Totstandkoming aanvullend pensioen en pensioencontract 2020
Het pensioenakkoord 2020 is hard nodig om pensioenkortingen te voorkomen en de AOW-leeftijd minder snel te laten stijgen. Helaas is het dat nog niet. U wilt sparen voor uw pensioen (pensioen in eigen beheer niet meer), eerder stoppen met werken en uw eigen pensioenfonds opbouwen. Heeft u op dit moment een onvoldoende pensioen? Aanvullend pensioen opbouwen wordt voor iedereen steeds belangrijker omdat zowel de AOW als het werkgeverspensioen onder constante druk staan. U kunt extra sparen voor uw pensioen via lijfrentes, een koopsompolis, banksparen of een verzekeraar. Wie het uitstelt, is snel te laat. Op 12 juni 2020 is er een pensioenakkoord bereikt tussen werkgevers, overheid en werknemers, wat betekent dit voor uw pensioen?
Inhoud:
- Pensioenakkoord juni 2020
- Enkele punten uit het pensioenakkoord 2020
- Bouwt u voldoende pensioen op door te sparen voor uw oude dag en te sparen voor extra pensioen?
- het AOW-gat
- Pensioen opbouwen aan de kant van de werkgever, veel pensioenfondsen stoppen met werken en indexeren niet
- Het pensioengat betekent een lager pensioen
- Pensioen en zelfbeheer en aanvullend pensioenfonds door sparen of beleggen
- Banksparen voor pensioen
- Een bestaande polis overdragen
- Hoeveel pensioen heb ik opgebouwd?
- Nominaal pensioen 2020, of het vaste pensioenstelsel als collectief pensioen
- Definitief pensioenakkoord 2020, spaart u genoeg voor uw pensioen?
Pensioenakkoord juni 2020
In juni 2019 is al een akkoord bereikt om de AOW-leeftijd in 2020 en 2021 te bevriezen op 66 jaar en vier maanden en de leeftijd iets langzamer te laten stijgen dan eerder gepland. Een langere levensverwachting heeft minder effect op de verhoging van de AOW-leeftijd, maar de AOW-leeftijd stijgt wel. De AOW-leeftijd is een beetje vreemd geweest omdat je opgebouwde pensioen in wezen los staat van je AOW-leeftijd. AOW is het basispensioen, maar het aanvullend pensioen is een aanvulling daarop. Ook de samenstelling van het aanvullend pensioen verandert, maar wel hoe dat precies moet. De belangrijkste veranderingen zijn dat pensioenen minder zeker worden, jongeren minder bijdragen aan de ouderdomspensioenen en pensioenen flexibeler worden. Ook voor de meest veeleisende beroepen wordt een oplossing bedacht.
Enkele punten uit het pensioenakkoord 2020
De belangrijkste punten van het 2020-akkoord zijn:
- De AOW-leeftijd gaat langzamer omhoog. De 67 jaar die het kabinet Rutte 3 nu in 2021 heeft gebruikt, gaat niet door. De AOW-leeftijd wordt in 2020 en 2021 bevroren op 66 jaar en vier maanden. Dan gaat de verhoging van de AOW-leeftijd geleidelijker.
- De pensioenleeftijd wordt anders geïndexeerd, niet meer alleen voor de langere levensverwachting.
- Er zijn meer VUT-regelingen mogelijk (bijvoorbeeld voor zware beroepen).
- Het gegarandeerd pensioen wordt afgeschaft. De bonus wordt vastgesteld zonder vooraf te weten wat voor pensioen u ervoor terugkrijgt.
- Uw pensioen wordt meer afhankelijk van de beursprestaties. De rekenrente en dekkingsgraden komen te vervallen. Farantia wordt niet meer gegeven.
- De prestaties op de aandelenmarkt zullen meer gevolgen hebben voor mensen die hun pensioen nog opbouwen dan voor degenen die het al ontvangen. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van pensioenkorting, maar uw pensioen kan in de toekomst juist dalen (of stijgen).
- Na zes jaar zijn alle pensioenfondsen overgestapt op het nieuwe pensioenstelsel.
Maakt u zich al zorgen over uw pensioen?
Bouwt u voldoende pensioen op door te sparen voor uw oude dag en te sparen voor extra pensioen?
Iedereen hoopt dat als ze met pensioen gaan, ze genoeg geld hebben om leuke dingen te doen. Of dit lukt, hangt af van uw pensioen en natuurlijk van uw toekomstige uitgaven. Er is een groot verschil in kosten of je nog een wereldreis wilt maken of het echt rustig aan wilt doen. Of je huis nu is afbetaald of je hypotheekrekening nog openstaat. Of de kinderen nu allemaal buiten zijn of misschien nog op school zitten. Daarnaast zijn politici druk bezig met pensioenen. Een vergrijzende bevolking zou dit alles onhoudbaar maken. We krijgen later en later de eerste AOW-uitkering en mogelijk wordt deze uitkering in de toekomst ook verlaagd. Iedereen die dacht dat hij 70 procent van zijn laatst verdiende salaris of gemiddeld verdiende salaris zou ontvangen, komt misschien bedrogen uit. AOW is geen vetpot en het vet wordt steeds meer verwijderd. En daar stopt het niet. De AOW-leeftijd gaat omhoog. Extra sparen voor de toekomst, de derde tier van ons pensioenstelsel, is meer dan ooit geen overbodige luxe.
het AOW-gat
Nogal wat mensen hebben een tekort aan AOW omdat ze een tijdje in het buitenland hebben gewoond en gewerkt. U kunt nu pensioenjaren kopen om verloren jaren in te halen als u terugkeert naar ons land. Elk verloren jaar maakt 2% verschil in de AOW-uitkering. Vanaf 17 jaar bouwt een werknemer in Nederland 2% AOW per jaar op. Jaren daarvoor is de besparing en dus het aantal verloren jaren in het buitenland gelijk aan nul.
Pensioen opbouwen aan de kant van de werkgever, veel pensioenfondsen stoppen met werken en indexeren niet
Controleer uw pensioensparen bij uw werkgever. Het is duidelijk dat het voor pensioenfondsen moeilijk is om voldoende reserves aan te houden. De kredietcrisis en de bankencrisis hebben veel sleutels gecreëerd en misschien is er te veel risico genomen. Het lijkt erop dat er nieuwe regels komen voor pensioenfondsen om minder risicovol te beleggen. De keerzijde is dat ook het potentieel voor hoge inkomens afneemt, waardoor het nog moeilijker wordt om voldoende pensioenreserves op te bouwen. Tel daar een vergrijzende bevolking bij op. De uitkeringen nemen toe, maar het totale spaargeld van nieuwkomers bij het pensioenfonds neemt af. Verder ligt het voor de hand dat als de AOW-leeftijd omhoog gaat, dat ook met pensioenen zal gebeuren. Het verhogen van de pensioenpremies zal niet acceptabel worden geacht, dus het verlagen of uitstellen van pensioenuitkeringen is een relatief gemakkelijke keuze. In ieder geval voor de politiek, want degene die pensioen heeft opgebouwd is gewoon een loser.
Het pensioengat betekent een lager pensioen
Dan is er het pensioengat. Het pensioengat is in feite het verschil tussen wat u in de toekomst nodig heeft om 70% van uw arbeidsinkomen te ontvangen en wat u nu zou krijgen op basis van uw AOW en het pensioen opgebouwd via uw werkgever. Het risico op pensioentekorten is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Verschillen in pensioenen kunnen vele redenen hebben en worden individueel bepaald:
- Ontslag.
- Vrijwillig vervroegd pensioen.
- Gedwongen beëindiging dienstverband wegens arbeidsongeschiktheid.
- Geen fulltime baan.
- Verandering van loopbaan of werkgever.
- Ophoping van pensioenen bij meerdere pensioenverzekeraars.
- Inkomsten die niet meetellen voor pensioenopbouw, zoals de dertiende maand en auto van de zaak.
- Zelfstandige of zelfstandige zijn.
- Echtscheiding met gevolgen voor het opgebouwde pensioen. Dit kan een groot gat in uw pensioen achterlaten.
Pensioen en zelfbeheer en aanvullend pensioenfonds door sparen of beleggen
Vanaf 1 juli mag de DGA geen pensioen meer in eigen beheer opbouwen, maar kan iedereen in 2019 en 2020 nog wel aanvullend pensioen opbouwen, bijvoorbeeld door een lijfrentepolis af te sluiten en zoveel mogelijk gebruik te maken van fiscale mogelijkheden. Hoe later u begint met het opbouwen van een solide pensioen, hoe moeilijker en duurder het wordt. En hoewel er veel manieren zijn om een premie veilig te stellen en er zijn veel instellingen die je erover kunnen vertellen. Denk aan organisaties als Brand New Day, verzekeraars als Aegon of banken. Ze hebben allemaal goede producten. Van lijfrente tot banksparen voor de oude dag. U dient ervoor te zorgen dat u voldoende offertes opvraagt en de verschillende offertes goed met elkaar vergelijkt. Niemand wil immers teveel kosten, maar wel een leuke bonus voor later. De concurrentie tussen verschillende bedrijven is hevig. Maak er dus gebruik van en vergelijk wat u in de toekomst aan pensioen kunt krijgen. Bedenk altijd of u een gegarandeerd eindbedrag als pensioen wilt, of dat u een beleggingsproduct met andere resultaten wilt kiezen. Een beleggingsproduct kan een veel hoger rendement opleveren dan een spaarproduct, maar kan in de toekomst ook erg tegenvallen.
Enkele aanvullende pensioenoplossingen zijn:
- Belasting via FOR. FOR is een fiscale leeftijdsreserve voor ondernemers die aangifte inkomstenbelasting doen, zoals eenmanszaken. Met dit fiscaal uitstel kunt u 9,44 procent van uw inkomen tot maximaal € 9.218 (2020) opzij zetten als pensioenreserve. Pas bij pensionering betaalt u belasting over de reserves van voorgaande jaren, die u kunt krijgen door een lijfrente te kopen.
- lijfrentepolis: als u een pensioengat heeft, kunt u de toeslagen aftrekken van uw inkomstenbelasting. Vrijgestelde lijfrente-uitkeringen worden binnenkort belast, maar voor de meesten tegen een lager tarief dan nu het geval is. Het kan zowel bij de verzekeraar als bij de bank worden opgenomen. Er zijn ook fiscale voordelen.
- Koopsompolis: met een eenmalige storting belegt u voor een aanvullend pensioen. Bij een lijfrentepolis betaalt u de premie periodiek, bij een koopsompolis is dat een afkoopsom. Het kan zowel bij de verzekeraar als bij de bank worden opgenomen.
- Levensloopregeling: u kunt maximaal 12% van uw inkomen sparen tot maximaal 210% van uw salaris. De bedragen die hier gestort worden zijn ook aftrekbaar van de inkomstenbelasting. U kunt bij de meeste banken en verzekeraars eenvoudig een levenslange spaarrekening openen en profiteren van de fiscale voordelen. Helaas is deze procedure ook beëindigd voor degenen die minder dan 3.000 euro hadden verzameld.
- Salaris spaarregeling: helaas niet op voorraad.
- jezelf sparen of beleggen.
Banksparen voor pensioen
Met banksparen spaart u als aanvulling op uw pensioen. Fiscaal gezien, als uw pensioen te laag is, kunt u de premie aftrekken van uw belasting. Dat maakt banksparen erg aantrekkelijk. De kosten voor banksparen zijn over het algemeen lager dan bij traditionele verzekeringsproducten. Banksparen is een transparante manier van sparen voor pensioen.
Een bestaande polis overdragen
Voor bestaande polissen kunnen alleen aanvullende pensioenpolissen worden overgezet naar bijvoorbeeld Brand New Day. Geen werkgeverspensioen, maar wat u via uw werkgever spaart. Zelfstandigen kunnen hun pensioenpolis ook overdragen aan
Een nieuwe dag
.
Hoeveel pensioen heb ik opgebouwd?
U kunt zien hoeveel pensioen u heeft opgebouwd door drie componenten bij elkaar op te tellen:
- Werkgevers AOW en pensioen met mijn pensioenoverzicht via het Nationaal Pensioenregister en UPO (Uniform Pensioenoverzicht);
- Lijfrenten en dergelijke via uw bankafschriften.
Nominaal pensioen 2020, of het vaste pensioenstelsel als collectief pensioen
Het collectieve pensioenstelsel heeft twee mogelijkheden: een nominaal pensioen (het huidige stelsel) of een vast pensioenstelsel. Bij een vaste pensioenregeling dragen de deelnemers het volledige risico: het kan meevallen, het kan tegenvallen. Het nominale stelsel voorziet in jaarlijkse indexatie, maar bij onvoldoende dekkingsgraden kunnen pensioenen worden verlaagd.
Definitief pensioenakkoord 2020, spaart u genoeg voor uw pensioen?
Wacht tot pensioenfondsen een volledig uitgewerkt pensioencontract implementeren, wat vele jaren kan duren. Fondsen hiervoor hebben nog veel te regelen. AOW kan geregeld worden, maar geen pensioen. Extra kapitaal opbouwen, een extra pensioenpot, is geen overbodige luxe, maar iets waar iedereen aan zou moeten werken om ook op hoge leeftijd voldoende pensioen te kunnen krijgen. Welke oplossing voor u het beste is, is zeer individueel en vraagt om een goed advies. Wacht niet tot het te laat is om uw pensioen op te bouwen.
Lees verder
€