Traditionele beleggingen versus CFD-beleggingen

Ben je een beginnende belegger, dan vliegen de beleggersconcepten je om de oren. Begrippen als traditioneel beleggen en CFD beleggen komen aan bod. Als beginner op de beleggersmarkt kan het behoorlijk intimiderend zijn. Dit is overbodig omdat traditioneel en CFD-handel ingewikkelder klinkt dan het is.

Wat zijn traditionele investeringen?

Als u wilt beleggen, kunt u dat op de aandelenmarkt doen. In feite is beurs niet de volledige naam, beurs is officieel de juiste naam. Als u op de beurs wilt beleggen, kunt u dat doen bij een beleggingskantoor of via een makelaar. Een broker is een tussenpersoon die bemiddelt bij de aan- en verkoop van effecten. De definitie van beleggen is dat geld wordt toegewezen voor een kortere of langere termijn met als doel winst te maken. Er zijn verschillende soorten beleggingen, waarvan de meest bekende traditionele beleggingen zijn. Een belangrijk kenmerk van traditioneel beleggen is dat u de zekerheid bezit wanneer u belegt. Bovendien moet u bij traditionele beleggingen altijd het volledige bedrag aan effecten beleggen. En traditionele beleggingen zijn gericht op de lange termijn, en met dit type belegging kunt u alleen profiteren als de prijs stijgt.

Wat zijn CFD-beleggingen?

CFD-beleggen is een type belegging dat gebruik maakt van CFD’s. CFD is een afkorting voor Contract for Difference, dus het is een contract. Als u in CFD’s gaat beleggen, bezit u het contract niet, u leent het contract in feite. Een belangrijk kenmerk van CFD is dat het werkt met hefboomwerking. Door deze hefboomwerking hoeft u slechts een deel van de investering zelf te financieren. De rest van het depot wordt gefinancierd door de andere partij, meestal een makelaar. Omdat er gebruik wordt gemaakt van hefboomwerking, kunt u een grotere aandelenportefeuille verhandelen dan wanneer u kiest voor traditionele beleggingen. CFD-beleggingen zijn gericht op de korte termijn, u kunt de contractpositie direct sluiten. Bovendien kunt u met dit type belegging profiteren van zowel prijsstijgingen als prijsdalingen.

Wat zijn de verschillen tussen traditionele en CFD-handel?

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen traditionele handel en CFD-handel. Traditioneel beleggen en CFD-beleggen hebben echter veel gemeen, aangezien beide vormen van beleggen zijn. En bij beide soorten beleggingen wordt gehandeld in effecten. Bij traditioneel beleggen zijn aandelen de meest gebruikte beveiliging en bij CFD-beleggen omvat dit vaak contracten. Er zijn echter ook aanzienlijke verschillen tussen traditioneel beleggen en CFD-beleggen. Bij traditioneel beleggen bent u de eigenaar van het effect, maar bij CFD-beleggen niet. Een ander belangrijk verschil tussen traditionele en CFD-beleggingen is dat traditionele beleggingen zich richten op een langere termijn en u pas kunt profiteren als de prijs stijgt. CFD-beleggen is gericht op de kortere termijn en u kunt zowel profiteren als de prijs stijgt als wanneer de prijs daalt.

Het belangrijkste verschil tussen traditioneel beleggen en CFD-beleggen is dat CFD-beleggen hefboomwerking gebruikt.

Bij het beleggen in CFD’s wordt de investering van de belegger vermenigvuldigd met een bepaalde verhouding, dit wordt hefboomwerking genoemd. Deze hefboomwerking stelt de belegger in staat om te handelen met een hogere waarde van de effecten. Dit kan nog steeds erg verwarrend klinken, daarom wordt de werking van de hendel in de volgende sectie uitgelegd.

Hoe werkt de hefboom?

Daarom kunt u met CFD’s een grotere aandelenportefeuille verhandelen, aangezien uw eigen investering met een bepaalde factor wordt vermenigvuldigd. Het gebruik van hefboomwerking wordt toegelicht met een voorbeeld.

Stel dat u kiest voor de traditionele manier van beleggen. Je besluit 200 euro te investeren en dan stijgt de prijs met 5 procent. Door deze koersstijging zijn uw aandelen € 210 waard geworden. Uw winst is dus 10 euro. Als u besluit te beleggen met CFD-aandelen, is er altijd sprake van een hefboomwerking. Je investeert nu ook 200 euro, maar door de hefboomwerking zijn je aandelen waardevoller. De hefboomwerking in dit voorbeeld is 10, dus de aandelen zijn nu € 2.000 waard. Dus nu kunt u beginnen met handelen met een aandelenpakket met een hogere waarde. Ook nu stijgt de koers met 5 procent en zijn je aandelen 2.100 euro waard. Uw totale winst is dus 100 euro. Dankzij de hefboomwerking heb je meer winst gemaakt, namelijk 90 euro meer. Dankzij hefboomwerking kunt u met een hogere waarde aan effecten handelen en hogere winsten behalen. Aandelen CFD’s werken altijd met hefboomwerking en er wordt altijd vooraf gespecificeerd wat de hefboomwerking is. De hefboomwerking kan heel verschillend zijn, de ene keer kan de hefboom 10 zijn en de andere keer 100.€