Tot welke leeftijd kunt u een hypotheek afsluiten.

Op oudere leeftijd is het vaak moeilijker om een ​​hypotheek te krijgen. Het is echter niet onmogelijk! Opties zijn sterk afhankelijk van inkomen, pensioeninkomen en het al dan niet hebben van eigen geld. De bank wil zoveel mogelijk zekerheden stellen om het geïnvesteerde bedrag terug te krijgen. Naarmate u ouder wordt, hangt het al dan niet krijgen van een hypotheek sterk af van uw pensioeninkomen en het al dan niet afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

Leeftijd op zich is geen belemmering om een ​​hypotheek te krijgen. Het probleem ligt vaak bij de verplichte overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert het verzekerde bedrag uit bij overlijden voor de einddatum. Verzekeraars hanteren vaak een maximumleeftijd als einddatum van de verzekering. Bij deze ene verzekeraar is dat 70 jaar, terwijl andere verzekeraars tot 80 jaar willen verzekeren. Uiteraard zal de premie voor een 70-jarige beduidend hoger zijn ten opzichte van de premie voor een vijftiger.

Tot welke leeftijd is de bank klaar om een ​​hypotheek af te geven?

Voor de aflossing van de hypothecaire lening dienen afspraken te worden gemaakt met de bank. Als u op 40-jarige leeftijd een hypotheek afsluit met een looptijd van 30 jaar, is de bank ook geïnteresseerd in uw pensioeninkomen. U heeft recht op pensioen in de laatste jaren van de hypotheekperiode. Er is geen standaard maximumleeftijd voor banken. Zo zal het voor een 70-jarige moeilijk zijn om een ​​hypotheek te krijgen.

Banken kunnen aanvullende eisen stellen

Zolang de bank voldoende zekerheden heeft, hoor je ze niet klagen. Het probleem is vaak dat de bank een overlijdensrisicoverzekering eist. Bij het overlijden van een van de huiseigenaren moet in veel gevallen de hypotheek verlaagd worden om de lasten draaglijk te maken voor de achterblijvers. Stel dat u met een hypotheek nog een overlijdensrisicoverzekering voor 10 jaar kunt afsluiten. In zo’n geval kan de bank binnen de eerste tien jaar een snellere aflossing van de hypotheekschuld vragen.

Eigen geld zal vaak doorslaggevend zijn

Bij een hypotheek vanaf 50 jaar zal de bank in veel gevallen niet de maximale hypotheek willen verstrekken. Op oudere leeftijd je geld kunnen beleggen is belangrijk, aangezien banken terughoudend zijn met het verstrekken van maximale hypotheken op basis van onderpandwaarde. Door uw geld te beleggen, kunt u het risico van de bank aanzienlijk verkleinen.

Kies een kortere termijn

De bank kan ook een kortere termijn aanbieden voor volledige aflossing van de hypotheek. Een 60-jarige man neemt bijvoorbeeld een hypotheek met een looptijd van 20 jaar. Voor banken is het acceptabeler dan 30 jaar. Het nadeel is natuurlijk dat de maandlasten daardoor veel hoger zijn. Er is nogal een verschil, je lost de schuld af in 30 jaar of 20 jaar. In dat geval kan het risico van overlijden toch verzekerd worden. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die overlijdensrisicoverzekeringen tot 80 jaar aanbieden.

Praat met een hypotheekadviseur om een ​​idee te krijgen van uw mogelijkheden. Er zijn vaak opties, maar je moet de juiste kredietverstrekker vinden. Houd er rekening mee dat de kosten om nu te betalen niet al te veel invloed hebben op uw maandbudget.€