Transparantie van geldzaken bij terminale ziekte

Als je te horen krijgt dat je terminaal ziek bent, denk je niet meteen na over de financiële gevolgen. Het is verstandig om dingen uit te zoeken, zolang je het maar kunt oplossen met je dierbaren.

Na een overlijden zijn er veel zaken die de nabestaanden moeten regelen. Sommige financiële beslissingen uit het verleden kunnen niet worden teruggedraaid na het overlijden van een familielid. Op het moment dat je weet dat je terminaal ziek bent, zijn er veel dingen die je kunt doen om de verliezers zich beter te laten voelen.

Maak een afspraak met een notaris

In een testament kunt u vastleggen wat er met uw vermogen gebeurt na uw overlijden. In een testament kan alles tot in de puntjes geregeld worden. Ook als er al een testament is opgemaakt, kan het verstandig zijn om een ​​afspraak te maken met een notaris om te controleren of het testament nog naar wens is opgemaakt. Er kan in de loop der jaren veel veranderd zijn.

Gevolgen voor levensverzekeringen en hypotheken bij overlijden

Als u terminaal ziek bent, kunt u uw huidige levensverzekeringen niet meer wijzigen. Wel is het van belang vooraf duidelijk te hebben wat de gevolgen van de verzekering en hypotheek zijn. Wat kosten levensverzekeringen? Wordt het geld gebruikt om de hypotheek af te lossen? Ook is het verstandig om de begunstigde te controleren op de polissen. De polis kan de ex-partner nog steeds als begunstigde van de overlijdensuitkering noemen.

Wat zijn de gevolgen voor de inkomsten? Zijn de maandlasten nog betaalbaar?

Ook is het van belang inzicht te geven in wat nabestaanden aan inkomen kunnen verwachten. Wordt het pensioen bijvoorbeeld uitgekeerd aan nabestaanden? Heeft u recht op een Anw-uitkering? Dit zijn vragen die gemakkelijk kunnen worden verduidelijkt via de werkgever en de relevante overheidsinstantie. Het probleem is echter dat je moet weten waar je moet zoeken. Uw gemeente kan u hierbij helpen.

Inzicht geven in geldzaken

Voor nabestaanden kan het van groot belang zijn om voor het overlijden geïnformeerd te worden over de financiële situatie. Als de nalatenschap bijvoorbeeld meer schulden dan bezittingen heeft, doen de nabestaanden er verstandig aan om de erfenis te weigeren. Na het overlijden gaan niet alleen bezittingen, maar ook schulden over op de nabestaanden. Bij twijfel doen nabestaanden er verstandig aan om de toeslag te accepteren. Dat wil zeggen, de erfenis wordt afgewezen als de waarde van de schulden hoger is dan de waarde van de bezittingen.

Waarom is het financiële plaatje vooraf compleet?

Het is moeilijk om vooruit te denken over de periode na de dood, maar het kan grote problemen voorkomen. Het overlijden heeft een grote impact op de nabestaanden. Als het overlijden ook financiële problemen veroorzaakt, wordt het voor de nabestaanden nog moeilijker. Uw financiën op orde hebben voordat u sterft, geeft u wat gemoedsrust. Na overlijden brengt het de nabestaanden in een financiële positie. Een dierbare verliezen is al moeilijk genoeg zonder extra zorgen.€