tweede hypotheek, sparen of lenen.

De
tweede hypotheek
is een extra lening die u aangaat voor uw woning. De dekking is dus hetzelfde. Tweede hypotheken worden afgesloten omdat mensen hun woning willen verbouwen of uitbreiden en extra geld nodig hebben. Dan kunt u een tweede hypotheek afsluiten zodat de verbouwing alsnog gefinancierd kan worden. Niet iedereen kan zomaar een tweede hypotheek afsluiten. Een voorwaarde dat kan worden aangetoond dat de woning in waarde is gestegen. Bij overwaarde wordt in de meeste gevallen een tweede hypotheek verstrekt. Overwaarde ontstaat doordat de woning meer waard is dan waarvoor deze is gekocht. De hypotheekverstrekker claimt de overwaarde van de woning omdat de woning als onderpand dient: zodra de hypotheek niet meer kan worden betaald, komt de woning in het bezit van de hypotheekgever en kan hij deze verkopen. De resterende lening kan dan uit het vrijgekomen geld worden afgelost. De waarde van een woning wordt bepaald door middel van een taxatie. De taxatie kan worden gedaan door een makelaar of een taxatiebureau. De waarde van de woning is opgenomen in de taxatieakte.

Het huis heeft geen vermogenswaarde

Soms is er helemaal geen eigen vermogen, maar willen mensen toch een tweede hypotheek afsluiten. In dat geval moet kunnen worden aangetoond dat de waarde na de renovatie zal stijgen. De hypotheekverstrekker zal vaak niet het hele bedrag in één keer betalen, maar in termijnen. Een deel van het geld wordt geïnvesteerd in het bouwfonds. Deze wordt alleen betaald als de verbouwingsfacturen achteraf kunnen worden overlegd. Daarom moet er bewijs zijn dat het daadwerkelijk is gebouwd. Ook dient in het taxatierapport vooraf aangegeven te worden wat de verwachte overwaarde van de woning na de verbouwing zal zijn. Je krijgt dus niet zomaar een tweede hypotheek, je moet echt kunnen aantonen dat je de tweede hypotheek goed gaat gebruiken.

Tweede hypotheek afsluiten

U kunt zelf bepalen waar u een tweede hypotheek afsluit. Het zal echter vaak erg moeilijk zijn om een ​​tweede hypotheek te krijgen bij een hypotheekverstrekker als uw eerste hypotheek ergens anders is. Het probleem zit hem in het onderpand: wanneer de hypotheek niet meer kan worden afgelost, wordt het onderpand verkocht om de huidige hypotheek af te lossen. De eerste hypotheek heeft altijd voorrang, dan de tweede hypotheek als er nog geld over is. Dus een hypotheekverstrekker die alleen een tweede hypotheek verstrekt, kon worden gepakt en op zijn geld worden gefloten. Ook de tweede hypotheekrente is vaak iets hoger. Dit vanwege het hogere risico dat de hypotheekverstrekker loopt als de hypotheek verkocht moet worden en er geen geld meer is voor de tweede hypotheek. Door de hogere rente wil de hypotheekverstrekker dit gat opvullen.

Tweede hypotheek, lening of sparen

Als u uw woning wilt verbouwen, is het een goed idee om een ​​tweede hypotheek af te sluiten. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet heeft een hogere rente en levert vaak alleen maar problemen op. Het gebruik van spaargeld wordt ook niet direct aanbevolen. Besparingen leveren altijd iets op in geval van nood, zoals reparaties of een kapotte wasmachine die aan vervanging toe is. Iedereen die veel spaargeld heeft en genoeg over heeft na een verbouwing, kan er altijd aan denken om zijn spaargeld in een woning te steken. Maar pas altijd op dat u geen pot achterlaat voor noodgevallen.

krediethypotheek

De meest gebruikte hypotheekvorm voor een tweede hypotheek is een krediethypotheek. Dit betekent dat u altijd geld kunt opnemen. Er is natuurlijk wel een maximum, maar een groot bedrag wordt niet in één keer gestort. Het voordeel is dat mensen niet in de verleiding komen om ergens anders geld aan uit te geven en alleen geld opnemen voor verbouwingen.

Tweede hypotheek als aanbetaling

Soms sluiten mensen een tweede hypotheek af om lopende rekeningen af ​​te betalen of om een ​​auto te kopen. Hoewel banken hier strenger op zijn geworden, gebeurt het nog steeds. De vraag is of het raadzaam is. Een auto verslijt heel snel terwijl hij nog betaald wordt en het afbetalen van lopende rekeningen is vaak niet de oplossing. Wanneer de rekeningen niet kunnen worden betaald, zal er iets drastisch moeten veranderen in uw bestedingspatroon. Hiervoor een tweede hypotheek afsluiten biedt slechts tijdelijke verlichting: als dat geld op is, stapelen de rekeningen zich weer op. Pak dus de wortel van het probleem aan en behandel niet de symptomen.€