Turkije: Turkse staatsobligaties kopen en verkopen

Er is veel vraag naar Turkse staatsobligaties. U kunt goed geld verdienen met het kopen en verkopen van Turkse obligaties. Dit komt omdat Turkije een snelle economische groei doormaakt. Dit komt mede door de komst van een stabiele regering. De afgelopen jaren is de economie snel gegroeid en is de staatsschuld grotendeels afgelost. Staatsobligaties betalen een aantrekkelijke rente. Er wordt belegd in Turkse valuta, de nieuwe Turkse lira.

Turkse staatsobligaties worden beschouwd als een zeer interessante belegging. Dit komt door de snelle economische groei van het land. Soms kan deze groei zelfs wedijveren met die van China, de snelst groeiende economie ter wereld. Dit maakt Turkije interessant voor investeerders. De groei is iets van de afgelopen tien jaar. Het bruto binnenlands product (bbp) van Turkije is in tien jaar tijd verviervoudigd. In 2000 was het BBP nog tweehonderd miljard dollar, terwijl in 2010 het BBP al meer dan achthonderd miljard dollar was. In euro’s is dit ongeveer vijfhonderdvijftig miljard euro. In sommige jaren groeide de economie met meer dan tien procent. Het inkomen per inwoner verdrievoudigde en groeide tot zesduizend achthonderd euro. De staatsschuld daalde van vijfenzeventig procent naar veertig procent.

Turkse economie

Er zijn verschillende redenen voor de snelle groei. De verkiezing van de moslimpartij APK onder leiding van premier Erdoğan heeft stabiliteit gebracht. Daarvoor was de politiek in het land decennialang verdeeld geweest en was er geen economisch beleid voor de lange termijn. Deze stabiliteit heeft de partij van Erdogan gebracht. Daarnaast heeft hij toenadering gezocht tot de Koerden, met als resultaat minder conflicten. Vreemd genoeg is een derde reden te vinden in de oorlog in Irak. De VS en hun bondgenoten moesten vanaf Turks grondgebied opereren om Irak binnen te vallen. Daardoor stroomde er ook veel kapitaal het land binnen. De laatste reden is het groeiende toerisme. In 2010 bezochten tien miljoen toeristen Turkije en in 2025 zullen dat er waarschijnlijk 40 miljoen zijn. De snelle economische groei heeft Turken een nieuw bewustzijn gegeven. Ze hebben een centrale ligging tussen Europa en Azië. Door de snelle groei is ook de discussie of Turkije lid moet worden van de Europese Unie naar de achtergrond geraakt.

Beleggen in Turkse staatsobligaties

De overheid geeft staatsobligaties uit om de staatsschuld te helpen financieren. De staatsschuld van Turkije bedraagt ​​ongeveer 150 miljard euro. Op obligaties kan worden ingeschreven door investeerders, bedrijven, banken en particulieren. Ze zouden het geld vervolgens aan de Turkse regering hebben geleend om de staatsschuld af te betalen. Deze lening wordt gegeven voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld vijf jaar, maar misschien zelfs dertig jaar. Over deze lening wordt rente betaald. De hoogte van deze rente hangt af van de kans dat het land aan zijn verplichtingen kan voldoen. Als het land een betrouwbare financiële reputatie heeft, zoals Nederland en Duitsland, is de rente laag. Als een land een onbetrouwbare reputatie heeft, zoals Griekenland of Portugal, is de rente hoog. Dit vertrouwen wordt onder meer bepaald door kredietbeoordelaars. Ze geven zogenaamde beoordelingen. De hoogste rating die een land kan hebben, is de AAA-rating. De laatste rating is de DDD-rating. Turkije had begin 2011 een rating van BBB, maar gaat langzaam omhoog. Het land heeft door zijn verleden nog steeds een relatief lage ranking.

Wisselkoers nieuwe Turkse lira

Wanneer u gaat beleggen in Turkse staatsobligaties, dient u er rekening mee te houden dat u dit doet in de Turkse valuta, de nieuwe Turkse lira. Er is echter een risico. De waarde van deze valuta kan dalen. Hierdoor kunt u profiteren van staatsobligaties, maar toch geld verliezen omdat de valuta in waarde is gedaald. Omgekeerd kan het ook voorkomen dat de waarde van de valuta stijgt en u extra winst maakt. In het geval van Turkije kunnen er veel schommelingen zijn in de waarde van de valuta. Dit kan te wijten zijn aan de spanning tussen de top van het leger en de regering.€