Turkse lira: geld, informatie, wisselkoers

De nieuwe Turkse lira is sinds 2008 verkrijgbaar. Bij een bezoek aan Turkije moet u met deze valuta betalen. Daarom krijgt u bij het reizen naar Turkije te maken met de lira. Wat is de wisselkoers en hoe ziet de Turkse lira er echt uit? Is het gemakkelijk om lira te krijgen in Turkije?

De geschiedenis van de lier

Lange tijd was de Turkse lira de munteenheid van Turkije. In december 2008 werd de lira vervangen door de nieuwe Turkse lira. Een miljoen lira van de oude munt is voortaan gelijk aan een nieuwe Turkse lira. De biljetten zien er zelfs hetzelfde uit zonder de nullen erop. Het is veel gemakkelijker en scheelt veel briefpapier voor bewoners en toeristen. In 2009 besloot de Turkse regering het woord “nieuw” te schrappen. We hebben het nu dus weer over de Turkse lira. Turkse lira wordt afgekort als YTL.

Het uiterlijk van de Turkse lira

Alle bankbiljetten van Turkse lira bevatten het portret van Mustafa Kemal Ataturk. Dit was een officier in het Turkse leger en toen de eerste president van het land. Op de achtergrond is er altijd een ander beeld van een belangrijk gebouw of plaats in Turkije.

Turkse lira Kleur Afbeelding terug
1 Blauw en paars Ataturk Dam
5 Bruin Anitkabir, Ankara
10 rood Piri Reis-kaart
20 Groente Ruïnes van Efeze
50 een sinaasappel Cappadocië
100 Blauw Kasteel van Ishak Pasha

Munten en bankbiljetten

Er zijn 1, 5, 10, 20, 50 en 100 YTL-bankbiljetten. Munten zijn 1, 5, 10, 25 en 50 YKR of cent. Er is ook 1 YTL munt, dus 1 Turkse Lira. Alle munten zijn voorzien van het portret van Mustafa Kemal Atatürk.

Turkse lira reizen

U kunt op veel plaatsen in Turkije goed betalen. Zorg ervoor dat u in de buurt van het bankgebouw pinnen, omdat dit meestal veiliger is. Geldautomaten voor internationale bankkaarten zijn niet altijd beschikbaar in kleinere steden en dorpen, hiermee dient u rekening te houden bij het reizen. Creditcard wordt op veel plaatsen goed geaccepteerd. Geld wisselen in Nederland of België is vaak goedkoper dan in Turkije zelf. De wisselkoers in Turkije is niet op elk wisselpunt actueel en toeristen worden snel bedrogen.

Prijzen in Turkije

Om u een idee te geven van de prijzen in Turkije vindt u in onderstaand overzicht enkele voorbeelden:

Afdingen is heel gebruikelijk in Turkije. Meestal word je niet eens serieus genomen als je niet afdingt. Ook hebben de meeste winkeliers de neiging om te veel te vragen voor hun producten omdat ze zien dat je een toerist bent. Laat u dus niet misleiden, maar koop ook. Dit maakt souvenirs nog betaalbaarder.

Wisselkoers Turkse lira

De wisselkoers van de Turkse lira kan altijd anders zijn. Voor actuele tarieven kunt u contact opnemen met GWK. Zij zijn hiervan volledig op de hoogte en kunnen u precies vertellen wat de prijs is.

De datum euro Turkse lira
12-01-2012 100 239.22
23.07.2015 100 296.962