Tweede hypotheek: wat zijn de voor- en nadelen?

Een tweede hypotheek is een manier om extra geld te lenen tegen een relatief lage rente. Bijvoorbeeld voor reparaties of het verkrijgen van een grotere lening. U kunt ook een nieuwe woning kopen met een tweede hypotheek voordat uw oude woning is verkocht en op beide hypotheken hypotheekrenteaftrek nemen. Wat zijn precies de voordelen van een tweede hypotheek? En wat zijn enkele nadelen of kosten waar u als consument rekening mee moet houden?

Wat is een tweede hypotheek of een krediethypotheek?

Een tweede hypotheek is een extra hypotheek die u op uw bestaande woning afsluit om meer krediet te krijgen. Deze vorm van tweede hypotheek wordt ook wel een krediethypotheek genoemd. Met overwaarde in uw huis kunt u geld lenen om te gebruiken voor zaken als renovaties of andere specifieke doeleinden. U kunt ook een tweede hypotheek afsluiten bij het kopen van een nieuwe woning terwijl de oude woning nog te koop staat. Omdat de huizenmarkt momenteel zo krap is, mag u in dit geval ook de tweede hypotheekrente in totaal twee jaar aftrekken.

Wat zijn de voordelen van een tweede hypotheek?

Als je geld wilt lenen is het relatief goedkoper om je bestaande hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten dan te kiezen voor een persoonlijke lening of een flexibele lening. De rente is veel gunstiger dan bij een lening. Als u een tweede hypotheek afsluit voor verbouwingen aan uw bestaande woning die de waarde verhogen, kunt u de rente aftrekken van de belasting. Ook als u een nieuwe hypotheek op een andere woning afsluit en de bestaande hypotheek nog aflost omdat de oude woning nog niet is verkocht, kunt u de rente in totaal 24 maanden aftrekken.

Zijn er ook nadelen verbonden aan een subprime hypotheek?

U vraagt ​​niet alleen een tweede hypotheek aan op uw bestaande woning, maar u moet ook naar de notaris om de overwaarde van uw huidige eigen woning te gebruiken. U betaalt dus de notariskosten en afsluitkosten van de nieuwe hypotheek. Soms moet u een taxatie laten uitvoeren om aan te tonen dat uw huis meer waard is dan wanneer u het destijds had gekocht.

Daarnaast moet u zowel voor een tweede hypotheek op een bestaande woning als voor een nieuwe woning uiteraard de hypotheekrente over uw inkomen kunnen betalen.

Wat kost een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek kost u afsluitkosten, notariskosten en eventueel taxatiekosten als u toch meer krediet afsluit op uw bestaande woning. Wanneer u een nieuwe woning koopt, betaalt u naast de kosten voor het afsluiten van de hypotheek ook de notariskosten van de koper, maar in andere omstandigheden zou u ze natuurlijk zelf moeten betalen. In het eerste geval moet u nagaan of de baten opwegen tegen de kosten. In het tweede geval is een nieuwe hypotheek bijna altijd voordeliger en geeft het je ook de mogelijkheid om een ​​nieuwe woning te kopen terwijl de oude nog te koop staat, ook al is het voor een langere periode.

Wanneer kunt u een krediethypotheek of een tweede hypotheek krijgen?

U komt in aanmerking voor een krediethypotheek of andere tweede hypotheek als u voldoende kunt lenen om de maandlasten te dekken.

Wanneer heeft u recht op hypotheekrenteaftrek voor een tweede hypotheek?

Om voor de hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, moet u overwaarde in uw woning hebben die u kunt aantonen en het vrijgekomen geld gebruiken om de waarde van uw woning te verhogen door (ver)bouw. Wanneer u een tweede hypotheek afsluit op een nieuwe woning, heeft u op beide hypotheken recht op twee jaar hypotheekrenteaftrek, tenzij uw oude woning nog is verkocht.€