Transitiegarantie voor dubbele woonlasten

Dubbele woonlasten als je twee huizen hebt? Het lijkt niet veel, maar de doorgeefgarantie van het CBOV kan je van gedachten doen veranderen. Bij een overbruggingsgarantie wordt een deel van de kosten van uw woning en hypotheek gedekt door de verkoper. Er zijn ook alternatieven voor een overbruggingsgarantie als u een woning wilt kopen. Als u uw woonlasten wilt dekken als u werkloos of arbeidsongeschikt wordt, kunt u kiezen voor een woonkostenverzekering.

Bij aankoop van een huis dubbele woonlasten

De hypotheekrente is laag, de huizenprijzen zijn gekelderd en je ziet een mooi huis, maar er is één probleem: je hebt al een huis en als je nu een ander huis koopt, heb je het dubbele van de maandlasten. Maar als je nu geen huis koopt, gaat de verkoop aan je voorbij, en wat doe je dan?

De Belastingdienst helpt de kosten van dubbele huisvesting en dubbele hypotheken te dekken

Er komt wat hulp uit onverwachte hoek: Als u twee woningen bezit en één woning te koop zet, is de hypotheekrente op beide eigen woningen dit jaar en de komende twee jaar fiscaal aftrekbaar. Dan heeft u dubbele hypotheekrenteaftrek en dubbel belastingvoordeel. Daarnaast gaat HMRC ermee akkoord dat u het eigenwoningforfait van de te koop staande woning niet aangeeft. Daarnaast is tijdelijke verhuur mogelijk op basis van de Leegstandwet. Als dat niet genoeg is, maar je toch wilt kopen, is er nog steeds de mogelijkheid van een overgangsgarantie.

Wat is de overdrachtsgarantie?

Een overdrachtsgarantie is een overeenkomst die u met de verkoper sluit. De woningverkoper en u als koper komen een maandelijkse vergoeding overeen voor uw dubbele woonlasten. Dit voor 1 of 2 jaar. Als de tweede woning eerder wordt verkocht, stopt ook de vergoeding. Deze overbruggingsgarantie kan worden geformaliseerd via een makelaar en CBOV, Centraal Bureau Overbruggingsgarantie. Als het door de CBOV gaat, wordt met twee jaar garantie twee keer 2,5% van de aankoopprijs van de nieuwe woning gereserveerd als borg. CBOV controleert maandelijks of de woning al verkocht is, en zo niet, dan ontvang je een maandbedrag (vast maandbedrag, 1/24e voor twee jaar). Zodra de tweede woning van de koper is verkocht, stelt het CBOV de eindafrekening op.

Dekt dit alle dubbele maandlasten van het huis en de hypotheek?

Of de kosten van een dubbele woning volledig door het maandbedrag worden gedekt, hangt af van uw maandlasten en inkomen. Twee keer storten 2,5% is een vast bedrag. Heb je geen dure verzekering en kun je profiteren van de nieuwe lage hypotheekrente, dan is de maandlast van het CBOV hoog. En hoe eerder u verkoopt, hoe eerder u van de dubbele last af bent. Je bestaande woning snel verkopen is ook leuk voor de verkoper, want dan krijgt hij meer geld terug.

Alternatieven voor CBOV: Zelf een slimme afspraak maken

Er zijn ook alternatieven voor de doorgeefgarantie. Natuurlijk kunt u de ideeën van het CBVO gebruiken en zelf contracten sluiten met de verkoper en deze laten registreren bij een notaris. Of u neemt in de koopovereenkomst op dat de koop van de woning niet doorgaat als u uw eigen woning op die datum niet heeft verkocht. Of je berekent ongeveer hoeveel een overdrachtsgarantie de verkoper zou kosten en probeert in overleg met de verkoper de koopprijs van de woning dienovereenkomstig te verlagen. De verkoper is dan vrij van de woning en u heeft maximaal twee jaar de tijd om uw woning te verkopen. Overigens lijkt de woningmarkt na een qua prijzen prima jaar verder te verbeteren (voorwaarden zijn goed), en huizen tegen realistische prijzen worden relatief snel verkocht, waardoor de dubbele maandelijkse betalingstermijn wordt verkort. Maar het blijft een gok. Overleg met uw aankoopmakelaar welke oplossing het beste bij u past.

Lees verder